Charles University Protestant Theological Faculty

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Yang Fakulti Teologi Protestan (Asalnya dikenali sebagai Czechoslovak Fakulti Hus Protestan Theological) Ditubuhkan pada Prague pada 28 April 1919. Sebelum Perang Dunia Pertama, telah terdapat banyak sekatan ke atas Protestan di tanah-tanah Czech (yang merupakan sebahagian daripada Katolik Austria pada masa itu) dan calon-calon bagi kementerian itu terpaksa pergi ke Vienna untuk belajar. Dengan penubuhan negeri Czechoslovak baru selepas Perang datang kebebasan beragama sepenuhnya.

Reformed dan Lutheran Protestan bersatu untuk membentuk Evangelical Church of Czech Saudara-saudara, dan salah satu tindakan pertama adalah untuk menubuhkan Fakulti Protestan Teologi untuk melatih pelajar teologinya dan orang-orang dari gereja lain. Pada tahun pertama kewujudannya Fakulti mempunyai 14 pelajar, tetapi ini tidak lama lagi meningkat kepada 78 pada tahun 1923 dan 160 pada tahun 1929. Wanita mula mempelajari di Fakulti pada tahun 1922; bilangan mereka meningkat dengan ketara selepas dewan gereja Sidang Injil Czech Brethren memutuskan untuk menentukannya wanita kepada kementerian pada tahun 1953. Semasa penjajahan Jerman Fakulti telah ditutup, bersama-sama dengan kebanyakan institusi pendidikan tinggi lain, tetapi ia semula aktivitinya apabila Perang Dunia Kedua berakhir. Dalam 1949-1950 terdapat 230 pelajar.

Pada tahun 1950 negeri Komunis memutuskan bahawa Fakulti perlu dibahagikan kepada dua buah sekolah: Fakulti Hus Theological untuk pelajar dari Gereja Czechoslovak Hussite, dan Fakulti Teologi Protestan Comenius untuk pelajar dari Evangelical Church of Czech Brethren dan gereja-gereja kecil. Di bawah Komunis Fakulti Comenius mengalami banyak kesukaran dan bilangan pelajar menurun kepada bawah 100. Untuk sebahagian besar tahun 1950-an dan 1960-an Dekan adalah Republik Protestan ahli teologi terkemuka Josef Lukl Hromádka. Selepas kejatuhan rejim Komunis pada tahun 1989, peluang-peluang baru dibuka untuk Fakulti Comenius. Terdapat peningkatan besar dalam bilangan pelajar. Pada tahun 1990 Fakulti Comenius telah dimasukkan ke Universiti Charles dan ditukar nama kepada Fakulti Teologi Protestan. Pada tahun 1995 ia berpindah ke premis yang lebih besar di laman web sekarang. Pada 2007-2008 Fakulti mempunyai kira-kira 500 pelajar dan beberapa kakitangan 25 pengajaran.

Seal fakulti dan simbolnya

Fikir - Akta - Cakap: Teologi sebagai Salt

Sesetengah pantulan pada lambang Fakulti Pavel Filipi Apabila Fakulti Teologi Prague Protestan telah ditubuhkan pada tahun 1919, pengasasnya telah berhadapan dengan satu tugas yang kecil, sebagai tambahan kepada banyak orang-orang yang lebih utama: bagaimana untuk mewakili simbolik tradisi mereka membina dan matlamat mereka bertujuan. Oleh itu, mereka bentuk sebuah lambang baru, yang masih digunakan hari ini sebagai meterai Fakulti.

Bagaimana perlambangan untuk difahami?

Di tengah reka bentuk yang bulat yang kita lihat piala a. Ini melambangkan cukup jelas link dengan warisan Republik Reformasi, terutamanya dengan Hussite Reformasi, yang diperkenalkan semula penerimaan piala oleh umat awam pada perayaan Perjamuan Suci. Dalam 1417 Fakulti Teologi keseluruhan Universiti Prague dipanggil untuk perhubungan di bawah kedua-dua jenis, mengambil sisi revolusi dan dengan itu risiko kewujudannya: dalam tempoh setahun Majlis Constance telah menarik balik lesen untuk mengajar mereka. Dalam memilih simbol ini, Fakulti baru menunjukkan bahawa ia komited untuk piala (dengan semua ini mungkin melibatkan) sama seperti Hussites telah, dan bahawa ia menolak apa-apa jenis clericalism, termasuk clericalism teologi.

Dalam separuh bahagian atas reka bentuk pusingan kita boleh membaca perkataan Latin: sapere, Agere, LOQUI, yang bermaksud dalam bahasa Inggeris: berfikir, bertindak, bercakap. Asal-usul sejarah motto ini kembali kepada Jan Amos Komenský (Comenius), biskop terakhir Perpaduan lama Brethren. Pilihan tempat terma dan cara mereka dikaitkan bersama-sama boleh difahami tanpa apa-apa penjelasan selanjutnya. Teologi Fakulti baru mahu memupuk perlu ilmiah, yang memerlukan disiplin intelektual yang ketat; ia harus praktikal, yang membawa ke tindakan; dan akhirnya, ia perlu berdasarkan dialog, menolak semua cara lain untuk meletakkan seluruh kebenaran selain daripada Word. Susunan yang syarat-syarat yang diletakkan adalah mungkin mengejutkan, dengan "bercakap" di tempat ketiga, membentuk kemuncak moto. Tetapi kejutan ini hilang apabila kita ingat kepentingan yang amat besar Republik Reformasi dilampirkan kepada kebebasan firman Allah. Melihat memberitakan Firman membebaskan dengan sendirinya "paling bebas tindakan" (actus liberimus Omnium) dan mampu membebaskan agama Kristian dari tawanan Babilon itu. Sekali lagi dan sekali lagi, walaupun dalam masa penindasan yang paling besar, Czech Protestan Kristian telah mengalami hakikat bahawa "Firman Tuhan tidak dirantai" (2 Tim. 2: 9), dan sebaliknya ia mewujudkan ruang untuk kebebasan bersuara mengelilingi dirinya. Berikutan daripada pengalaman ini dan tradisi, pengasas Fakulti komited diri untuk menubuhkan Fakulti sebagai tempat perlindungan kebebasan bersuara, berakar umbi dalam kebebasan firman Allah.

Di bahagian tengah lambang, di sebelah kiri dan kanan piala, adalah teka-teki dalam bentuk dua rujukan kepada Kitab - Imamat 02:13 dan Mark 09:49. Dalam kedua-dua petikan perkataan "garam" (sal Latin) dapat dijumpai. Hubungan antara moto dan petikan Kitab menjadi jelas apabila kita menyedari bahawa huruf awal tiga perkataan dalam moto (Sapere, Agere, Loqui) bersama-sama membentuk perkataan Latin SAL.

Tetapi apa yang mempunyai teologi dan fakulti teologi kaitan dengan garam? Apa yang membawa pendahulu kita yang memilih reka bentuk lambang untuk memilih kedua-dua petikan dari antara tempat-tempat dalam Alkitab di mana garam yang disebut? Hari ini kita hanya boleh meneka tafsiran yang mereka ada dalam fikiran. Walau bagaimanapun, kami boleh cukup pasti bahawa versi petikan daripada Mark bahawa mereka mempunyai di hadapan mereka adalah salah satu yang tidak mungkin ditanggung oleh manuskrip asal, tetapi sering dijumpai dalam terjemahan Reformed Alkitab. Menurut versi ini, kata-kata Yesus ialah: "Setiap pengorbanan akan masin dengan garam." Kami tertarik dengan hakikat bahawa dalam kedua-dua petikan perkataan "garam" adalah berkait rapat dengan konsep persembahan korban. Imamat 02:13 menyuruh: "Anda hendaklah musim semua korban sajian anda dengan garam. Jangan meninggalkan garam perjanjian Allahmu dari korban sajian anda. Tambah garam secukup semua tawaran anda. "Teologi sebagai sebutan mengenai berkorban? Adakah pengasas Fakulti ingin menekankan bahawa Fakulti perlu terus mengarahkan perhatian kepada teras mesej Kristian - pengorbanan Kristus di atas salib? Mungkin. Tetapi mungkin mereka mempunyai sesuatu yang lain dalam fikiran apabila mereka direka lambang. Dalam kedua-dua petikan garam disebut sebagai bahan tambahan yang menjadi dibubarkan dan tersebar di seluruh persembahan korban. Dan ini pembubaran diri dan penyebaran diri adalah salah satu fungsi asas teologi. Dengan memanggil ke dalam soalan naluri sendiri pemuliharaan diri sendiri ia melakukan seluruh pemikiran, yang bertindak dan bercakap dengan penyampaian kedua-dua Kristian dan masyarakat sivik, memberi amaran dan melindungi mereka terhadap rasuah egoisme, dan menggalakkan mereka untuk berkhidmat tanpa memikirkan diri sendiri orang-orang yang adalah dianggap sebagai mempunyai kepentingan-kurangnya di dunia ini. Dengan cara ini teologi boleh membuat sumbangan ke arah memastikan keluarga manusia tidak kehilangan dimensi penyangkalan diri dan penolakan secara sukarela, tanpa yang tidak hidup dengan kemuliaan manusia atau kehidupan yang aman yang mungkin.

Lokasi

Prague

Alamat
Protestant Theological Faculty
Charles University in Prague

Černá 9,
P.O.Box 529
CZ-115 55 Praha 1
Czech Republic

Prague, Prague, Republik Czech

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami