Baca keterangan rasmi

Yang Fakulti Pendidikan adalah salah satu daripada tujuh belas fakulti yang berkaitan di bawah naungan Universiti Charles di Prague. Matlamat utama adalah untuk melatih guru-guru dan kakitangan pedagogi lain untuk semua jenis sekolah dan sistem sekolah, di pelbagai peringkat pengajian (Sarjana Muda dan Sarjana) dan bentuk. Manakala lima fakulti lain dalam Universiti Charles juga layak secara rasmi untuk melatih guru, apa yang membuatkan Fakulti Pendidikan unik adalah span dan kerumitan fokus pendidikannya. Fakulti menyediakan peringkat universiti sebelum dan pendidikan guru dalam perkhidmatan dalam bidang-bidang berikut: Kemanusiaan, Sains Sosial, Pendidikan Seni, Pendidikan Jasmani, Matematik dan Sains Semula Jadi.

Fakulti ini kini melatih kira-kira 4200 pelajar dalam kedua-dua program pengajian MA BA dan, serta hampir 10 000 pelajar diajar dalam pelbagai bentuk gabungan program pengajian, terutamanya sebagai sebahagian daripada pembangunan guru profesional.

Fakulti ini juga dibuka kepada pelajar asing tuisyen membayar yang boleh mendaftar untuk program diajar dalam bahasa Inggeris. Fakulti mengambil bahagian dalam program Erasmus Mundus antarabangsa bertujuan untuk memudahkan pelajar dan guru mobiliti.

program pengajian BA dan MA

Pada tahun 2006, fakulti yang diterima pakai sistem kredit ECTS yang diiktiraf di semua negara EU dan dengan itu membolehkan mobiliti pelajar lebih mudah di dalam Kesatuan Eropah. Pelajar daripada Fakulti Pendidikan biasanya mengkaji gabungan dua mata pelajaran.

program pengajian Ijazah Sarjana Muda

Program BA kajian 3 tahun bertujuan untuk memberi pelajar pengetahuan yang besar di kedua-dua mata pelajaran dipilih, namun ia tidak bermaksud ijazah pengajaran - graduan BA tidak layak secara rasmi untuk mengajar. Itulah sebabnya struktur kursus wajib dan elektif yang ditawarkan dalam program ini disesuaikan dengan cara yang membina kepakaran profesional dalam mata pelajaran yang dipilih dan bukannya kemahiran pendidikan dan kecekapan pengajaran para pelajar. BA sukatan pelajaran seterusnya termasuk hanya beberapa kursus dalam bidang pedagogi dan psikologi. Walau bagaimanapun, sukatan pelajaran juga termasuk latihan mengajar motivasi wajib yang sepatutnya membantu pelajar membuat keputusan sama ada mereka mahu terus dalam kajian susulan MA untuk mendapat ijazah pengajaran.

program pengajian Master

Graduan daripada program susulan MA 2 tahun akan memperoleh kepakaran yang besar dalam kawasan profesional dilindungi oleh kedua-dua mata pelajaran teras pilihan mereka dan, di samping itu, mereka juga telah membangunkan pedagogi mereka, kemampuan psikologi dan didaktik, penting bagi mana-mana profesion perguruan. Oleh itu, selain daripada kursus wajib dan elektif yang bertujuan untuk mengukuhkan kepakaran profesional pelajar, sukatan pelajaran MA juga termasuk disesuaikan khusus kursus didaktik dan latihan mengajar pelajar sepenuhnya beroperasi, semua yang disepadukan dalam sistem organik dan saling berkaitan. Graduan daripada kajian MA susulan adalah layak untuk mengajar di sekolah rendah dan menengah yang lebih tinggi.

SEJARAH

Yang Fakulti Pendidikan di Universiti Charles di Prague telah ditubuhkan pada bulan November 1946, berdasarkan salah satu dekri presiden pertama yang diluluskan selepas penubuhan semula negeri ini bebas daripada Czechoslovakia, dan juga kepada undang-undang yang baru diterima pakai yang bertujuan untuk menubuhkan fakulti pendidikan di semua universiti di hari itu . Ini adalah kemuncak daripada usaha untuk memastikan pendidikan universiti besar untuk guru-guru di semua peringkat, sekolah rendah dan menengah yang berkekalan. Fakulti Pendidikan di Universiti Charles telah dibuka secara rasmi pada 15 November 1946 di Prague Rudolfinum (The House of Artis), dan pelancaran perayaan turut dihadiri Presiden Czech, Dr. Edvard Beneš.

Walau bagaimanapun, pembaharuan 1953 sekolah berjaya merungkai semua fakulti Czech pendidikan. Institusi yang baru ditubuhkan untuk melatih guru-guru mata pelajaran umum dipanggil The Pedagogical University - The Higher School of Pedagogy.

Satu lagi pembaharuan sistem pendidikan Czech (dijalankan pada tahun 1959) melahirkan institusi Pedagogi di Prague dan Brandýs nad Labem yang direka untuk melatih guru sekolah rendah, manakala guru-guru sekolah menengah masa depan sepatutnya belajar subjek-subjek teras mereka di pelbagai fakulti universiti, seperti yang telah berlaku sebelum 1946. Fakulti Czech pendidikan tidak ditubuhkan semula sehingga 1964. Ia adalah bernilai menyebut bahawa guru-guru sekolah menengah seni, muzik dan pendidikan jasmani pada mulanya dilatih di fakulti Universiti Charles masing-lain semasa alsoattending beberapa pedagogi dan kursus psikologi di Fakulti Pendidikan.

Pertengahan 1970-an menyaksikan penyatuan dan penggabungan rangkaian latihan guru sekolah rendah dan menengah dan lanjutan panjang masing-masing pengajian sehingga 5 tahun. Mereka agak kali tidak berpuas hati, kerana banyak jabatan telah dibongkar atau dilampirkan kepada pelbagai fakulti Universiti lain.

Dalam tempoh 50 tahun kewujudan Fakulti, beberapa pakar-pakar yang perlu diberi perhatian dalam pelbagai bidang telah mengajar di jajarannya, seperti Cyril Bouda, V. Hrabal, J. Charvát, Otakar Chlup, L. Kopeckij, J. Plavec, V. Tardy dan F. Vodicka, untuk menyebut hanya beberapa.

Program diajar dalam:
  • English
  • Czech

Sekolah ini juga menawarkan:

Doktor Falsafah

Charles University Faculty of Education

Matlamat program pengajian doktoral Didactics of Chemistry adalah menyediakan pakar untuk meningkatkan mutu pendidikan kimia di Republik Ceko sesuai dengan keperluan sosi ... [+]

Ciri-ciri Pengajian

Matlamat program pengajian doktoral Didactics of Chemistry adalah menyediakan pakar untuk meningkatkan mutu pendidikan kimia di Republik Ceko sesuai dengan keperluan sosial saat ini dan sesuai dengan program pendidikan negara-negara Eropa maju berdasarkan hasil penelitian saintifik. Program kedoktoran difokuskan pada penyediaan pakar dalam bidang teori pendidikan kimia sesuai dengan pengetahuan semasa kimia, pedagogi, psikologi, sosiologi, informatika dan disiplin lain. Ia adalah program tanpa pengkhususan.

Perihalan kriteria pengesahan dan penilaian

Perbincangan oral mengenai kerja bertulis dan bersama dengan permohonan yang dikemukakan kepada projek penyelidikan. Dalam peperiksaan kemasukan, pemohon mesti membuktikan pengetahuan yang berkaitan dengan disiplin kimia, kimia, dan disiplin pedagogi-psikologi, maklumat, dan literasi bahasa (mengesahkan pengetahuan bahasa Inggeris atau bahasa dunia yang lain) dan prasyarat untuk kerja penyelidikan (mengesahkan pengetahuan yang lebih mendalam tentang topik , yang mana calon ingin belajar dalam kajian doktoral).... [-]

Republik Czech Prague
Permintaan Maklumat
English
Sepenuh masa
4 tahun
Kampus
Dalam Talian & Kampus Digabungkan
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu
Charles University Faculty of Education

Kajian ini bertujuan bagi mereka yang berminat dalam pendidikan lanjut teori dan falsafah dalam falsafah dan sains sosial. Prasyarat adalah penyelesaian yang tepat untuk ... [+]

Kajian ini bertujuan bagi mereka yang berminat dalam pendidikan lanjut teori dan falsafah dalam falsafah dan sains sosial. Prasyarat adalah penyelesaian yang tepat untuk program ijazah Sarjana dengan memberi tumpuan kepada topik berkaitan atau yang berkaitan.

Matlamat pengajian doktoral dalam falsafah adalah untuk melatih kakitangan saintifik yang berkelayakan, menyesuaikan diri dengan kajian undang-undang am dalam masyarakat masing-masing dari sudut pandangan ontologi, gnosis dan etika. Mereka harus diberi kuasa untuk menyelesaikan masalah yang mempunyai ciri holistik, sejagat. Kebanyakan graduan bekerja sebagai guru universiti dan mempunyai tugas penting untuk mendidik pelajar terhadap tanggungjawab baru yang menjamin pembangunan sosial yang kukuh di semua bidang.... [-]

Republik Czech Prague
Permintaan Maklumat
English,Jerman
Sepenuh masa
4 tahun
Kampus
Dalam Talian & Kampus Digabungkan
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu
Charles University Faculty of Education

Kajian doktoral dikandung sebagai program persediaan untuk para sarjana dan penyelidik yang berusaha kreatif menyumbang kepada perkembangan teori dan penyelidikan dalam b ... [+]

Ciri-ciri Pengajian

Kajian doktoral dikandung sebagai program persediaan untuk para sarjana dan penyelidik yang berusaha kreatif menyumbang kepada perkembangan teori dan penyelidikan dalam bidang sains pendidikan. Program ini bertujuan lebih baik untuk meningkatkan kepakaran mereka yang relevan, untuk menyebarkan penemuan dan trend penyelidikan yang relevan dalam bidang pendidikan dan memupuk kecekapan metodologi pelajar kedoktoran. Tumpuan umum program pengajian menawarkan pelajar peluang untuk mengenali lebih mendalam dengan disiplin pedagogi. Titik fokus kajian kedoktoran adalah disertasi doktor / tesis, ditakrifkan sebagai karya ilmiah yang asal yang penemuannya memperkaya bidang pengajian masing-masing dalam konteks yang lebih luas untuk membangunkan disiplin. Perundingan Oleh kerana sifat dan kandungan kajian, pemohon boleh merujuk kepada tema, struktur projek dan kemungkinan pemprosesannya dengan penyelia berpotensi untuk kajian doktoral.... [-]

Republik Czech Prague
Permintaan Maklumat
English
Sepenuh masa
4 tahun
Kampus
Dalam Talian & Kampus Digabungkan
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu
Charles University Faculty of Education

Lulusan program pengajian doktoral Pendidikan Khas dilengkapi dengan pengetahuan teoretikal dan kemahiran penyelidikan di bidang pendidikan khusus. Lulusan bersedia untuk ... [+]

Ciri-ciri Pengajian

Kandungan kajian doktoral memberi tumpuan terutamanya kepada peningkatan penyertaan orang kurang upaya dalam masyarakat serta peningkatan kualiti hidup mereka. Perhatian khusus diberikan kepada aspek sosial.

Ph.D. Program Pengajian menawarkan pendidikan dalam pelbagai bidang disiplin pendidikan khusus. Pelajar program ini bersedia untuk membangunkan disiplin saintifik pendidikan khusus dalam perspektif baru yang disebutkan di atas dan untuk menyelesaikan masalah terkini yang berkaitan dengan kualiti hidup orang kurang upaya.

Kursus individu juga meliputi aspek topik pendidikan khas dalam konteks antarabangsa.

Aktiviti penyelidikan sebaiknya meliputi:

Awal umur termasuk diagnostik dan intervensi pendidikan khas;Keluarga dengan kanak-kanak kurang upaya dan kedudukannya dalam masyarakat;Integrasi sosial, kebudayaan dan pekerjaan orang kurang upaya, termasuk integrasi murid dan pelajar dengan keperluan khas ke dalam sekolah asas arus perdana;Pembangunan kaedah, teknik dan prosedur pemulihan pendidikan dan sosial khas;Perubahan dalam pendekatan orang awam kepada orang kurang upaya;Pembangunan sistem pendidikan khas, bahagian struktur utamanya, termasuk pembangunan teori kualiti hidup orang kurang upaya.Perihalan kriteria pengesahan dan penilaian... [-]
Republik Czech Prague
Permintaan Maklumat
English
Sepenuh masa
4 tahun
Kampus
Dalam Talian & Kampus Digabungkan
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu
Charles University Faculty of Education

Lulusan Ph.D. kajian dalam pendidikan matematik bersedia untuk menangani masalah teori dan aplikasi dalam pendidikan matematik kanak-kanak dan orang dewasa dan menjalanka ... [+]

Ciri-ciri Pengajian

Calon-calon untuk kajian doktoral di Didactics of Mathematics dijangka:

menunjukkan minat dalam pendidikan matematik pada umumnya (contohnya, dengan mengambil bahagian dalam persidangan saintifik dan persidangan untuk guru),mempunyai gambaran mengenai jurnal saintifik yang paling penting dan buku yang berkaitan dengan pendidikan matematik,mempunyai idea mengenai bidang pendidikan matematik yang mereka sanggup berfokus pada pengajian mereka dan dapat menyatakannya dalam projek bertulis sehingga 10 muka surat (termasuk soalan penyelidikan tentatif, metodologi, dan latar belakang teoritis dan senarai rujukan) .

Program tanpa pengkhususan

Perihalan kriteria pengesahan dan penilaian... [-]
Republik Czech Prague
Permintaan Maklumat
English
Sepenuh masa
4 tahun
Kampus
Dalam Talian & Kampus Digabungkan
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu
Charles University Faculty of Education

Program Pendidikan Seni Visual sebagai bahagian penting dalam bidang pendidikan Seni dan Budaya mempunyai potensi interdisipliner yang besar. Graduan mewakili pakar bukan ... [+]

Ciri-ciri Pengajian

Bidang kontemporer Pendidikan Seni Visual tertanam dalam penyelidikan ke dalam keadaan sosial dan budaya visualisasi (menunjukkan, membayangkan, dan mencipta) difahami sebagai ciri khusus ontogenesis manusia, budaya, dan pendidikan umum. Kajian ini menyumbang kepada pemahaman yang mendalam mengenai pemikiran kreatif, pembelajaran, dan pengajaran dalam bidang budaya visual dan fungsi kolaboratif dan pendidikan baru seni kontemporari.

Program Pendidikan Seni Visual sebagai bahagian penting dalam bidang pendidikan Seni dan Budaya mempunyai potensi interdisipliner yang besar. Graduan mewakili pakar bukan sahaja dalam bidang seni visual dan halus tetapi juga dalam bidang penyelidikan pedagogi, pedagogi khusus, psikologi perkembangan, media, dan kajian budaya, kajian perbandingan kultur dan pedagogi, semiotik visual, sains kognitif, estetika, teori visual, dan lain lain.... [-]

Republik Czech Prague
Permintaan Maklumat
English
Sepenuh masa
4 tahun
Kampus
Dalam Talian & Kampus Digabungkan
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu
Charles University Faculty of Education

Ph.D. kajian dalam Psikologi Pendidikan adalah melatih pelajar dalam kerja penyelidikan saintifik dalam psikologi pendidikan, iaitu dalam psikologi yang digunakan untuk t ... [+]

Ciri-ciri Pengajian

Ph.D. kajian dalam Psikologi Pendidikan adalah melatih pelajar dalam kerja penyelidikan saintifik dalam psikologi pendidikan, iaitu dalam psikologi yang digunakan untuk topik pendidikan. Kajian ini bukanlah untuk mengimbangi arahan pra-beransur-ansur (Master Degree) dalam Psikologi jika diminta oleh Chambers atau Associations of Psychologists sebagai syarat untuk latihan psikologi atau untuk kajian lanjut (terutama dalam bidang perubatan). Mereka menambah kecekapan penyelidik dalam bidang pendidikan dengan cara psikologi dan dengan memahami konteks sains pendidikan lain.

Perihalan kriteria pengesahan dan penilaian

Pintu masuk peperiksaan

Perbincangan cadangan projek penyelidikan pemohon sehingga 10 halaman termasuk bibliografi, yang menunjukkan kedalaman fokus mereka dalam tema penyelidikan yang mereka ingin alamat dalam pengajian doktoral mereka. Projek penyelidikan mesti dihantar bersama dengan permohonan kepada Jabatan Sains, Fakulti Pendidikan, Charles University. Projek ini harus merangkumi ciri-ciri masalah penyelidikan, idea asas objektif dan struktur isu dan kaedah yang dipertimbangkan dari kesusasteraan teoritis, penyelidikan dan profesional. Lebih disukai, projek itu akan ditandatangani bersama oleh mentor dalam spe, pakar dalam topik ini.... [-]

Republik Czech Prague
Permintaan Maklumat
English
Sepenuh masa
4 tahun
Kampus
Dalam Talian & Kampus Digabungkan
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu
Charles University Faculty of Education

Tujuan kajian doktoral adalah untuk menyediakan penyelidik yang berkelayakan dalam bidang sejarah Czech dan Czechoslovak, yang akan menjadi teras penyelidikan sejarah sel ... [+]

Ciri-ciri Pengajian

Tujuan kajian doktoral adalah untuk menyediakan penyelidik yang berkelayakan dalam bidang sejarah Czech dan Czechoslovak, yang akan menjadi teras penyelidikan sejarah selanjutnya. Kajian-kajian ini membina pengetahuan khusus para pelajar kedoktoran dan memberi mereka pemahaman yang lebih mendalam tentang pengkhususan yang dipilih. Melalui ceramah dan seminar, pelajar kedoktoran berkenalan dengan pengetahuan terkini mengenai sains sejarah serta trend semasa dalam metodologi. Tumpuan pengajian doktoral terletak pada menyampaikan tesis disertasi bertulis karya ilmiah asal berdasarkan pangkalan sumber asli. Ph.D. tesis perlu melanjutkan penemuan penyelidikan sebelumnya, dan pelajar doktoral juga menunjukkan keupayaan untuk mengendalikan topik dengan cara yang memadai dan di peringkat antarabangsa.... [-]

Republik Czech Prague
Permintaan Maklumat
English
Sepenuh masa
4 tahun
Kampus
Dalam Talian & Kampus Digabungkan
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu
Charles University Faculty of Education

Pengkhususan Teori Muzik dan Pendidikan adalah berdasarkan pemilihan dan sintesis disiplin pendidikan muzik dan muzik, yang membolehkan persiapan yang seimbang pakar yang ... [+]

Ciri-ciri Pengajian

Pengkhususan Teori Muzik dan Pendidikan adalah berdasarkan pemilihan dan sintesis disiplin pendidikan muzik dan muzik, yang membolehkan persiapan yang seimbang pakar yang berkelayakan dari segi penyelidikan dan pengajaran. Selaras dengan spektrum pedagogi muzik yang luas, pengkhususan mengikut skop kajian yang sepadan dengan sasaran: penyediaan pakar dalam bidang penyelidikan pendidikan muzik am, latihan vokasional dan aktiviti lain yang memerlukan pengkhususan sedemikian.

Perihalan kriteria pengesahan dan penilaian

Pintu masuk peperiksaan

Pemohon mengemukakan cadangan projek penyelidikan bertulis (termasuk bibliografi) sehingga 10 muka surat mengenai topik vokasional yang dipilih calon. Projek penyelidikan mesti dihantar bersama dengan permohonan kepada Jabatan Sains, Fakulti Pendidikan, Charles University. Diharapkan projek penyelidikan itu mempunyai idea sendiri dan membuktikan mempunyai kemahiran untuk kerja saintifik. Projek ini harus memasukkan ciri-ciri masalah penyelidikan, idea asas matlamat dan struktur isu dan kaedah dalam penyelidikan teoritis dan kesusasteraan profesional.... [-]

Republik Czech Prague
Permintaan Maklumat
English
Sepenuh masa
4 tahun
Kampus
Dalam Talian & Kampus Digabungkan
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu

Charles University in Prague

Alamat lokasi
Pedagogická fakulta UK v Praze
Street: Magdalény Rettigové 4

Prague, Prague, 116 39 CZ