Charles University Faculty of Medicine in Plzeň

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Yang Fakulti Perubatan, CU di Plzeň adalah salah satu daripada tujuh belas fakulti daripada Universiti Charles dihormati di Prague. Ia telah ditubuhkan dengan Keputusan No. 135 27 Oktober 1945 yang dikeluarkan oleh Presiden Edvard Beneš. Dari permulaan yang rendah, Fakulti Perubatan di Plzeň telah berkembang menjadi sebuah universiti moden yang 7814 doktor operasi kedua-dua di Republik Czech dan di luar negara telah menamatkan pengajian, serta 499 pelajar program pengajian sarjana muda. Dalam tahun akademik 2009/2010, 2032 pelajar belajar di Fakulti, yang mana 427 adalah warga asing.

Kajian perubatan dibahagikan kepada dua program pengajian asas - Perubatan Am dan Pergigian. Pelajar telah diterima dalam program kajian Dentistry sejak tahun akademik 2004/2005 dan ia telah beransur-ansur menggantikan program kajian Stomatology. Perubatan Am adalah program kajian selama enam tahun; kajian program Dentistry yang mengambil masa lima tahun. Dua tahun pertama berdedikasi untuk bidang teori - biologi, Biofizik, anatomi, histologi, fisiologi dan biokimia. Ketiga dan sebahagian daripada tahun keempat memberi tumpuan kepada kajian mata pelajaran pra-klinikal - Anatomi Patologi, Patologi Fisiologi, Mikrobiologi dan Farmakologi, dan kajian mata pelajaran klinikal bermula juga. Tahun-tahun lepas memberi tumpuan sepenuhnya kepada bidang klinikal.

Fakulti juga menyediakan pengajaran dalam bahasa Inggeris untuk pelajar biaya sendiri asing. Kajian itu selesai oleh satu majlis tamat pengajian berlaku dalam Carolinum Dewan dihormati di Prague, di mana graduan menerima diploma mereka. Graduan daripada program pengajian Perubatan Am menerima gelaran MUDr. (Sama MD) dan graduan daripada program kajian Dentistry menerima gelaran MDDr. (Sama DMD). Bukan sahaja pelajar dididik untuk amalan perubatan; mereka juga diperkenalkan kepada asas penyelidikan dan membawa kepada kerja-kerja penyelidikan bebas mereka.

Dalam perjalanan kajian mereka, terutamanya semasa cuti musim panas, para pelajar mempunyai beberapa peluang untuk belajar dan menimba pengalaman di luar negara. Bukan hanya untuk sebab-sebab ini, tetapi terutamanya kerana pelajar dikehendaki untuk mengkaji sumber-sumber asing, penekanan diberikan kepada pengajaran bahasa. Oleh itu, selain Latin, setiap pelajar mesti lulus peperiksaan dalam bahasa Inggeris dan satu lagi bahasa asing.

Lokasi

Pilsen

Alamat
Univerzita Karlova v Praze
Lékařská fakulta v Plzni
Husova 3, 306 05 Plzeň

Pilsen, Wilayah Plzeň, Republik Czech

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami

Program-program

Sekolah ini juga menawarkan: