University Oradea

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Mengenai Universiti Oradea

Misi Universiti Oradea adalah untuk menyediakan pendidikan dan penyelidikan kepada kualiti yang tinggi dalam konteks kebangsaan dan antarabangsa sosial, profesional dan, terakhir, tetapi tidak kurang, perkembangan intelektual individu, dan pada masa yang sama untuk menyumbang kepada perkembangan sosial dan budaya Oradea. Misi-misi ini dibentuk oleh objektif seperti menarik pelajar dari seluruh dunia, menempatkan universiti di antara institusi pendidikan terbaik di negara ini dan di Eropah dan menyampaikan masyarakat yang lebih luas kepada kepentingan dan kepentingan pendidikan akademik dan penyelidikan saintifik secara umum dan yang dijalankan di universiti ini, khususnya. Universiti Oradea telah mewujudkan hubungan antarabangsa dengan 352 institusi dari 39 negara.

Pendidikan akademik disediakan kepada pelajar-pelajar di peringkat tertinggi dalam 15 fakulti menerusi pelbagai program sarjana, sarjana, doktor dan pasca siswazah. Di setiap fakulti, aktiviti pengajaran dan pendidikan diperkayakan dengan penyelidikan saintifik. Bersama dengan prestasi profesional dan kelakuan moral, penyelidikan saintifik menjadi kriteria utama untuk penilaian akademik staf akademik.

Sejarah Ringkas

Pada tahun 1780, sebuah "Institusi Pendidikan Falsafah Superior" diasaskan di Oradea, yang menjadi 1788 Fakulti Undang-undang, fakulti tertua, bukan sahaja dari Romania tetapi dari kawasan yang luas di Eropah Timur juga.

Sejak tahun 1921 semua kursus Fakulti Undang-undang telah diadakan dalam bahasa Romania seperti pada tahun 1923, dengan asas dua Akademi Teologi, kehidupan akademik Oradea menerima dimensi baru.

Akademi Undang-Undang Oradea, bersama-sama dengan dua akademi teologi, adalah satu langkah lagi dengan mengintegrasikan fakulti surat, sehingga mencapai desideratum lama untuk mewujudkan University of Crisana di Oradea. Tetapi pada tahun 1934, di bawah keadaan yang tidak menentu dan selepas 150 tahun aktiviti lama, Fakulti Undang-undang - nukleus akademik Oradea - dipindahkan ke Cluj.

Selepas hampir tiga dekad tidak ada kegiatan Akademi Undang-undang dari Oradea, pada 1 Oktober 1963, dengan perintah Kementerian Pendidikan, Institut Pedagogi 3 tahun ditubuhkan di Oradea, bertujuan untuk mengisi kekurangan tenaga pengajar secara umum pendidikan. Institusi akademik baru memulai kegiatannya dalam dua fakultas: Fakultas dan Matematika dan Fisika yang mana Fakultas Sejarah dan Geografi dan Pendidikan Jasmani mulai tahun depan.

Pada bulan Mei 1990, dengan keputusan pemerintah Romania, Universiti Teknikal telah diasaskan berikutan tradisi akademik Oradea yang berprestij. Kemudian, nama universiti itu telah diubah di University of Oradea.

Pada masa ini, University of Oradea adalah institusi akademik awam bertauliah dengan kelayakan yang dianugerahkan oleh ARACIS: Ijazah Tinggi Kepercayaan (Grad Ridicat De Încredere) .126794_pexels-photo-3184291.jpeg Fauxels / Peksel

Di dalam University of Oradea, terdapat Jabatan Latihan Kakitangan Pengajar (DPPD) yang menyediakan latihan mengajar untuk pelajar dan memastikan peningkatan tahap pendidikan para guru yang diselesaikan oleh ijazah guru dalam pelbagai kepakaran.

Pada masa yang sama, perhatian juga difokuskan kepada perkembangan pembelajaran berterusan dan untuk tujuan ini, terdapat Jabatan Pengajian Jarak Jauh dan Pendidikan Kekerapan Rendah (DIDIFR). Jabatan Pendidikan Berterusan juga telah ditubuhkan di universiti (DEP) yang objektifnya adalah mengembangkan kompetensi dan menyelesaikan pengetahuan yang diperoleh dalam bentuk latihan awal (sarjana, sarjana, Ph.D). Aktiviti latihan dalam bidang latihan vokasional berterusan termasuk: penukaran / latihan semula; Kursus latihan; Kursus Pengkhususan Ijazah; Kursus latihan pascasiswazah; Bengkel.

Aktiviti didaktik dan penyelidikan Universiti Oradea dilaksanakan dalam persekitaran Akademik yang sesuai dengan program pengajian dan bilangan pelajar. Dengan terus berkembang dan memodenkan, warisan tersebut memberi standard yang tinggi untuk melaksanakan proses pendidikan yang berkualiti selaras dengan keperluan ARACIS. Universiti Oradea mempunyai 15 fakulti dengan 49 jabatan dan 27 pusat penyelidikan yang disahkan institusi. Bilangan program pengajian: 112 (7 - ID, 1 - FR), 83 sarjana, 12 PhD. Sangat penting, universiti itu mempunyai University Publishing House of Oradea dan dua rumah percetakan sendiri.

Dasar material universiti untuk proses penyelidikan dan penyelidikan terdiri dari:

 1. Ruang pendidikan di bangunan: Aula Magna dengan 300 tempat duduk, dua Aula dengan 200 tempat duduk, 100 Amphitheater dan bilik darjah, 71 bilik seminar, 343 makmal, dan dewan pengeluaran mikro.
 2. Perpustakaan Universiti di ibu pejabat Oradea, mempunyai kemudahan moden, dengan jumlah keluasan 7800 meter persegi yang diedarkan di 5 tingkat bangunan, di mana 5 bilik bacaan, 6 kedai buku. Dana penerbitan Perpustakaan terdiri daripada lebih daripada 305,000 buku, majalah, STAS, paten, poster, CD, DVD yang boleh didapati dalam katalog tradisional (mengikut abjad dan sistematik) dan dalam katalog berkomputer OPAC. Koleksi perpustakaan telah berkembang tahun demi tahun melalui pengambilalihan, pertukaran domestik dan antarabangsa penerbitan, tetapi juga melalui sumbangan penting. Perpustakaan mempunyai dana lebih dari 326,000 jilid (buku, majalah, paten, STAS, CD, DVD, dll) dan akses dalam talian ke pangkalan data khusus: akses dalam talian ke jurnal ScienceDirect; Jurnal Springerlink; Scopus; Thomson Web of Science; Laporan Jurnal Jurnal; Indeks Inovasi Derwent.
 3. Pangkalan sukan mempunyai destinasi dua, yang merupakan tempat untuk aktiviti didaktik untuk pelajar Fakulti Geografi Pelancongan dan Sukan - jabatan Pendidikan Jasmani dan Sukan tetapi untuk pelajar dari fakulti lain juga juga aktiviti rekreasi lain yang dikaitkan dengan sukan untuk pelajar dan pekerja universiti. Di sinilah kita melatih atlet profesional Jabatan Jabatan Sukan Universiti dan Persatuan Sukan FC University. Pangkalan sukan terdiri daripada 7 dewan sukan: Bilik permainan, Dewan olahraga, gimnasium, bilik aerobik, kecergasan, Dewan Pendidikan Jasmani, pelbagai menembak sukan. Basikal sukan ini mempunyai keluasan 4,502 meter persegi dan 12 padang sukan: 1 padang bola rumput, trek olahraga, 1 gelanggang bola tampar, 3 gelanggang tenis, 2 gelanggang pantai gelanggang, 1 gelanggang bola keranjang, 1 gelanggang bola baling, 2 padang beton, dengan seluas 16,288.00 meter persegi.
 4. Tanah pertanian yang dimaksudkan untuk aktiviti didaktik dan penyelidikan, yang mempunyai keluasan 14444.67 ha: Dana Cinegetic Pietroasa, Arboretum Park Gurahonţ, tanah pertanian, resort Penyelidikan dan Pembangunan Resort Kawasan Buah Tumbuh.
 5. Penginapan di empat asrama pelajar dengan kapasiti 1392 katil. Empat asrama pelajar dilengkapi mengikut kehendak pasaran.
 6. Di kampus universiti, terdapat juga U @ Select Student's Club, yang lebih daripada kafeteria pelajar, menawarkan peluang makan dan peluang. Penubuhan kafeteria dan kelab pelajar telah berpusat pada keperluan pelajar untuk ditawarkan rumah yang ramah.
 7. Akses kepada enam klinik universiti di mana pelajar Fakulti Perubatan dan Farmasi sedang mengamalkan: Hospital Klinik Kecemasan Oradea County, Hospital "Dr. Gavril Curteanu" Oradea, Hospital Pneumophtisiology Oradea, Klinik Obstetri Ginekologi Hospital Oradea, Hospital Kecemasan "Avram Iancu "Oradea (bekas Hospital Ketenteraan), Hospital Pelican Oradea Bihor.
 8. "Gaudeamus" adalah dasar didaktik dan penyelidikan di Stâna de Vale, ruang pendidikan yang menyediakan kerangka kerja yang diperlukan untuk menjalankan kegiatan pengajaran, saintifik dan penyelidikan untuk pelajar dan murid, serta kegiatan olahraga, rekreasi dan rekreasi. 58 tempat diedarkan di 17 bilik dengan 3, 4 dan 5 tempat duduk, ruang makan dengan kapasiti 72 tempat duduk dan bilik untuk kegiatan didaktik.

Kampus Universiti (Kampus I, II, III), dengan keluasan 181,582 meter persegi, adalah antara yang paling sesuai di Romania, mengikut amalan Eropah. Aspek ini juga diberikan oleh kombinasi bangunan seni bina yang berjaya dan taman dendrologi yang kecil dengan banyak spesies, yang sebahagian daripadanya adalah jarang. Pelajar universiti mendapat manfaat daripada fungsi berkumpulan: kantin, penginapan, perpustakaan, pejabat perubatan, amalan pergigian, pangkalan sukan dan juga ruang rekreasi luar yang menawarkan suasana yang menyenangkan.126729_pexels-photo-1595391.jpeg

Fox / Peksel

Misi

Untuk meningkatkan kualiti perkhidmatan pendidikan, penyelidikan dan pentadbiran, perlu bagi pelaksanaan pengurusan kualiti bersepadu. Di Universiti Oradea, pengurusan kualiti juga berstruktur, sebagai matlamat utama komuniti akademik kami, melalui program kualiti, strategi dan tindakan yang berkualiti. Tugas Sistem Jaminan Kualiti adalah untuk bertindak pada semua peringkat institusi, melalui bidang-bidang utama:

 • Keupayaan institusi
 • Kecekapan pendidikan
 • Pengurusan kualiti

Misi pendidikan dan penyelidikan dalam pendidikan tinggi diselesaikan oleh keusahawanan dan inovasi untuk pembangunan ekonomi dan sosial komuniti serantau.

Visi

 • Belajar dan meningkatkan pengetahuan sejagat tentang sains hayat, sains teknikal, sains sosio-ekonomi, dan budaya;
 • Memupuk intelek semangat pemikiran bebas, menghormati kecemerlangan manusia dan keupayaan untuk mengamalkan peranan endowmen dalam masyarakat;
 • Meningkatkan bahagian penyelidikan saintifik kepada kebolehlihatan kebangsaan dan antarabangsa;
 • Watak inovatif Universiti Oradea, untuk menyumbang kepada pendapatan negara kasar kawasan geografi yang diliputi oleh institusi.

Nilai

 • Autonomi universiti;
 • Kebebasan akademik (kebebasan mengajar, penyelidikan, dan pembelajaran);
 • Kualiti sumber manusia dan benefisiari perkhidmatan pendidikan.

Persaingan akademik memerlukan lebih banyak peningkatan kualiti aktiviti universiti, pembangunan sarjana muda, master, latihan doktoral dan profesional yang berkesan. Struktur serasi EU, kecemerlangan dalam penyelidikan, pembangunan infrastruktur, persekitaran pembelajaran, dan peningkatan keselesaan pelajar, semuanya menjadi keutamaan Universiti Oradea pada masa akan datang.

Untuk memenuhi matlamat ini, Universiti Oradea akan meningkatkan lagi instrumen jaminan kualiti program kajian, aktiviti penyelidikan saintifik, dan perkhidmatan lain yang dibekalkan.127454_pexels-photo-1438072.jpeg Buro Millennial / Pexels

Lokasi

Oradea

Alamat
1 Universitatii Street
410087 Oradea, Bihor County, Romania

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami