Faculty of Humanities, Charles University

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

angka

Bilangan pelajar: 2610 Jabatan: 24 program Ijazah: 18 Staf akademik: 144 kakitangan pentadbiran: 38

SEJARAH

Yang Fakulti Kemanusiaan (FHS) adalah fakulti bongsu Charles Universiti. Pada asalnya ditubuhkan pada awal 1990-an sebagai Institut Pendidikan Liberal, ia telah dinaikkan ke pangkat fakulti pada tahun 2000, wawasan adalah bahawa ia akan menawarkan program pengajian di Ijazah Sarjana Muda, Sarjana dan PhD dalam pelbagai kemanusiaan dan tidak disiplin sains sosial lagi ditubuhkan di CU. The FHS cepat mendapat reputasi sebagai sebuah sekolah progresif dengan program pengajian inovatif dan kaedah pengajaran.

Misi

Misi Fakulti Kemanusiaan adalah melalui pendidikan berkualiti tinggi untuk memberkati pelajar dengan keupayaan untuk membawa kehidupan yang memuaskan di dunia yang semakin kompleks dan berubah.

Matlamat - Untuk memberi pendidikan dalam bidang kemanusiaan dan sains sosial yang memenuhi piawaian antarabangsa; - Untuk mencapai kecemerlangan dalam penyelidikan dan mengintegrasikan dengan pendidikan; - Untuk memupuk keupayaan pelajar untuk belajar sepanjang hayat dan menggalakkan tanggungjawab diri dan komitmen kepada masyarakat; - Untuk menggalakkan pergerakan badan pelajar semakin antarabangsa FHS dan staf akademik.

penyelidikan

Fakulti Kemanusiaan berdedikasi untuk mencapai kecemerlangan dalam pelbagai bidang penyelidikan akademik. Fakulti ini mengambil bahagian dalam projek-projek penyelidikan antarabangsa dan kebangsaan dan menggalakkan pembangunan akademik penyelidik muda '.

Kehidupan pelajar

• Kelab Pelajar Antarabangsa

Pejabat Antarabangsa, bersama-sama dengan pelajar-pelajar Czech (tutor), menganjurkan aktiviti kebudayaan dan sosial (lawatan ke Prague, pameran, konsert, dan lain-lain) untuk pelajar antarabangsa.

• Kelab Film

The Film Club memegang filem saringan setiap dua minggu sepanjang semester. Program semasa boleh didapati di laman web kelab itu.

Kemudahan pelajar

• Penginapan

Penginapan disediakan di dewan Charles Universiti kediaman (asrama). Pelajar biasanya ditempatkan di dalam bilik untuk dua orang.

• Kafeteria Pelajar

Charles University beroperasi beberapa kafeteria pelajar ( 'Menza') di lokasi yang berbeza. The FHS kafeteria terletak di tingkat bawah bangunan utama dalam Jinonice.

• Perpustakaan

The Charles University sistem perpustakaan adalah berpusat dan terdiri daripada beberapa perpustakaan di lokasi yang berbeza. Perpustakaan FHS boleh didapati di tingkat bawah bangunan utama dalam Jinonice.

• Komputer dan talian Internet

stesen kerja PC yang terdapat di makmal komputer di pelbagai bangunan universiti. Internet wayarles boleh diakses di dalam bangunan universiti (a Charles University Kad Pelajar diperlukan).

• Kemudahan Sukan

Kemudahan sukan yang terletak di kampus Hostivař yang (Bruslařská 1132, Prague 15).

Lokasi

Prague 5

Charles University, Faculty of Humanities

Alamat
U Kříže
158 00 Prague 5, Prague, Republik Czech
Telefon
+420 251 080 212