University of Pardubice

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Tentang kita

University of Pardubice membina tradisi pendidikan tinggi yang hampir 70 tahun di Wilayah Pardubice. The Chemical College (yang kemudiannya dikenali sebagai Institut Teknologi Kimia) ditubuhkan pada tahun 1950 untuk memenuhi keperluan Kawasan Bohemia Timur, yang mempunyai industri kimia yang sangat maju menyediakan peluang luas untuk penyelidikan di lapangan.

Watak Institut ini telah berubah selepas tahun 1990: fakulti baru ditubuhkan, menawarkan pelbagai program pengajian, bukan sahaja berkaitan dengan kimia. Nama - University of Pardubice - telah digunakan sejak tahun 1994, mencerminkan sifat baru institusi pendidikan. Berdasarkan tradisi lama, universiti ini komited untuk membuat peluang pendidikan dapat diakses oleh penduduk pelajar yang pelbagai dari seluruh Republik Czech dan lebih daripada 60 buah negara.

Universiti sekarang

University of Pardubice adalah salah satu daripada 26 institusi pengajian tinggi awam di Republik Czech dan satu-satunya universiti di Wilayah Pardubice. Universiti:

 • adalah institusi pengajian tinggi awam yang moden dan dinamik.
 • menyediakan pakar untuk kerjaya yang berjaya dalam pelbagai profesi.
 • menawarkan program pengajian ijazah Sarjana Muda dan Doktor Falsafah dalam lebih daripada satu ratus tiga puluh spesialisasi.
 • memperluaskan skala universal ilmu disiplin.
 • mewujudkan komuniti antarabangsa yang terbuka.

Dengan 10,000 pelajar, Universiti adalah salah satu daripada universiti bersaiz sederhana di Republik Czech.

Universiti ini terdiri daripada tujuh fakulti:
 • Fakulti Teknologi Kimia
 • Fakulti Ekonomi dan Pentadbiran
 • Fakulti Kejuruteraan Pengangkutan
 • Fakulti Seni dan Falsafah
 • Fakulti Pemulihan
 • Fakulti Pengajian Kesihatan
 • Fakulti Kejuruteraan Elektrik dan Informatika,

Pelajar boleh memilih dari pelbagai program Sarjana Muda dan Sarjana dalam bidang berikut:

 • Sains Asli dan Teknikal yang memberi tumpuan kepada kimia, teknologi kimia, bioteknologi dan biokimia, kejuruteraan elektrik, maklumat, teknologi pengangkutan dan komunikasi, dan kejuruteraan bahan
 • Sains Sosial memberi tumpuan kepada ekonomi dan pentadbiran, filologi, sejarah, falsafah, dan sosiologi
 • Sains Kesihatan termasuk program interdisiplin
 • Seni dalam bidang pemeliharaan bersejarah, pemulihan seni, teknik pemuliharaan dan teknologi.

Universiti menawarkan lebih daripada enam puluh program pengajian dengan hampir seratus tiga puluh pengajian pengajian. Semua ini direka mengikut Deklarasi Bologna dan trend moden dalam pendidikan tinggi. Kursus pengajian Ijazah Sarjana menawarkan program Sarjana lanjutan. Kajian sepenuh masa dan sambilan boleh didapati.

Selain pengajarannya, University of Pardubice juga terkenal dengan pelbagai aktiviti saintifik dan penyelidikan, yang menyumbang kepada reputasi nasional dan antarabangsa yang sangat baik. Banyak jabatan khusus dan organisasi, institusi dan persatuan lain yang telah beroperasi di universiti menyumbang kepada kedudukannya.

Yayasan Miroslav Jureček dan Yayasan Jan Perner memainkan peranan penting dalam menyokong aktiviti pendidikan dan penyelidikan Universiti.

Jabatan-jabatan Universiti individu mengambil bahagian dalam program antarabangsa, terlibat dalam program pertukaran pelajar dan kakitangan, dan berkongsi pengalaman mereka dalam banyak projek, seperti menganjurkan sesi antarabangsa, bengkel, persidangan dan seminar berprestij.

Terdapat banyak lagi kehidupan universiti daripada belajar. Aktiviti Majlis Pelajar dan pelajarnya sendiri termasuk bidang kehidupan pelajar yang berlainan: budaya, sukan dan aktiviti kelab.

Kemudahan moden kampus Universiti, berhampiran pusat bandar dengan populasi 100,000, mewujudkan keadaan yang ideal untuk pembangunan semua orang muda. Persekitaran yang menyenangkan dan banyak peluang sukan dan kebudayaan, digabungkan dengan program pengajian yang berkualiti dan menuntut, setanding dengan universiti-universiti terkemuka di Eropah pada permulaan milenium ketiga.

Sebagai ahli Persatuan Universiti Eropah, Universiti adalah bahagian aktif dari bidang pendidikan dan penyelidikan tinggi Eropah dan dunia.

Misi Universiti

University of Pardubice mewakili kemuncak pendidikan, memupuk aktiviti pembelajaran dan penyelidikan bebas dengan memainkan peranan penting dalam pembangunan saintifik, budaya, sosial dan ekonomi masyarakat dengan:

 • Mengekalkan dan mengembangkan pengetahuan yang dicapai, dan menanam ilmu sains, penyelidikan, pembangunan, inovasi, seni dan aktiviti lain,
 • Memudahkan, selaras dengan prinsip-prinsip demokratik, akses kepada pendidikan tinggi, memudahkan pengambilalihan kelayakan profesional yang sesuai dan persediaan untuk penyelidikan atau lain-lain aktiviti profesional yang menuntut,
 • Menawarkan bentuk pendidikan yang lebih lanjut untuk memperoleh, mengembangkan dan memperdalam atau memperbaharui pengetahuan dari pelbagai bidang sains atau budaya, dan dengan itu terlibat dalam pembelajaran sepanjang hayat,
 • Memainkan peranan aktif dalam perbincangan awam mengenai isu-isu sosial dan etika, melalui penanaman kepelbagaian budaya dan persefahaman bersama, membina masyarakat sivik dan menyediakan orang muda untuk hidup di dalamnya,
 • Menyumbang kepada pembangunan di peringkat nasional dan serantau dan bekerjasama dengan pentadbiran awam, pihak berkuasa tempatan, perniagaan, dan institusi kebudayaan,
 • Memupuk kerjasama antarabangsa dan terutama Eropah sebagai satu aspek penting dalam kegiatannya, mempromosikan projek bersama dengan institusi di luar negara, dan melalui pengiktirafan bersama hasil kajian dan diploma, pergerakan kakitangan akademik dan pelajar.

120336_pexels-photo-1595391.jpeg

Visi University of Pardubice

Sebagai pusat pembelajaran yang dihormati di peringkat antarabangsa, Universiti ingin menyumbang secara berterusan kepada pembangunan pengetahuan saintifik, potensi manusia kreatif dan teknologi canggih untuk meningkatkan kualiti kehidupan dan kemakmuran masyarakat.

Sebagai satu-satunya institusi pengajian tinggi universiti di Wilayah Pardubice, ia ingin menjadi sebuah universiti awam moden yang terbuka untuk berkongsi dan bertukar maklumat dan berkembang secara dinamik dalam hubungan dengan dunia sekeliling.

Sebagai institusi yang disatukan secara dalaman dan sihat, bersatu dengan budaya dalamannya, nilai dan tradisi yang dikongsi bersama, dan kaya dengan kepelbagaian bidang yang dipelajari - bidang semulajadi, teknikal, ekonomi, kesihatan dan sosial, bidang kemanusiaan dan seni - universiti bercadang untuk terus mempromosikan persekitaran akademik kreatif di mana para ulama akan memperluaskan sempadan pengetahuan manusia dan menyampaikan kekayaan intelektual mereka kepada para pelajar, melatih mereka untuk menjadi profesional yang berkelayakan tinggi yang bersedia untuk kerjaya yang berjaya dalam pelbagai profesi dalam persaingan terbuka pasaran buruh global, dan membawa mereka kepada kewarganegaraan yang bertanggungjawab, kepada kehidupan yang progresif dan produktif dalam komuniti global.

119937_pexels-photo-1438072.jpeg

Nilai Bersama Komuniti Akademik University of Pardubice

 • Menghormati kebebasan akademik, prinsip demokrasi dan moral
 • Menghormati nilai individu, masyarakat, persekitaran, material, budaya dan etika
 • Mempromosikan pemikiran kreatif, kritikal dan bebas dan ekspresi bebas
 • Membina perpaduan dalam pendidikan, sains, penyelidikan, pembangunan, dan inovasi
 • Menyokong fakulti individu, kepelbagaian mereka, dan integriti seluruh universiti
 • Mewujudkan perkongsian dan kerjasama membazirkan gender, bangsa, budaya atau kepercayaan
 • Memastikan pendidikan akademik yang berkualiti dan sokongan untuk menaikkan pelajar berbakat kepada kemasyhuran
 • Mempromosikan perkembangan yang penting, sangat beretika dan pertumbuhan individu individu
 • Mencari penyelesaian yang inovatif dan mampan untuk cabaran domestik dan global
 • Memastikan kualiti, kemakmuran dan tanggungjawab sosial

116043_pexels-photo-864994.jpeg

Lokasi

Pardubice II

Alamat
Studentská,95
53210 Pardubice II, Wilayah Pardubice, Republik Czech