University Of West Bohemia - Faculty of Electrical Engineering

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Mengenai fakulti

Bekas Universiti Kejuruteraan Mekanik dan Elektrikal di Pilsen (VŠSE) ditubuhkan pada musim gugur 1949 sebagai sebahagian daripada Universiti Teknikal Czech di Prague. Sejak tahun 1950, ia telah menjadi fakulti yang berasingan, dan pada 1953 ia menerima kedudukan universiti bebas yang diketuai oleh Rektor dan mula berkembang pesat. Pada masa ini, hanya satu jurusan elektroteknik yang dipanggil "Jabatan Kejuruteraan Elektrik" adalah sebahagian daripada fakulti. Fakulti Kejuruteraan Elektrik (pintasan FEE) telah ditubuhkan pada masa yang sama dengan Fakulti Kejuruteraan Mekanikal pada tahun 1960 oleh sebuah bahagian dari Kejuruteraan Mekanikal dan Elektrik Universiti di Pilsen. Cawangan baru yang memberi tumpuan kepada kejuruteraan elektrik, elektronik dan komputer telah ditambah.

Pada masa ini, ia adalah sebahagian daripada Universiti Bohemia Barat di Pilsen, yang ditubuhkan pada 28 September 1991.

Menurut aktiviti penyelidikan dan pembangunan utama, Fakulti Kejuruteraan Elektrik dibahagikan kepada lima jabatan dan satu R

  • Jabatan Elektronik dan Telekomunikasi Gunaan (KAE),
  • Jabatan Kejuruteraan Tenaga Kuasa dan Kejuruteraan Alam Sekitar (KEE)
  • Jabatan Teknologi dan Pengukuran (KET),
  • Jabatan Elektroekanik dan Elektronik Kuasa (KEV),
  • Jabatan Teori Kejuruteraan Elektrik (KTE)
  • Pusat Inovasi Serantau untuk Kejuruteraan Elektrik.

Dalam bidang aktiviti pendidikan, fakulti menyediakan pendidikan universiti dalam program sarjana muda, tuan dan doktoral. Ia juga menyediakan perkhidmatannya dalam bidang pendidikan sepanjang hayat.

Dalam bidang penyelidikan, pembangunan, dan inovasi, fakulti memberi tumpuan kepada penyelesaian projek penyelidikan asas dan aplikasi. Fakulti mempunyai pengalaman jangka panjang dalam menyelesaikan beberapa projek geran nasional dan antarabangsa serta projek penyelidikan kontrak. Fakulti telah mendemonstrasikan dalam jangka panjang kemampuan untuk berjaya menerapkan hasil penyelidikan dan pembangunannya dalam praktiknya - ini dapat didokumentasikan oleh beberapa aplikasi perindustrian yang telah dibuat berdasarkan kerjasama jangka panjang dengan perusahaan-perusahaan besar di luar rantau Pilsen.

Lokasi

Pilsen 3

Alamat
8 Univerzitní
301 00 Pilsen 3, Wilayah Plzeň, Republik Czech