Charles University Second Faculty of Medicine

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Pelajar memilih Fakulti kedua dengan kecemerlangan yang luar biasa penyelidikan dan pengajaran, kerana tradisi berbangga dengan persahabatan dan perpaduan di kalangan pensyarah, pelajar dan kakitangan pentadbiran, dan pengalaman pelajar yang unik yang kami tawarkan. Komitmen kami untuk menyediakan profesional berjaya dalam rawatan perubatan utama atau berasaskan hospital menjadikan fakulti kami sepanjang penginapan anda untuk kajian anda.

Research & pengajaran kecemerlangan

Di Fakulti Kedua anda mendapat manfaat daripada hubungan harian dengan saintis terkenal di peringkat antarabangsa serta pemimpin penyelidikan dalam pelbagai bidang perubatan di Republik Czech. Kami terutamanya memberi tumpuan kepada penyelidikan dalam bidang genetik manusia dan genomik, onkologi kanak-kanak dan hematologi, oncogynaecology, neurosains dan pediatrik. Kami kerap menerbitkan keputusan kami dalam terbaik jurnal saintifik antarabangsa. Ramai daripada kakitangan dan PhD pelajar akademik kami adalah penerima anugerah hadiah dan anugerah kebangsaan dan antarabangsa serta pakar kami diiktiraf menjaga perwakilan sukan negara. Semua ini memberikan anda peluang yang terbaik untuk menjadi seorang profesional penjagaan kesihatan terkemuka.

Pengalaman hospital universiti terbesar di negara ini

Pelajar menghabiskan sebahagian besar latihan praktikal di Hospital Universiti Motol, asas klinikal Fakulti Kedua Perubatan dan salah satu hospital yang terbesar dan paling maju di Eropah Tengah. Hospital Universiti Motol menyediakan penjagaan dalam semua bidang perubatan untuk penduduk Prague dan seluruh Republik Czech. Ia terkenal dengan rawatan pesakit VIP yang terkenal, termasuk Presiden Czech. Ia mempunyai seramai kira-kira 2 300 katil, di mana 690 adalah dalam seksyen Pediatrik, manakala bahagian dewasa mempunyai 1 230 katil. Setiap tahun, lebih 70 000 pesakit dimasukkan ke hospital, dan lebih daripada 750 000 pesakit luar dilayan. Sebanyak 3 000 kakitangan perubatan bekerja, termasuk 800 doktor perubatan. Semua jabatan Pediatrik adalah sangat khusus, dengan beberapa perkhidmatan perubatan yang unik di Republik Czech (Oncology, Hemodialisis, Epileptology, dan lain-lain).

latihan praktikal pelajar juga berlaku di Hospital Bulovce Na dan Universiti Military Hospital Prague.

Pediatrik - unik ditambah bonus kami kepada pendidikan standard

Fakulti Kedua Perubatan sejarah terus Fakulti Pediatrik. Walaupun ia menyediakan pendidikan perubatan am dan graduan yang berjaya sebagai internists serta pakar kanak-kanak (atau pakar dalam bidang-bidang lain), kurikulum ini telah mengekalkan skop yang luas Pediatrik. Berbanding dengan fakulti lain, pelajar boleh menjadi lebih biasa dengan pengkhususan pediatrik, seperti Neurology, Hematologi, Onkologi, Psychiatry, Ortopedik, Kardiologi, Stomatology, antara lain.

State-of-the-art pengajaran dan pembelajaran alam sekitar

Sebagai seorang pelajar, anda mendapat manfaat daripada kemudahan makmal yang lengkap dan maju dari segi teknikal dan instrumen penyelidikan canggih. Bangunan baru (dipanggil 'Žížala' - 'cacing') menyediakan kemudahan pendidikan dan penyelidikan state-of-the-art. Semua mata pelajaran teori, pra-klinikal dan klinikal diajar dengan penggunaan besar teknik audio-visual dan komputer up-to-date.

Kemudahan & Perkhidmatan Cemerlang

Kami berusaha untuk menyediakan anda dengan semua perkhidmatan dan kakitangan sokongan yang anda perlukan untuk pengalaman pembelajaran dan ruang tamu yang besar. Sebagai pelajar, anda mempunyai sekurang-bilik kuliah pelupusan anda dengan kemudahan komputer yang membolehkan akses kepada pangkalan data rangkaian bibliografi, perpustakaan dipenuhi dengan bahasa asing sastera dan bersantai kawasan, bilik kopi dan kelab pelajar. penyelaras pelajar antarabangsa kami sentiasa bersedia untuk menjawab semua soalan anda, untuk menjaga keperluan anda dan membantu anda untuk menyelesaikan masalah pelajar-kehidupan seharian.

Pendekatan individu dan persekitaran 'keluarga' yang

Fakulti Kedua berada di kedudukan antara fakulti yang lebih kecil. Pensyarah menggalakkan vs pelajar 1: 2 nisbah (dalam program bahasa Inggeris) dan pendekatan individu meningkatkan kualiti pengajaran, membolehkan pelajar untuk merasa benar-benar di fakulti. Sebagai pelajar antarabangsa, anda mempunyai kelebihan mengetahui dasarnya semua rakan-rakan anda, jadi anda boleh bergantung kepada keramahan dan sokongan dalam kumpulan.

pengiktirafan antarabangsa Wide

Ijazah yang dianugerahkan oleh Fakulti Kedua Perubatan diiktiraf sepenuhnya dalam semua negara-negara Kesatuan Eropah dan di Amerika Syarikat di peringkat persekutuan. (Untuk maklumat mengenai proses pelesenan untuk menjalankan amalan perubatan, ia adalah perlu untuk menghubungi badan profesional negara yang berkaitan.)

peluang pengajian dan latihan global

Sebagai pelajar Fakulti Kedua, anda boleh memilih daripada pelbagai program pertukaran kajian dan latihan di luar negara. Anda boleh menghabiskan semester atau tahun akademik keseluruhan di beberapa universiti rakan kongsi kami di Eropah dan di seluruh dunia; menjalani latihan praktikal di hospital dan institusi perubatan di seluruh dunia (baca mengenai pengalaman pelajar kita '); atau mengambil bahagian dalam misi perubatan kemanusiaan.

Bilik untuk membangunkan bakat seseorang

Jika anda tidak suka kuliah semata-mata menghadiri, tetapi mahu membuktikan bakat anda, anda mungkin akan dibenarkan untuk mengambil bahagian dalam mengajar rakan-rakan pelajar yang lebih muda. Dari tahun kedua anda, anda boleh menjadi berguna sebagai demonstrasi perubatan dalam kelas Anatomi dan Histologi, kerana anda adalah berhampiran umur dan profesion kepada pelajar-pelajar lain di dalam dan dapat memahami masalah dan keperluan mereka.

sambungan pengangkutan yang sangat baik

Pusat Prague dicapai dalam masa 15 minit dengan Metro. The Metro keluar stesen menuju terus ke pintu masuk fakulti.

pelajar berpuas dan graduan berjaya

Menurut penilaian mereka sendiri pengajaran di Fakulti Kedua Perubatan, pelajar berpuas dalam jangka masa panjang dan graduan melaksanakan dengan jayanya di Czech dan pasaran kerja antarabangsa.

kehidupan pelajar, hiburan & budaya

Fakulti memastikan suasana yang menyenangkan dan hubungan yang baik di kalangan pelajar dan kakitangannya. persatuan pelajar kami berusaha untuk meningkatkan kehidupan pelajar dengan pelbagai aktiviti kurikulum, konsert muzik klasik dan popular, pameran seni dan pertandingan sukan, termasuk parti musim panas tradisional di pengukus. Minggu Freshers 'pada awal tahun ini adalah satu peluang yang tidak ternilai untuk bertemu rakan-rakan pelajar anda dan mengenali Prague dan Republik Czech.

persatuan pelajar aktif dan asli

Sebagai ahli beberapa persatuan pelajar, anda dapat secara aktif mengambil bahagian dalam semua aktiviti ini. Selain mengambil bahagian dalam acara menganjurkan, anda boleh membangunkan kreativiti anda sebagai wartawan atau jurugambar dengan Motolák; membantu dalam pengurusan latihan praktikal di luar negara dengan Persekutuan Antarabangsa Pelajar Perubatan Persatuan Republik Czech (IFMSA); atau melibatkan diri dalam komuniti pelajar antarabangsa melalui Persatuan Pelajar Perubatan Antarabangsa (AIMS).

Convenience dokumen elektronik

Bagi anda untuk mengelakkan kertas kerja yang tidak perlu, kami menjalankan banyak aplikasi elektronik termasuk aplikasi kajian, pendaftaran peperiksaan, penilaian pengajaran dan sumber pengajaran elektronik.

Sport & kecergasan

Sebagai seorang pelajar, anda mempunyai peluang untuk mengambil bahagian dalam pelbagai semua sepanjang tahun kursus sukan, serta kursus musim panas dan musim sejuk. Moden pusat sukan universiti di Hostivař menyediakan kemudahan yang sangat baik untuk aqua-aerobik, olahraga, bola keranjang, floorball, berkanu, berenang, bina badan, bola lisut, bola tampar, golf, skuasy dan memanjat. Anda boleh mengambil bahagian dalam berkayak, bermain ski dan kursus berbasikal dan juga kursus-kursus yang diadakan di tepi pantai.

Mudah, dan murah dewan pelajar

Prague adalah tempat yang indah untuk hidup dan dewan pelajar Charles Universiti kediaman yang terletak di seluruh bandar. Majoriti pelajar-pelajar kita tinggal di Kajetánka Hall, terletak berhampiran Biara Břevnov dan taman yang indah, hanya lapan minit dengan bas dari fakulti dan juga berada dalam jarak berjalan kaki. Komenského Hall dan Hvezda Hall juga popular di kalangan pelajar antarabangsa.

Lokasi

Prague

Alamat
Charles University in Prague
2nd Faculty of Medicine
V Úvalu 84
150 06 Praha 5 - Motol

Prague, Prague, Republik Czech

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami

Program-program

Sekolah ini juga menawarkan: