Charles University First Faculty of Medicine

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Charles University di Prague, Fakulti Pertama Medicine: Penyelidikan Akademik adalah tentang untuk menukar

Fakulti Pertama Perubatan dengan hampir 1 200 kakitangan dan 3 400 pelajar mewakili fakulti perubatan yang terbesar di Republik Czech. Ia adalah satu bahagian penting dalam Charles University di Prague dari asas oleh Raja Bohemia dan Maharaja Holy Roman Empire Charles Keempat pada 1348. Oleh itu, ia juga fakulti perubatan tertua di Eropah Tengah.

Walau bagaimanapun, ia bukan sahaja sejarah yang agung dan langkah-langkah kuantitatif mengagumkan yang akan cukup untuk membuat institusi yang berjaya dan berdaya saing. Ia mesti idea-idea, orang, kapasiti dan pengurusan, yang akhirnya akan bertanggungjawab untuk masa depan, keuntungan dan serviceability mana-mana institusi. Untuk mencapai misi kami, dan untuk mencerminkan bukan sahaja kekuatan dan kecergasan program penyelidikan Fakulti, tetapi juga kedudukan negara dan aspirasi antarabangsa, kami mengesahkan objektif-objektif berikut:

Menjadi komponen dinamik sistem pendidikan perubatan Eropah Untuk menjalankan canggih penyelidikan bioperubatan dalam tempoh yang lebih luas daripada Kawasan Penyelidikan Eropah Untuk diiktiraf sebagai ahli berharga daripada masyarakat setempat.

Dalam konteks ini:

Kami berada di sini untuk mengajar profesional perubatan masa depan: Kami menyediakan sarjana muda, sarjana dan program profesional tertinggi kualiti akademik, mengajar sama ada dalam Czech atau bahasa Inggeris, mengejar biasiswa yang ketara di peringkat antarabangsa. Kecemerlangan akademik, rangsangan kreativiti dan rasa ingin tahu intelektual adalah nilai-nilai yang sangat kedudukan dalam penilaian dalaman berkala tenaga pengajar kami. Fakulti menggalakkan dan menyokong pelatih penyelidikan yang cemerlang dan program latihan penyelidikan.

Kami berusaha untuk bakat: Pelajar-pelajar kita direkrut dari seluruh Eropah, Amerika, Asia dan Afrika dan program kajian kami sentiasa diiktiraf di Eropah dan Amerika Syarikat.

Sains adalah masa depan kita semua: Fakulti banyak melabur dalam infrastruktur penyelidikan. makmal kami mengambil kesempatan daripada hampir semua teknologi state-of-the-art yang ada di tangan kakitangan yang bersemangat dengan pengalaman antarabangsa dan reputasi. Pembiayaan yang dijana oleh aktiviti-aktiviti saintifik baru-baru ini mewakili sebahagian besar bajet Fakulti.

Menukar gambar Eropah kita bersama: Fakulti sendiri mendapat faedah daripada dialog "on-the-spot" penyelidik dan doktor. pasukan penyelidikan kami terlibat dalam projek-projek penyelidikan kebangsaan pelbagai menekankan kerjasama antara sains asas dan klinikal, bersama-sama dengan para penyelidik dalam bidang-bidang lain daripada institusi luar sekolah. Yang penting, penglibatan kami dalam pasukan antarabangsa dan projek EU mendadak meningkat.

Turning saintis menjadi usahawan: Keputusan kami menunjukkan komitmen cemerlang kepada penyelidikan asas, klinikal dan digunakan. Kepimpinan Fakulti bersama-sama dengan pihak pengurusan Universiti membina prosedur standard pemindahan teknologi dan menang-menang hubungan akademia-industri mematuhi peraturan Eropah yang sedia ada.

Di luar sempadan komuniti R & D: pakar-pakar fakulti kerap terlibat dalam popularisasi sains di kalangan masyarakat dan dari pihak mereka, mereka menggalakkan kesedaran kesihatan awam. Dengan kerjasama wartawan dan media, doktor dan penyelidik kita memberi tumpuan kepada masalah perubatan awam yang utama, tetapi juga membantu untuk menyebarkan fakta-fakta saintifik asas, menerangkan bagaimana kerja-kerja sains dan berkembang. Visi kami adalah untuk membantu membina masyarakat berasaskan pengetahuan dalam konteks yang luas.

Fakulti

Yang Fakulti Pertama Perubatan adalah salah satu daripada pengasas empat fakulti Universiti Charles di Prague. Fakulti Pertama Perubatan ditubuhkan pada 1348 merupakan antara lima belas sekolah perubatan tertua di dunia.

Pengajaran dan penyelidikan di fakulti kami meliputi hampir keseluruhan spektrum perubatan dan kesihatan profesion dari rangkaian penuh sains asas melalui kepakaran klinikal. Beberapa disiplin adalah unik ke sekolah kami di peringkat kebangsaan. Kami menyediakan doktor perubatan masa depan, ahli-ahli sains dan profesional kesihatan dengan cara yang moden dan mesra. Oleh kerana kita tidak hanya mengajar, tetapi juga sebuah institusi penyelidikan, kami membawa kepada pendidikan penemuan dan teknologi yang paling moden.

pendidikan universiti di Fakulti Pertama Perubatan menyediakan beberapa program ijazah yang berbeza. Bilangan terbesar pelajar mengejar program enam tahun General Medicine (yang membawa kepada ijazah MD), atau program lima tahun Perubatan Pergigian (yang membawa kepada ijazah DMD).

Kedua-dua program klinikal ditawarkan dalam kedua-dua bahasa Inggeris dan Czech. Terdapat lain-lain 3-4 tahun program Sarjana Muda dalam profesion kesihatan (contohnya kejururawatan dan kepakaran lain), beberapa dengan pilihan Sarjana, yang ditawarkan setakat ini hanya dalam bahasa Czech. Terdapat juga program PhD meriah dengan paling istimewa ditawarkan dalam bahasa Inggeris. Kami juga menyediakan doktor untuk peperiksaan lembaga mereka. Ia juga penting untuk ambil perhatian bahawa terdapat pelbagai program berasaskan fi bagi pelajar pasca-siswazah. kemudahan pengajaran kami adalah moden dan selesa, dari auditorium dan bilik seminar melalui makmal-makmal, bilik belajar dan bilik komputer. Kebanyakan kemudahan pengajaran terletak di bangunan bersejarah di tengah-tengah Prague, berhampiran Karlovo náměstí, IP Pavlova dan Albertov. Klinikal (praktikal) pengajaran biasanya berlaku di Hospital Universiti General, dengan beberapa putaran klinikal di Hospital Motol, Hospital Thomayer, Hospital Na Bulovce dan Hospital Tentera Am.

Graduan kita mudah mencari pekerjaan di Republik Czech dan seluruh dunia. 99,7% daripada 640 graduan (antara tahun 1997 dan 2015) mendapati penempatan dalam tempoh 6 bulan selepas tamat pengajian.

Lokasi

Prague

Alamat
Charles University in Prague, First Faculty of Medicine
Kateřinská 32
121 08 Prague 2
Czech Republic

Prague, Prague, Republik Czech

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami