Charles University Faculty of Law

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Yang Undang-undang Fakulti Universiti Charles telah ditubuhkan pada tahun 1348 sebagai salah satu daripada empat fakulti Universiti Charles yang baru ditubuhkan.

Pada masa ini, dengan lebih daripada 4500 pelajar, Fakulti Undang-undang adalah yang terbesar yang diiktiraf fakulti undang-undang di Republik Czech. Ia mempunyai Program Master's sepenuhnya bertauliah mengajar di Republik; Program Doktor Falsafah boleh diambil sama ada di Republik atau Inggeris bahasa. Fakulti juga menyediakan kursus LLM diajar dalam bahasa Inggeris.

Ramai alumni Fakulti Undang-Undang memegang jawatan penting dalam sistem keadilan, dalam pentadbiran pusat dan tempatan, dalam Kementerian Luar Negeri, dalam perkhidmatan awam dan juga dalam amalan undang-undang persendirian dan perniagaan swasta.

Bangunan Fakulti Undang-undang adalah sebuah monumen seni bina moden. Ia dibina oleh arkitek Czech Ladislav Machon (1888-1973), seorang wakil klasisisme moden dan fungsionalisme. pembinaan telah dijalankan kami antara tahun 1926 dan 1929 mengikut reka bentuk pembangunan dari tahun 1914 yang dibuat oleh Jan Kotera (1871-1923), seorang arkitek daripada kepentingan antarabangsa, yang merupakan seorang tokoh terkemuka seni bina moden Czech. Bahagian dalam bangunan ini adalah hasil kerja Machon sendiri.

Peristiwa Penting Sejarah Pengajian Undang-undang di Prague

1347-1348

Charles University telah ditubuhkan. Ia terdiri daripada empat fakulti - Fakulti Sastera, Perubatan, Undang-undang dan Teologi. Di Fakulti Undang-undang tertakluk terkemuka adalah Canon Law. Sejak permulaan perselisihan Universiti Charles boleh dilihat antara Fakulti Undang-undang dalam satu tangan dan baki tiga fakulti di pihak yang lain. Mereka tidak bersetuju terutamanya pada kaedah-kaedah pentadbiran dan kawalan Universiti.

1372

Konflik terbuka antara Sekolah Undang-undang dan tiga fakulti mengakibatkan pembentukan bebas Universiti Peguam (iaitu Universiti Canonists) yang, terutamanya dalam 20 tahun pertama kewujudannya, adalah sebuah institusi yang cemerlang reputasi antarabangsa. Pergolakan yang berlaku pada awal abad ke-14 dan ke-15 dan sikap yang berbeza ke arah usaha pemulihan seseorang beberapa pegawai gereja membawa kepada kemuncak konflik antara kedua-dua universiti Prague dan seterusnya kepada kemerosotan Universiti Undang-undang yang akhirnya berakhir dalam tahun 1419.

1654

Penubuhan Karl-Ferdinand Universität (melalui penggabungan Kolej Jesuit dan semula penubuhan Universitatis Carolinae pada tahun 1638) telah memulakan perkembangan baru dalam arahan undang-undang. Selain Canon Law, cawangan baru Undang-undang Asli mula terbentuk.

1754

Panjang kajian undang-undang telah dilanjutkan kepada lima tahun, dan secara beransur-ansur, mata pelajaran baru dan Kerusi muncul (contohnya Undang-undang Asli, Undang-undang Jenayah, Undang-undang Negeri).

1792

Jawatan sebagai Profesor Luar Biasa Czech Undang-undang Negeri telah ditubuhkan.

1802

Dalam tempoh Pencerahan, kemutlakan pemerintahan Maria Theresia dan Joseph II semakin berkurangan sifat korporat Universiti dan Fakulti, dan akhirnya membawa kepada pengenalan sebuah pejabat baru daripada Pengarah Pengajian sebagai alat kawalan birokrasi lebih pendidikan dan beralih ke arah kajian akademik negeri yang dikuasai. Fakulti dan Universiti telah berubah menjadi badan-badan pendidikan negeri yang disediakan terutamanya untuk mendidik pegawai kerajaan negeri dan perkhidmatan awam masa depan. Kajian empat tahun undang-undang telah ditakrifkan sebagai kajian yang bersifat undang-undang dan politik.

1810

Isu Ketua Kod Sivil Austria memberikan impak yang penting kepada kajian undang-undang dengan membawa perubahan ke arah arahan undang-undang positif dalam Prague, dan juga di lokasi lain.

1848

Peristiwa-peristiwa revolusioner tempoh yang membawa kepada tahap tertentu kelonggaran dalam bentuk kawalan kerajaan ke atas Universiti; secara beransur-ansur statusnya sebagai sebuah badan korporat menjadi dipulihkan dan kajian undang-undang telah ditakrifkan sebagai kajian undang-undang dan teori negeri ini.

1849-1856

Pembaharuan kajian undang-undang dikuatkuasakan oleh Leo Thun-Hohenstein, Menteri "Cult dan Pendidikan". Ia adalah pada dasarnya a) anggaran fakulti undang-undang di Austria dan orang-orang di Jerman yang menyebabkan berbilang kenalan dalam dunia akademik dan juga pengaruh benefisial positivisme undang-undang yang datang dari Jerman, dan b) pengenalan program baru kajian yang dibahagikan arahan kepada dua blok: sejarah (termasuk undang-undang Rom), dan undang-undang positif.

1866

Permintaan untuk arahan selari dalam Czech bersama bahasa Jerman telah dibangkitkan. Dalam tahun 1870-an sudah ada kuliah yang berlaku di Czech dan fakulti berpecah belah mengikut garisan bahasa.

1882

Pembahagian Karl-Ferdinand Universität ke dalam universiti Czech dan Jerman telah bermula. Tempoh di antara tahun 1882 dan 1918 adalah era perintis dalam sejarah sains undang-undang Republik, yang berakhir dengan penubuhan sebuah Czechoslovakia bebas.

1918

Pembentukan sebuah negara Czechoslovak bebas membawa satu dimensi baru dalam pembangunan Fakulti Undang-undang, yang sebagai pusat penyelidikan menyumbang kepada kodifikasi dan sistem undang-undang di negeri ini baru.

1931

Bangunan baru di Fakulti Undang-undang telah dibuka pada benteng sungai Vltava di tengah-tengah Prague. Ia telah direka oleh arkitek terkenal dunia tertunggak Kotěra dan dibina oleh beliau arkitek rakan sekerja Machon.

Lokasi

Prague

Alamat
Právnická fakulta Univerzity Karlovy v Praze

nám. Curieových 7
116 40 Praha 1
Czech Republic

Prague, Prague, Republik Czech

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami

Program-program

Sekolah ini juga menawarkan: