Charles University Catholic Theological Faculty

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Selamat datang ke Theological Fakulti Katolik Universiti Charles. Kami gembira bahawa anda telah mengambil masa untuk melawat halaman kami. Kami berharap bahawa anda akan mencari sesuatu yang menarik pada halaman ini.

SEJARAH

Fakulti Teologi Katolik (Republik abbr. KTF) adalah fakulti pengasas Charles University hari ini di Prague. Ia canonically digubal oleh Paus Clement VI pada 26 Januari 1347. Oleh itu, ia telah ditubuhkan oleh Republik Raja dan Maharaja Suci Rom Charles IV oleh dekri diraja April 7, 1348. Sejak masa itu, kewujudan undang-undang yang telah berterusan. Sebab penganiayaan komunis Gereja Katolik, fakulti telah dibuang dari University pada tahun 1950. Selepas Velvet Revolution tahun 1989, fakulti telah reintegrated ke Universiti Charles. The Grand Chancellor fakulti adalah Archbishop of Prague.

Jabatan akademik

Jabatan Falsafah Jabatan dogmatik dan Teologi Fundamental Jabatan Etika Theological dan Teologi Kerohanian Jabatan Sains Alkitab Jabatan Pastoral Teologi dan Undang-undang Sains Institute of Art Christian

Fakulti ini mempunyai pengalaman dengan kedua-dua Czech dan program geran saintifik antarabangsa. Sekiranya kepentingan dalam kerjasama saintifik antarabangsa dengan fakulti kami.

Acta Universitatis Carolinae - Theologica

Acta Universitatis Carolinae - Theologica adalah salah satu jurnal teologi di Republik Czech, yang diterbitkan dua kali setahun. Jurnal ini memberi tumpuan terutamanya pada kajian teologi Czech, dan ia terbuka kepada semua disiplin Teologi, seperti teologi asas dan dogmatik, kajian Alkitab dan patristik, sejarah gereja dan sejarah seni suci, kajian ekumenikal. Kertas kerja yang diterbitkan dalam Bahasa Inggeris, Jerman, Perancis, Itali, Czech dan Slovakia.

Cawangan Pengajian

Teologi Katolik

Tujuan program MA adalah kajian mata pelajaran teras, seperti Falsafah, Pengajian Alkitab, sistematik dan Pastoral Teologi. Untuk meletakkan mata pelajaran teras ke dalam amalan, mereka ditambah dengan mata pelajaran tambahan iaitu catechetic dan pedagogi.

Tajuk akademik ThLic. dianugerahkan selepas pertahanan tesis ketat dan lulus peperiksaan negeri oral.

Kajian kedoktoran menyediakan pelajar untuk penyelidikan saintifik bebas bidang teologi tertentu.

Teologi untuk Laics (sambilan)

Program BA menyediakan pelajar dengan pengetahuan asas Catholic Theology, dan ia juga membantu dengan pembangunan peribadi masing-masing. Ini branche pengajian adalah sesuai untuk semua orang yang berminat dalam kajian teologi. MA seterusnya memberi tumpuan kepada pembangunan konsep teologi dan permohonan mereka.

Etika Gunaan

Program MA dua tahun mengalu-alukan pemohon dengan BA perintah dalam Teologi untuk Laics atau graduan daripada mata pelajaran kemanusiaan dan sosial yang lain di fakulti lain. Tujuannya adalah untuk menambah dan mengembangkan pengetahuan mereka sebelum ini dan memasukkannya ke dalam konteks etika.

Sejarah Seni Christian

Program BA memberi tumpuan kepada pengetahuan sejarah seni dalam konteks teologi, sejarah dan budaya yang lebih luas.

Program MA berikutnya menyediakan untuk penyelidikan saintifik bebas dan berurusan dengan masalah mengenai sejarah seni dalam perspektif tertentu seni Kristian. Kajian kedoktoran menyediakan pelajar untuk penyelidikan saintifik bebas dan bagi suatu aktiviti yang kreatif bebas dalam bidang kesenian pelbagai zaman dengan penekanan dibuat pada hubungannya dengan agama Kristian.

Sejarah Kebudayaan Eropah

Program BA terdiri daripada empat modul: sejarah, sejarah seni, kesusasteraan dan falsafah-teologi. Sasaran kajian ini adalah untuk menyediakan pelajar untuk pekerjaan yang memerlukan pengetahuan yang baik daripada sejarah, sejarah seni dan kesusasteraan dan mata pelajaran lain yang serupa.

Program MA seterusnya memberikan gambaran keseluruhan perkembangan sejarah dan budaya, dan pada masa yang sama menawarkan pengkhususan dalam satu zaman tertentu dengan mengambil kira pelbagai modul individu.

Church dan Sejarah General

Program kedoktoran menyediakan pelajar untuk penyelidikan saintifik bebas dan aktiviti kreatif dalam bidang gereja dan sejarah umum. Program ini menekankan saling disiplin individu, terutamanya dengan sejarah seni dan sains tambahan sejarah.

Perpustakaan dan Kajian

Perpustakaan ini terletak di tingkat tiga bangunan itu. Kajian ini mempunyai kapasiti 52 orang, yang menawarkan perkhidmatan standard seperti percetakan, pembakaran CD dan mengatasi. Terdapat komputer dan sambungan komputer riba untuk kegunaan pelajar.

Lokasi

Prague

Alamat
Charles Univerzity in Prague Catholic Theological Faculty Thákurova 3 Prague 6 160 00
Prague, Prague, Republik Czech

Program-program

Pada masa ini tidak ada program untuk dipaparkan

Sila menapis carian di atas, lihat kategori popular kami di bawah atau melakukan carian kata kunci.


... or simply by choosing your degree: