Central European University, School of Public Policy

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Central European University adalah graduan peringkat "persimpangan" Universiti di mana fakulti dan pelajar dari lebih daripada 100 buah negara datang untuk melibatkan diri dalam pendidikan antara disiplin, mengejar biasiswa maju, dan menangani beberapa masalah yang paling yg menyusahkan masyarakat.

Ia diiktiraf dalam kedua-dua Amerika Syarikat dan Hungary, dan menawarkan Inggeris Sarjana dan program kedoktoran dalam bidang sains sosial, kemanusiaan, undang-undang, pengurusan dan dasar awam. Terletak di tengah-tengah Central Europe - Budapest, Hungary - CEU telah membangunkan tumpuan akademik dan intelek yang berbeza, menggabungkan kajian perbandingan kepelbagaian sejarah, budaya, dan sosial di rantau ini dengan perspektif global ke atas tadbir urus yang baik, pembangunan mampan dan sosial transformasi.

Ditubuhkan pada tahun 1991 pada ketika perubahan revolusioner telah membuang off ortodoks tegar yang dikenakan ke atas Tengah dan Eropah Timur, CEU adalah berdasarkan premis bahawa fallibility manusia boleh balas dengan perbincangan kritikal idea dan semangat kritikal ini boleh dikekalkan terbaik dalam masyarakat di mana rakyat mempunyai kebebasan untuk meneliti teori bersaing dan secara terbuka menilai dan mengubah dasar-dasar kerajaan.

Dengan kira-kira 1,400 pelajar dan 370 ahli fakulti dari lebih daripada 130 buah negara, CEU adalah salah satu universiti yang paling padat antarabangsa di dunia. campuran jarang kewarganegaraan, etnik dan budaya mewujudkan persekitaran yang ideal untuk memeriksa apa-apa "masyarakat yang terbuka" mata pelajaran demokrasi baru muncul, ekonomi peralihan, kebebasan media, nasionalisme, hak asasi manusia dan kedaulatan undang-undang. Ia juga membawa perspektif pelbagai rupa kepada semua aspek kehidupan masyarakat.

CEU terkenal dengan kecemerlangan dalam pengajaran dan penyelidikan dengan tujuan. Pada teras misinya terletak satu set prinsip: mengejar kebenaran di mana sahaja ia membawa, menghormati kepelbagaian budaya dan bangsa-bangsa dan komitmen untuk menyelesaikan perbezaan melalui tidak perbahasan penafian.

Yang Sekolah Dasar Awam di Central European University adalah, dalam kata-kata pengasasnya, George Soros, yang "jenis baru institusi global menangani masalah global" melalui kajian pelbagai disiplin dasar awam, pengajaran yang inovatif dan penyelidikan, serta penglibatan yang bermakna dengan amalan dasar. Kami adalah sebuah institusi global yang komited untuk mewujudkan masyarakat tujuan di luar kuasa.

Dasar awam hari ini adalah dalam global, krisis pelbagai peringkat. Tip skala ke arah keamanan yang lebih selamat, keadilan sosial, dan kelestarian alam sekitar - untuk nama tetapi beberapa - memerlukan penglibatan inovatif dan keusahawanan untuk kebaikan bersama.

Membina institusi pelbagai disiplin dan global yang komited kepada nilai-nilai masyarakat yang terbuka dan mewujudkan hubungan yang kukuh dan fleksibel antara penyelidikan dan amalan adalah salah satu cara untuk bertindak balas kepada apa yang, secara keseluruhan, kegagalan elit dasar untuk menangani masalah yang paling mendesak pada masa ini .

penglibatan yang berjaya untuk kebaikan awam dalam dunia hari ini juga memerlukan perwakilan yang lebih baik dan lebih adil perspektif menyeleweng. Untuk itu, SPP adalah termasuk bersungguh-sungguh, menarik kedua-dua pelajar dan fakulti daripada pelbagai latar belakang dan memanfaatkan pelbagai sumber pengetahuan. pelajar SPP adalah usahawan sosial dan politik masa depan, bersedia untuk membuat sumbangan inovatif ke arah menyelesaikan paling utama cabaran dasar awam abad ke-21.

SPP menawarkan tiga ijazah sarjana dalam dasar awam, dan trek dasar awam daripada Doktor Falsafah dalam program Sains Politik. Program ini khusus bagi peserta dari seluruh dunia yang mencari kerjaya dalam sektor awam, swasta, dan bukan untuk keuntungan di peringkat tempatan, kebangsaan, dan antarabangsa. Sekolah mempunyai sepasukan fakulti bermastautin cemerlang, bertaraf dunia melawat fakulti terdiri daripada penyelidik atas, dan pengamal dalam bidang dasar awam yang membawa pelbagai kemudahan yang ada subjek akademik dan praktikal untuk kelas pelbagai SPP ini.

Sekolah telah melancarkan inisiatif global dan menjadi tuan rumah pelbagai acara awam yang telah memberi tumpuan kepada membangunkan agenda penyelidikan inovatif sambil memperdalam kerjasama dengan Open Society Foundations dan rangkaiannya. SPP juga telah membina perkongsian strategik dengan pelakon dasar di seluruh dunia dan rumah kepada dua pusat dasar: Pusat Media, Data dan Masyarakat dan Pusat Shattuck pada Conflict, Rundingan dan Pemulihan.

Lokasi

Budapest

School of Public Policy at CEU

Alamat
Central European University
Nador u. 9
1051

1051 Budapest, Hungary
Telefon
+36 1 327 3000