Keystone logo

5 PHD Program dalam Penjagaan Kesihatan Penjagaan Kesihatan Mental Psikologi Penyelidikan Psikologi 2024

Penapis

Penapis

  • Penjagaan Kesihatan
  • Penjagaan Kesihatan Mental
  • Psikologi
Bidang pengajian
  • Penjagaan Kesihatan (5)
  • Kembali ke kategori utama
Lokasi
Cari lebih banyak lokasi
Jenis darjah
Tempoh
Kepantasan belajar
Bahasa
Bahasa
Format kajian

PHD Program dalam Penjagaan Kesihatan Penjagaan Kesihatan Mental Psikologi Penyelidikan Psikologi

Apakah Penyelidikan Psikologi?
Penyelidikan psikologi ialah kajian saintifik tentang minda dan tingkah laku manusia. Matlamat penyelidikan psikologi adalah untuk memahami cara orang berfikir, merasa, dan berkelakuan. Penyelidikan psikologi boleh dibahagikan kepada dua jenis utama: penyelidikan asas dan penyelidikan gunaan. Kajian asas dijalankan untuk mendapatkan pemahaman yang lebih baik tentang tingkah laku manusia. Penyelidikan gunaan dijalankan untuk menyelesaikan masalah dunia sebenar. Penyelidikan psikologi dijalankan menggunakan pelbagai kaedah, termasuk eksperimen, kajian kes, tinjauan, dan pemerhatian naturalistik. Pakar psikologi menggunakan kaedah ini untuk mengkaji pelbagai topik, termasuk perkembangan kanak-kanak, psikologi abnormal, emosi, kognisi, gangguan mental dan tingkah laku sosial.

Apa yang boleh saya lakukan dengan ijazah dalam Penyelidikan Psikologi?
Terdapat banyak pilihan kerjaya yang tersedia untuk mereka yang mempunyai ijazah dalam penyelidikan psikologi. Sesetengah orang bekerja dalam bidang akademik, menjalankan penyelidikan dan pengajaran di kolej dan universiti. Yang lain bekerja dalam kerajaan, menggunakan pengetahuan psikologi mereka untuk membantu mewujudkan dasar awam. Ada lagi yang bekerja di sektor swasta, menggunakan kemahiran mereka kepada perniagaan dan organisasi. Terdapat pelbagai jenis penyelidikan psikologi, jadi terdapat banyak laluan kerjaya yang berbeza yang boleh diambil oleh seseorang. Walau apa pun minat anda, kemungkinan besar terdapat cara untuk menggunakan ijazah anda dalam penyelidikan psikologi untuk meneruskan kerjaya yang anda akan dapati memuaskan.

Apakah ijazah yang terdapat dalam Penyelidikan Psikologi?
Ijazah penyelidikan psikologi tersedia di peringkat sarjana muda dan siswazah. Ijazah sarjana dalam penyelidikan psikologi boleh membawa kepada kerjaya dalam psikologi atau bidang yang berkaitan. Ijazah siswazah dalam penyelidikan psikologi boleh membawa kepada kerjaya sebagai penyelidik, profesor, atau ahli psikologi klinikal.

Apakah yang akan saya pelajari semasa ijazah Penyelidikan Psikologi saya?
Kerja kursus untuk ijazah penyelidikan psikologi akan berbeza-beza bergantung pada tahap pengajian dan program tertentu. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa topik biasa yang diliputi dalam kebanyakan program. Ini termasuk kaedah penyelidikan, statistik, dan teori psikologi. Pelajar juga akan berpeluang untuk mengkhusus dalam bidang psikologi tertentu, seperti perkembangan kanak-kanak atau psikologi p sosial.