Charles University Third Faculty of Medicine

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Kampus penjagaan kesihatan Vinohrady mula dibangunkan pada awal abad ke-20, pada masa itu di pinggir bandar. Pada tahun 1902, Maharaja Franz Joseph I merasmikan Hospital Vinohrady sebagai hospital utama untuk warganegara Kralovske Vinohrady dan Žižkov daerah. Pada tahun 1925 Institut Kesihatan Negeri telah openin sekitarnya. Kedua-dua institusi tidak lama lagi mula memainkan peranan utama dalam pembangunan penjagaan kesihatan di Prague, Bohemia dan Czechoslovakia. Sebelum pembahagian Fakulti Perubatan pada tahun 1953, kedua-dua Institusi-institusi berkhidmat untuk melatih pelajar-pelajar perubatan, berdasarkan aktiviti sistematik kakitangan perlu diberi perhatian mereka.

Hospital Vinohrady, terdapat iaitu Prof. Oftalmologi Josef Janků, penemu toksoplasmosis oftalmik (M. Jankumi); Prof. daripada paru-paru dan perut Surgery Emerich Polák; pengasas pembedahan plastik Czech Prof. František Burian. Selepas Perang Dunia II: pengasas diabetology Czechoslovak Prof. Jiří Syllaba, seorang pakar kardiologi terkenal Prof. Vratislav Jonas, pengasas Republik hematologi pediatrik Dr. Jiří Janele, Prof. Neurologi J. Šebek, Prof. Perubatan Forensik E. Knobloch atau Ketua Psychiatric Institute doc. V. Petran.

Kakitangan Institut Kesihatan Negeri iaitu: Prof. Ivan Honl, yang ditubuhkan Pasteur Institute terapeutik pertama pada terrritory negara kita. Kakitangan Institut ini telah mengambil bahagian dalam pelbagai program di seluruh dunia Pertubuhan Kesihatan Dunia selepas Perang Dunia II, antara lain dalam pembasmian global kecil-pox (Prof. Karel Raška). Berdasarkan atas apa-apa tradisi yang kaya, ia boleh dilaksanakan untuk mewujudkan fakulti perubatan baru di kampus penjagaan kesihatan Vinohrady.

Fakulti kami merujuk kepada tradisi pengajian perubatan di Universiti Charles kerana ia membentuk salah satu daripada empat mata pelajaran asas kepada penubuhan pada 1348. Dari tahun akademik 1882/83, Fakulti Perubatan, sama seperti yang lain daripada University, telah dibahagikan kepada dua bahagian - Jerman dan Czech. Pada 17 November 1939, bersama-sama dengan semua sekolah Czech lain, bahagian Czech Universiti telah ditutup. Ini pemberhentian sementara pendidikan Czech berlangsung sehingga 1945. Kemudian, bersama-sama dengan seluruh University Jerman, Fakulti Jerman Perubatan telah dimansuhkan. hartanya diserahkan kepada Fakulti Czech Perubatan. Pada tahun 1953 Kementerian Pengajian Tinggi dibahagikan Fakulti Perubatan di Prague kepada tiga fakulti berasingan: Fakulti Perubatan Am (termasuk stomatology), Fakulti Pediatrics, dan Fakulti Kebersihan diri. Yang terakhir ini telah berubah menjadi Fakulti ke-3 semasa Perubatan pada 1990.The hakikat bahawa Fakulti baru bebas daripada Kebersihan diri telah dicipta pada tahun 1953 membawa beberapa perubahan asas: Fakulti ini dipelihara tumpuan perubatan asas, walaupun ia khusus dalam bidang kebersihan dan pencegahan. Dalam satu tangan pengkhususan ini membolehkan untuk membangunkan semua cabang kebersihan dalam perubatan selepas perang kita, tetapi pada ia yang lain pada masa yang sama terhad dan terhad skop kesedaran pelajar dalam amalan klinikal.

Arahan perubatan di era komunis telah dijenamakan dengan pendekatan yang agak formal dan kader berasaskan. Sejak November 1989 kita telah dapat untuk menjalankan segala perubahan besar dalam organisasi diperlukan Fakulti untuk merealisasikan kurikulum dan kajian pembaharuan baru. Nama Fakulti ditukar kepada Fakulti 3 of Medicine, Charles University, yang menggariskan tumpuan umum utamanya. Assoc. Prof. Cyril Höschl, MD, adalah yang pertama Dekan Fakulti dipilih dalam pilihan raya yang bebas selepas revolusi pada tahun 1989. Akademik Senat ditubuhkan kemudian bersama-sama dengan Majlis Sains yang pada masa kini enlists ramai ahli asing yang cemerlang. Terdapat pertandingan untuk semua jawatan yang terkemuka di tertentu Institutes, klinik, dan untuk kedudukan universiti lain. Kurikulum ini telah disusun semula supaya pelan kajian menggambarkan orientasi am Fakulti mengintegrasikan kawasan maju mata pelajaran pencegahan. Banyak pekerja dari pelbagai bahagian di Kementerian Kesihatan dan Akademi Sains dari Republik Czech yang terlibat secara langsung dalam pedagogi serta aktiviti penyelidikan Fakulti.

Pada September 1992 sebuah bangunan Fakulti baru di Ruska jalan dibuka. Ia menempatkan Pejabat Dekan, Jabatan teori yang berbeza, Jabatan kebersihan dan mata pelajaran pencegahan, dan, last but not least, Pusat Maklumat saintifik, yang baru ditubuhkan pada tahun 1992. Pada bulan Mei 1991 Puan Margaret M. Bertrand, seorang profesor Kanada bahasa Inggeris, yang diasaskan hadiah untuk pelajar terbaik Fakulti yang dianugerahkan setiap tahun pada majlis tamat pengajian. Syarat-syarat untuk kajian dan kerja-kerja saintifik telah meningkat dengan pembukaan tingkat 6 yang baru dibina bangunan fakulti utama pada Mei 2000, menampung antara lain Jabatan Pemakanan dan makmal kimia dan biologi molekul. penambahbaikan telah datang dalam Mei 2006 dengan bahagian recontructed Kolej Kejururawatan pada Ruska 91 di mana Jabatan Etika Perubatan, Kejururawatan dan Bahasa Asing telah ditempatkan. lawatan Students' luar negara menjadi satu bahagian kekal pengajaran di Fakulti. Penyertaan dalam program dan ceramah oleh pakar-pakar asing dan penyelidikan saintifik antarabangsa membolehkan Fakulti melebarkan sayapnya dan mewujudkan fellowship saintifik yang saling menguntungkan baru. Ini memudahkan peningkatan kualiti bahan pengajaran, kajian kaedah baru, prosedur, dan pendekatan, sekali gus mewujudkan syarat-syarat teknikal yang amat diperlukan untuk mencapai tahap pendidikan yang lebih tinggi.

Yang Fakulti-3 Perubatan dianugerahkan ijazah pengajaran untuk banyak personaliti yang cemerlang dalam tempoh tiga tahun yang lalu, antara yang paling menonjol adalah: Prof. Zdeněk Neubauer dalam biologi, Doc. Ivan M. Havel dalam kecerdasan buatan, dan Prof. Luboslav Starka dalam endokrinologi. Pada masa yang sama, beberapa berpuluh-puluh ceramah oleh pakar-pakar asing yang terkenal berlaku pada presint Fakulti. Marilah kita menyebut sekurang-kurangnya pemenang Hadiah Nobel dalam neurofisiologi Prof. J. Eccles, pakar terkenal dalam bidang psikiatri Prof. P. Grof dan daseins-analisis Prof. Condrau. Seperti yang dicadangkan oleh Majlis Sains Fakulti, Sir Karl Popper Raimund (1902-1996), ahli epistemologi, terbuka masyarakat penyokong, salah seorang ahli falsafah terbesar abad kedua puluh, telah dianugerahkan ijazah doktor honoris causa dalam perubatan pada 25 Mei 1994. Fakulti-3 Perubatan adalah sebuah parti dalam pemberian doktor kehormat kepada salah satu pihak yang menjumpai DNA, pemenang Hadiah Nobel, Prof. James Watson. Begitu juga, sempena ulang tahun ke-650 daripada asas Charles University, kami mencadangkan bahawa satu lagi pemenang Hadiah Nobel, seorang pakar neurofisiologi, di seluruh dunia terkenal, Profesor Huxley dari Great Britain, juga dianugerahkan Ijazah Kehormat Doktor Falsafah pada tahun 1998.

MUDr. P. Čech Fakulti kami memulakan penempatan plak kehormat dalam ingatan pemenang Hadiah Nobel dalam Perubatan Mr. dan Puan Cori ke rumah-rumah tempat kelahiran mereka dalam Salmovska dan Petrska jalan-jalan di Prague, dalam projek Prague-European City of Culture 2000. Kerjasama antara Fakulti individu Universiti, Fakulti tertentu Medicine, semakin meningkat. Universiti menyokong persaingan yang sihat dalam aktiviti sukan antara fakulti dan pelajar juga mengambil bahagian dalam pelbagai acara sosial dan budaya bukan sahaja di negara ini tetapi di luar negara. Fakulti menerbitkan majalah VITA NOSTRA, mencerminkan kehidupan akademik masyarakat dan mewakili pelbagai pihak Fakulti dalam dua isu fungsi yang berbeza: VITA NOSTRA REVUE, koleksi suku tahunan artikel, komentar, dan refleksi, dan VITA NOSTRA SERVIS, buletin maklumat yang keluar pada setiap minggu. Dalam tahun akademik 1991-1992 Fakulti mengambil pelajar asing di Perubatan Am dengan Fokus pada Pencegahan. Bahasa pengantarnya ialah bahasa Inggeris. Hak-hak dan kewajipan pelajar asing yang ditetapkan di dalam kontrak yang ditandatangani di antara pelajar dan Dekan Fakulti.

tuntutan baru perubatan moden pada doktor digambarkan dalam kurikulum baru Perubatan, yang Fakulti telah melaksanakan sejak tahun akademik 1996-1997.

Asas ajaran 3. LF termasuk Fakulti Hospital Kralovske Vinohrady, Psikiatri Pusat Praha, Hospital Na Bulovce, Hospital Thomayer, Institut Ibu dan Penjagaan Kanak-Kanak, Hospital Na Homolce, Hospital Ketenteraan Pusat dan Institut Kesihatan Awam. pakar-pakar terkemuka dari Republik Akademi Sains dan Institut Perubatan Klinikal dan Eksperimen juga mengambil bahagian dalam perguruan.

Lokasi

Prague

Alamat
Third Faculty of Medicine
Charles University in Prague
Ruská 87, 100 00 Prague 10
Czech Republic

Prague, Prague, Republik Czech

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami