Charles University Faculty of Science

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Fakulti Sains ditubuhkan pada tahun 1920 sebagai fakulti kelima Charles University. Ia kini mempunyai 29 jabatan, 3 muzium dan Taman Botani yang besar di mana Jabatan Pelajaran dan beberapa kemudahan pelajar terletak.

Kini fakulti ini secara akademik dan secara organisasi dibahagikan kepada empat bahagian: biologi, geografi, geologi dan kimia. Di samping itu, fakulti mempunyai beberapa pusat pengajaran dan penyelidikan pakar, termasuk institusi interdisipliner seperti Institut Pengajian Alam Sekitar. Semua bahagian fakulti aktif dalam pengajaran dan penyelidikan.

Misi utama Fakultas Sains adalah untuk membuat pakar yang berkualifikasi tinggi dalam bidang biologi, kimia, geografi, geologi dan bidang interdisiplin yang lain. Usaha ilmiah dan penyelidikannya bertujuan untuk menyelesaikan masalah utama yang berkaitan dengan perkembangan masyarakat manusia. Beberapa mata pelajaran keutamaan jangka panjang adalah kesihatan manusia, kajian fungsi dan ramalan pembangunan ekosistem dan biosfera, dan pembangunan bahan-bahan yang mesra alam berdasarkan penggunaan sumber yang boleh diperbaharui.

Fakulti Sains menawarkan tiga peringkat pendidikan, sarjana, sarjana dan doktor. Semua program sarjana dan induk termasuk pengajaran teori dan latihan praktikal di makmal, dan beberapa kursus menggabungkan kajian akademik sains semulajadi dengan latihan guru dalam bidang yang dipilih. Kursus sarjana muda adalah pengenalan kepada kajian-kajian yang lebih dalam yang mengikuti program-program induk. Program pengajian sarjana melatih pakar-pakar untuk institusi saintifik dan penyelidikan, kerjaya kerajaan, industri dan sektor swasta. Graduan kursus tuan dengan elemen latihan guru adalah layak untuk mengajar di sekolah menengah dan sekolah vokasional menengah. Program pengajian doktoral melatih kakitangan yang sangat khusus untuk aktiviti sains dan penyelidikan.

Lokasi

Prague

Alamat
Faculty of Science
Charles University in Prague
Albertov 6

128 43 Prague, Prague, Republik Czech

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami

Program-program