Slovak University of Technology in Bratislava Faculty of Architecture

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Fakulti
Kajian
Penyelidikan
Aktiviti antarabangsa
Pengajaran seni bina di STU bermula pada tahun 1946 sebagai Jabatan Senibina dan Kejuruteraan Struktur. Pada tahun 1976 Fakulti Senibina bebas mula berfungsi.

Pada pengajian universiti kami di semua peringkat dan bentuk pengajian, sekitar 17,000 pelajar tempatan dan asing di kolej dan institut yang berpusat di Bratislava dan Trnava.


STU adalah universiti berorientasikan penyelidikan. Semasa kewujudannya telah menyumbang dengan ketara kepada pembangunan, penyebaran, dan penggunaan pengetahuan saintifik.


Kerjasama antarabangsa adalah kawasan yang penting berdasarkan hubungan interaktif dengan pendidikan serta institusi penyelidikan negara-negara di seluruh dunia. Ia memberi tumpuan kepada projek bersama dalam rangka EU.

Pengajaran seni bina di STU bermula pada tahun 1946, menjadikan Fakulti Senibina (FA) sebagai tambahan terbaru untuk Fakulti Teknologi Universiti Slovakia (STU). Pada masa itu, Jabatan Kejuruteraan Senibina dan Struktur telah ditubuhkan sebagai sebahagian daripada Cabang Kejuruteraan Struktur di Politeknik Slovakia (SVŠT), hari ini disebut sebagai Fakulti Kejuruteraan Awam. Dalam tujuh puluh tahun berikutnya, Fakulti telah berubah menjadi institusi penting dan berdaya saing dan melayani lebih dari 1000 pelajar setiap tahun.

Fakulti Senibina STU adalah institusi pendidikan terbesar untuk arkitek di Republik Slovak. Profil fakulti mencerminkan prinsip universiti dan menetapkan syarat untuk prestasi profesional di negara asal dan kerangka EU. Dalam hal ini, ada orientasi yang jelas untuk mempersiapkan arkitek, perancang bandar, dan pereka dalam kerangka kreatif. Sistem pengajian peringkat dua tahun sekarang memfokuskan pada kesediaan graduan. Kesedaran dalam mata pelajaran seni dan teori ditekankan, serta dalam pelbagai mata pelajaran teknikal dan reka bentuk dari perancangan bandar hingga reka bentuk dalaman.

Fakulti Seni Bina terletak di sebuah bangunan yang direka oleh Emil Belluš, arkitek Slovak yang paling penting pada abad yang lalu dan pengasas sekolah yang dewannya "Aula dari Profesor Belluš" (tinggal di dalam kolej) dinamakan. Sebagai tambahan kepada bilik darjah, studio, kemudahan komputer, dan perpustakaan Fakulti yang memegang buku dan jurnal profesional yang banyak (banyak yang diiktiraf di peringkat antarabangsa) boleh digunakan untuk pembangunan kemahiran kreatif dan kemahiran profesional.

133912_19243099_1079581128853671_5558553825703417584_o.jpg

Pusat Sokongan

Pusat-pusat perkhidmatan yang menyokong aktiviti Fakulti:

Perpustakaan

Perpustakaan Fakulti Seni Bina Universiti Teknologi Slovakia di Bratislava (FA STU) adalah perpustakaan akademik dengan saham khusus yang mengandungi kesusasteraan dalam dan luar negeri (buku, skrip, majalah, kamus, disertasi, dll.). Perpustakaan menawarkan banyak manfaat kepada penggunanya - akses percuma ke semua stok perpustakaan (termasuk akses ke pangkalan data teks dalam talian antarabangsa atau versi jurnal profesional elektronik), akses kepada pustaka terbaru yang diperolehi mengikuti topik-topik program pengajaran yang diajar di fakulti, perpustakaan moden dan perkhidmatan maklumat (katalog katalog dalam talian, mesin fotokopi dan penyiaran diri, akses Wi-Fi percuma), kajian yang selesa dan kawasan kerja.

CEDA (Rekabentuk untuk Semua)

Pusat Reka Bentuk untuk Semua ditubuhkan di Fakulti Senibina, Universiti Teknologi Slovak di Bratislava pada bulan Jun 2007. Misinya adalah penciptaan persekitaran binaan yang lancar yang dapat digunakan oleh semua orang, tanpa mengira usia, saiz atau kemampuan.

CEDA didedikasikan kepada prinsip reka bentuk sejagat, yang membolehkan orang di Slovakia untuk mengintegrasikan ke dalam masyarakat yang mengambil kira perbezaan manusia dan berinteraksi dengan persekitaran mereka dengan sebaik mungkin.

Makmal Kesedaran Tubuh

BCD Lab adalah pusat penyelidikan dan pendidikan yang khusus dalam Reka Bentuk Tubuh Badan, yang berpusat di Fakulti Seni Bina Universiti Teknologi Slovakia di Bratislava. Ia menyediakan latihan dan penyelidikan khusus dalam bidang reka bentuk dan seni bina. Pusat penyelidikan ini menghimpunkan arkitek, pereka, guru, pelajar, penyelidik dan pengamal dari pelbagai bidang - reka bentuk dalaman, seni bina, ergonomi, neuroergonomi, sains sosial dan perubatan.

BCD Lab adalah pasukan penyelidikan pelbagai disiplin yang berfokus pada reka bentuk sedar badan - hubungan antara manusia dan persekitarannya. Ahli kami adalah pakar dalam bidang reka bentuk, seni bina, ergonomi, neuroergonomi, sains sosial dan perubatan. 133907_19221677_1079540255524425_8550423801749395434_o.jpg

Pusat Senibina Lestari dan Cekap - "Seni Bina 2020"

Pusat Senibina Lestari dan Efisien - "Senibina 2020" (selepas ini A2k20) adalah penyelidikan dan latihan di Fakulti Senibina STU. Ia adalah jabatan khusus Fakulti, yang melakukan aktiviti penyelidikan dan latihan dalam bidang reka bentuk seni bina yang memenuhi kriteria Arahan Prestasi Tenaga Bangunan 2010/31 / EU untuk pembinaan baru setelah 2020, dengan penekanan pada kelestarian dan penghormatan terhadap persekitaran.

A2k20 menghubungkan penyelidik dari Institut yang berlainan (dan akhirnya dari fakulti dan institusi lain) bekerjasama dengan iEPD (Institut untuk Rumah Pasif), SKGBC (Majlis Bangunan Hijau Slovakia), ArTUR (Senibina untuk Pembangunan Lestari) dan organisasi profesional lain.

Pusat Pendidikan dan Penyelidikan di Banská Štiavnica

Fakulti Senibina juga menawarkan kemungkinan pekerjaan yang difokuskan di Pusat Pendidikan dan Penyelidikan khusus di tengah-tengah bandar Warisan Budaya UNESCO Banská Štiavnica. Di rumah bersejarah yang sahih (benar-benar dipulihkan oleh pelajar) Fakulti boleh memuatkan sehingga 30 pelajar dan 10 orang kakitangan semasa bengkel atau kursus khusus sepanjang tahun. 133910_21.jpg

Makmal Simulasi Model

Pusat Makmal Model Simulasi Fakulti Senibina STU di Poprad mempunyai aktiviti yang berorientasi pada masalah CAD dan wilayah.

Lokasi

Bratislava

Alamat
Námestie slobody 19
81245 Bratislava, Wilayah Bratislava, Slovakia