Charles University Faculty of Arts

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

"Sejak awal pengajian saya, saya menyatakan dengan prinsip saya bahawa setiap kali saya mencari pendapat yang lebih betul, saya akan segera meninggalkan pendapat saya sendiri, kurang betul dan gembira menerima pendapat yang lebih wajar, mengetahui bahawa semua yang kita tahu adalah semata-mata serpihan kecil daripada apa yang kita tidak tahu. "Jan Hus, ahli falsafah dan Gereja pembaharu, alumni Fakulti Seni Fakulti Sastera di Universiti Charles kini adalah salah satu penyelidikan yang terbesar dan paling penting dan institusi pendidikan dalam bidang seni dan kemanusiaan di Eropah Tengah. Fakulti ini ditubuhkan pada 1348 oleh raja Czech dan kemudian Maharaja Suci Rom Charles IV yang ditubuhkan sebagai salah satu daripada empat fakulti universiti Prague, kemudian dinamakan sempena nama beliau Charles University - universiti tertua di Eropah Tengah timur Perancis dan utara Alps. Sejak itu, ia telah menjadi pusat intelektual tanah Czech: alumni Fakulti, perbuatan dan idea-idea mereka, telah membentuk masyarakat Czech dan budaya dan pada detik-detik penting dalam sejarah Czech, Fakulti Sastera sentiasa di sangat tengah-tengah peristiwa-peristiwa.

Dengan hampir 1,000 kakitangan, lebih 9,000 pelajar dan jumlah pelajar antarabangsa semakin meningkat hampir 1,000 pelajar dari seluruh dunia, Fakulti Sastera adalah persekitaran akademik yang bertenaga dan pelbagai. Terima kasih kepada sistem yang fleksibel lebih daripada 700 kemungkinan kombinasi darjah dua subjek, BA dan ijazah MA membolehkan pelajar memberi tumpuan kepada dua mata pelajaran setakat yang sama, yang meningkatkan keupayaan menyesuaikan diri mereka dan memberikan mereka lebih banyak peluang untuk kerjaya masa depan mereka. Tahap penerimaan hanya 27%, yang merupakan prasyarat untuk pendekatan yang lebih individu, perlu jika kemanusiaan adalah untuk diajar dan dikaji secara serius.

Pelajar dan penyelidik datang ke Fakulti Sastera untuk bekerja di lebih daripada tujuh puluh mata pelajaran - bilangan yang lebih besar daripada majoriti institusi setanding di dunia ini boleh tawarkan. Charles University sebagai barisan itu di kalangan teratas 2% universiti di dunia dan di Fakulti sendiri merupakan antara yang pertama 200 universiti terbaik dunia dalam beberapa disciplines.The Fakulti menarik pelajar yang paling berbakat dari Republik Czech dan bilangan permohonan untuk BA, MA dan PhD berjumlah 10,000 setiap tahun.

Pelbagai ini amat luas disiplin di Fakulti Sastera termasuk falsafah dan pengajian agama; sejarah dan arkeologi; psikologi; sosiologi dan sains politik; teater, filem dan kajian muzik dan beberapa program berkenaan dgn ilmu bahasa yang menggabungkan kajian ketat bahasa tertentu dan kursus di latar belakang sastera, sejarah dan budaya yang berkaitan. Fakulti menawarkan kursus dalam lebih daripada seratus bahasa, mati dan hidup, seperti Albania, Akkadia, Bahasa Arab, Armenia, Avestan, Azerbaijan, Basque, Bengali, Bulgaria, Czech (juga ijazah khas untuk warga asing dan untuk orang pekak), Catalan, Church Slavonic, Cina, Croatia, Denmark, Belanda, Inggeris, Eblaite, Ancient Egyptian, Finland, Perancis, Jerman, Gothic, Greek (kuno dan moden), Hebrew (Perjanjian Lama dan moden), Hindi, Het, Hungary, Ireland, Iceland , Itali, Jepun, Korea, Latin, Lithuania, Latvia, Lusatian Sorbian, Macedonia, Mongolia, Bahasa Norway, Old Norse, Old Irish, Parsi, Poland, Portugis, Romania, Rusia, Sanskrit, Slovak, Slovenia, Jerman, Sepanyol, Sweden, Tamil, Tocharian, Tibet, Turki, Ugaritic, Ukraine, Bahasa dan Vietnam.

Output penyelidikan Fakulti, diukur dalam bilangan monograf dan artikel, adalah lebih besar daripada mana-mana institusi lain dalam kemanusiaan di Republik Czech - yang mencerminkan kedua-dua kualiti penyelidikan dan tahap tunjuk ajar. Setiap tahun, Fakulti menjadi tuan rumah beberapa persidangan antarabangsa dan acara dengan kepentingan kebudayaan umum - pameran, konsert, ceramah, perbahasan awam. Dalam beberapa tahun yang lalu, Fakulti Sastera rumah penerbitan telah memperoleh anugerah berprestij dan kini bersaing dengan penerbit akademik terbesar di negara ini.

Adakah anda tahu bahawa ...

... Jabatan Pengajian Mesir telah bekerja di Mesir selama lima puluh tahun yang lalu dan telah membuat penemuan penting? penemuan mereka makam ratu Mesir yang tidak diketahui di Abusir pada musim luruh 2014 dipilih sebagai salah satu daripada 10 penemuan arkeologi terbesar dalam 2014.

... Pada tahun 2014, Profesor Tomáš Halik telah dianugerahkan Templeton Hadiah yang berprestij, yang diberikan kepada orang yang "membuat sumbangan yang luar biasa untuk mengesahkan dimensi rohani hidup"?

... Profesor Martin Hilský menterjemahkan karya lengkap William Shakespeare ke dalam Czech?

SEJARAH

Yang Fakulti Seni ditubuhkan sebagai salah satu daripada empat fakulti asal Charles University - institusi tertua pengajian tinggi di Eropah Tengah - dengan isu Piagam Yayasan pada 7 April 1348. Charles IV, dalam mengejar dasar kerajaan dan dinasti beliau, berusaha untuk mendirikan Kerajaan Bohemia sebagai pusat Empayar Rom Suci. Rancangannya adalah untuk menumpukan perhatian ulama dari rumah dan di luar negara di Prague, yang menjadi bandar kediaman beliau, dan dengan itu meningkatkan asas kuasa-Nya. Pada zaman pra-Hussite, dua pertiga daripada semua pelajar universiti adalah pelajar Artistik Fakulti di mana mereka memperoleh pengetahuan yang diperlukan untuk dapat belajar di tiga fakulti lain (teologi, perubatan, undang-undang). Salah satu keistimewaan yang dinikmati oleh fakulti adalah hak untuk memberikan ijazah sarjana dan doktor falsafah yang berhak pemegang mereka untuk mengajar di mana-mana universiti Eropah.

Dalam tempoh dua abad yang berikut peperangan Hussite, Fakulti Sastera Liberal adalah tengah-tengah seluruh universiti. Sejak abad ketujuh belas ia dipanggil Fakulti Falsafah. Dari awal hingga pertengahan abad kesembilan belas, ia berkhidmat sebagai fakulti yang program telah direka untuk menyediakan pendidikan tinggi persediaan untuk masa depan pelajar fakulti lain. Dari abad kelapan belas dan seterusnya, bilangan disiplin akademik mula meningkatkan: selain falsafah, ia adalah mungkin untuk belajar estetika, matematik, astronomi, sains semula jadi, kejuruteraan, ekonomi, pendidikan dan sejarah. Pada abad kesembilan belas, selain daripada kajian oriental, arkeologi dan kajian agama, perkembangan yang ketara berlaku dalam bidang ilmu bahasa dan ijazah dalam Czech, Itali, Perancis, Inggeris dan Ibrani telah diperkenalkan. Selepas pembaharuan 1849-1850, fakulti telah dibebaskan dari fungsi propaedeutic dan diperolehi yang bersamaan dengan fakulti lain. Pada tahun 1897, wanita dibenarkan untuk belajar di Fakulti Falsafah.

Fakulti mengekalkan kepentingannya di dalam negeri-Czech walaupun selepas pembahagian Universiti Prague ke dalam sebahagian Czech dan sebahagian Jerman pada tahun 1882. Dalam apa yang dikenali sebagai First Czechoslovak Republic (1918-1938), kehidupan universiti ini telah dibentuk terutama oleh pemisahan Fakulti Sains Semula Jadi pada tahun 1920 dan oleh pengambilalihan sebuah bangunan baru di tambak Vltava - satu di mana anda masih mencari kebanyakan jabatan dan dewan kuliah. Penutupan Fakulti oleh pendudukan Nazi pada tahun 1939 diikuti oleh penganiayaan kejam kedua-dua guru dan pelajar. Produktif, tahun bersemangat selepas berakhirnya Perang Dunia Kedua berakhir dengan ganas pada tahun 1948 dengan rampasan kuasa komunis dan empat puluh tahun selepas rejim komunis. Pemergian memaksa puluhan guru cemerlang dan pengenalan mata pelajaran Marxsis-Lenin mengakibatkan penurunan pesat penyelidikan dan pengajaran. Harapan untuk perubahan sosial meluas pada 1960-an, yang dipanggil "Prague Spring" di mana Fakulti mula menjemput kembali personaliti besar masa itu, seperti ahli falsafah Jan Patočka, telah dihancurkan oleh tentera Soviet pada Ogos 1968. Pada bulan Januari 1969, Jan Palach, seorang pelajar Fakulti, membunuh diri dengan pengorbanan diri sebagai protes politik. Dataran di mana bangunan utama terletak dan Fakulti Sastera perpustakaan pusat menanggung namanya. Selepas kejatuhan rejim komunis dan pemergian umatnya dikompromi pada tahun 1989, Fakulti ditubuhkan dirinya sebagai salah satu institusi yang paling berprestij dalam kemanusiaan kedua-dua di Republik Czech dan di Eropah Tengah.

alumni dan bekas kakitangan termasuk:

pembaharu Gereja dan ahli falsafah Jan Hus (c. 1370-1415), yang pemikiran diilhamkan Martin Luther ahli matematik, ahli logik dan ahli falsafah Bernard Bolzano (1781-1848) ahli bahasa Josef Jungmann (1773-1847), salah satu pencipta bahasa Czech moden ahli bahasa dan orientalis Bedřich Hrozný (1879-1952), decipherer bahasa Hittite purba pengasas dan ahli-ahli berpengaruh Prague Linguistic Circle, seperti Vilém Mathesius (1882-1945), Vladimír Skalička (1909-1991), Jan Mukařovský (1891-1975), Bohuslav Havránek (1893-1978) dan René Wellek (1903-1995 ) ahli kimia Jaroslav Heyrovský (1890-1967), pencipta kaedah polarographic dan penerima Hadiah Nobel pada tahun 1959 penulis-penulis terkenal Alois Jirásek (1851-1930), Karel Capek (1890-1938), Ladislav fuks (1923-1994), Josef Škvorecký (1924-2012) dan Michal Ajvaz (1949) ahli-ahli politik Milan Rastislav Stefanik (1880-1919), Tomáš Garrigue Masaryk (1850-1937) dan Edvard Beneš (1884-1948), dua yang terakhir menjadi presiden Czechoslovak ahli sosiologi dan ahli politik Alice Masarykova (1879-1966), pengasas pendidikan sosial di Czechoslovakia ahli sejarah seni dan arkeologi Růžena Vacková (1901-1982) Jan Patočka (1907-1977), salah satu yang paling penting ahli-ahli falsafah Eropah Tengah abad kedua puluh, pelajar Martin Heidegger, Edmund Husserl dan Eugen Fink Jan Palach (1948-1969), pelajar yang membakar dirinya sebagai protes terhadap pencerobohan Soviet pada tahun 1968 ahli psikologi Zdeněk Matějček (1922-2004), pengarang kajian pecah tanah dalam bidang psikologi kanak-kanak

Lokasi

Prague

Alamat
Faculty of Arts
Charles University in Prague
Jan Palach Square 2
116 38 Prague 1

Prague, Prague, Republik Czech

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami