Charles University Faculty of Education

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Yang Fakulti Pendidikan adalah salah satu daripada tujuh belas fakulti yang berkaitan di bawah naungan Universiti Charles di Prague. Matlamat utama adalah untuk melatih guru-guru dan kakitangan pedagogi lain untuk semua jenis sekolah dan sistem sekolah, di pelbagai peringkat pengajian (Sarjana Muda dan Sarjana) dan bentuk. Manakala lima fakulti lain dalam Universiti Charles juga layak secara rasmi untuk melatih guru, apa yang membuatkan Fakulti Pendidikan unik adalah span dan kerumitan fokus pendidikannya. Fakulti menyediakan peringkat universiti sebelum dan pendidikan guru dalam perkhidmatan dalam bidang-bidang berikut: Kemanusiaan, Sains Sosial, Pendidikan Seni, Pendidikan Jasmani, Matematik dan Sains Semula Jadi.

Fakulti ini kini melatih kira-kira 4200 pelajar dalam kedua-dua program pengajian MA BA dan, serta hampir 10 000 pelajar diajar dalam pelbagai bentuk gabungan program pengajian, terutamanya sebagai sebahagian daripada pembangunan guru profesional.

Fakulti ini juga dibuka kepada pelajar asing tuisyen membayar yang boleh mendaftar untuk program diajar dalam bahasa Inggeris. Fakulti mengambil bahagian dalam program Erasmus Mundus antarabangsa bertujuan untuk memudahkan pelajar dan guru mobiliti.

program pengajian BA dan MA

Pada tahun 2006, fakulti yang diterima pakai sistem kredit ECTS yang diiktiraf di semua negara EU dan dengan itu membolehkan mobiliti pelajar lebih mudah di dalam Kesatuan Eropah. Pelajar daripada Fakulti Pendidikan biasanya mengkaji gabungan dua mata pelajaran.

program pengajian Ijazah Sarjana Muda

Program BA kajian 3 tahun bertujuan untuk memberi pelajar pengetahuan yang besar di kedua-dua mata pelajaran dipilih, namun ia tidak bermaksud ijazah pengajaran - graduan BA tidak layak secara rasmi untuk mengajar. Itulah sebabnya struktur kursus wajib dan elektif yang ditawarkan dalam program ini disesuaikan dengan cara yang membina kepakaran profesional dalam mata pelajaran yang dipilih dan bukannya kemahiran pendidikan dan kecekapan pengajaran para pelajar. BA sukatan pelajaran seterusnya termasuk hanya beberapa kursus dalam bidang pedagogi dan psikologi. Walau bagaimanapun, sukatan pelajaran juga termasuk latihan mengajar motivasi wajib yang sepatutnya membantu pelajar membuat keputusan sama ada mereka mahu terus dalam kajian susulan MA untuk mendapat ijazah pengajaran.

program pengajian Master

Graduan daripada program susulan MA 2 tahun akan memperoleh kepakaran yang besar dalam kawasan profesional dilindungi oleh kedua-dua mata pelajaran teras pilihan mereka dan, di samping itu, mereka juga telah membangunkan pedagogi mereka, kemampuan psikologi dan didaktik, penting bagi mana-mana profesion perguruan. Oleh itu, selain daripada kursus wajib dan elektif yang bertujuan untuk mengukuhkan kepakaran profesional pelajar, sukatan pelajaran MA juga termasuk disesuaikan khusus kursus didaktik dan latihan mengajar pelajar sepenuhnya beroperasi, semua yang disepadukan dalam sistem organik dan saling berkaitan. Graduan daripada kajian MA susulan adalah layak untuk mengajar di sekolah rendah dan menengah yang lebih tinggi.

SEJARAH

Yang Fakulti Pendidikan di Universiti Charles di Prague telah ditubuhkan pada bulan November 1946, berdasarkan salah satu dekri presiden pertama yang diluluskan selepas penubuhan semula negeri ini bebas daripada Czechoslovakia, dan juga kepada undang-undang yang baru diterima pakai yang bertujuan untuk menubuhkan fakulti pendidikan di semua universiti di hari itu . Ini adalah kemuncak daripada usaha untuk memastikan pendidikan universiti besar untuk guru-guru di semua peringkat, sekolah rendah dan menengah yang berkekalan. Fakulti Pendidikan di Universiti Charles telah dibuka secara rasmi pada 15 November 1946 di Prague Rudolfinum (The House of Artis), dan pelancaran perayaan turut dihadiri Presiden Czech, Dr. Edvard Beneš.

Walau bagaimanapun, pembaharuan 1953 sekolah berjaya merungkai semua fakulti Czech pendidikan. Institusi yang baru ditubuhkan untuk melatih guru-guru mata pelajaran umum dipanggil The Pedagogical University - The Higher School of Pedagogy.

Satu lagi pembaharuan sistem pendidikan Czech (dijalankan pada tahun 1959) melahirkan institusi Pedagogi di Prague dan Brandýs nad Labem yang direka untuk melatih guru sekolah rendah, manakala guru-guru sekolah menengah masa depan sepatutnya belajar subjek-subjek teras mereka di pelbagai fakulti universiti, seperti yang telah berlaku sebelum 1946. Fakulti Czech pendidikan tidak ditubuhkan semula sehingga 1964. Ia adalah bernilai menyebut bahawa guru-guru sekolah menengah seni, muzik dan pendidikan jasmani pada mulanya dilatih di fakulti Universiti Charles masing-lain semasa alsoattending beberapa pedagogi dan kursus psikologi di Fakulti Pendidikan.

Pertengahan 1970-an menyaksikan penyatuan dan penggabungan rangkaian latihan guru sekolah rendah dan menengah dan lanjutan panjang masing-masing pengajian sehingga 5 tahun. Mereka agak kali tidak berpuas hati, kerana banyak jabatan telah dibongkar atau dilampirkan kepada pelbagai fakulti Universiti lain.

Dalam tempoh 50 tahun kewujudan Fakulti, beberapa pakar-pakar yang perlu diberi perhatian dalam pelbagai bidang telah mengajar di jajarannya, seperti Cyril Bouda, V. Hrabal, J. Charvát, Otakar Chlup, L. Kopeckij, J. Plavec, V. Tardy dan F. Vodicka, untuk menyebut hanya beberapa.

Lokasi

Prague

Alamat
Pedagogická fakulta UK v Praze
Street: Magdalény Rettigové 4


116 39 Prague, Prague, Republik Czech

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami