LMU University – Faculty of Medicine

pengenalan

Sekolah Penyelidikan Perubatan Munich (MMRS) ialah institusi pusat Fakulti Perubatan LMU. Ia direka bentuk sebagai struktur payung yang merangkumi semua pengajian kedoktoran (tesis kedoktoran biasa dan program Ph.D. berstruktur) dalam bidang perubatan manusia, perubatan pergigian, biologi manusia dan sains hayat.

Hospital Kanak-kanak Dr. von Hauner di LMU Munich ialah salah satu hospital universiti kanak-kanak yang terkemuka dan paling cekap di Jerman dan Eropah. Ia menawarkan keadaan penyelidikan, latihan dan pengajaran yang sangat baik untuk doktor dan saintis yang bercita-cita tinggi. Persekitaran yang sangat interdisipliner dan kumpulan penyelidikan terkenal memberi peluang untuk mengambil bahagian dalam projek penyelidikan termaju dan untuk menyampaikan penjagaan pesakit di peringkat perubatan tertinggi.

Salah satu tugas utama MMRS adalah untuk menubuhkan Ph.D. bidang teras di bawah peraturan peperiksaan untuk "Ph.D. Penyelidikan Perubatan" untuk menggalakkan pengantarabangsaan fakulti. Sehingga kini, bidang teras "Kesihatan Antarabangsa" (Pusat Kesihatan Antarabangsa), "Sains Lisan" (Poliklinik für Zahnerhaltung und Parodontologie), "Epidemiologi & Kesihatan Awam" (IBE), "Biologi Paru-paru & Penyakit" (Pusat Pneumologi Komprehensif, Helmholtz) dan "Perubatan Genomik dan Molekul - Pendekatan Peribadi untuk Kesihatan Kanak-Kanak" ditawarkan.

Selain itu, kumpulan latihan penyelidikan ("Graduiertenkollegs") dan pusat penyelidikan kolaboratif ("Sonderforschungsbereiche") diberi peluang untuk menganugerahkan pelajar mereka Ph.D. dalam rangka peraturan peperiksaan "Ph.D. Penyelidikan Perubatan".

Sebagai pusat hubungan, pejabat MMRS membantu fakulti dalam kapasiti penasihat dalam semua aspek berkaitan pembangunan Ph.D baharu. bidang teras dan pelaksanaan pengajian kedoktoran.

Pejabat MMRS juga merupakan unit pentadbiran pusat, di mana semua perkara berkaitan pengajian kedoktoran diuruskan. Pangkalan data pusat semua pelajar disimpan, kemasukan dan peperiksaan diatur, dan sijil dan ijazah disediakan dan diedarkan.

Semua pelajar kedoktoran secara automatik menjadi ahli MMRS apabila diterima masuk ke fakulti sebagai calon kedoktoran.

Pendekatan kami

Kami sedang mendidik pemimpin masa depan dalam bidang penyelidikan perubatan (bio-). Kami menyokong saintis muda dan pakar pediatrik untuk menjadi perintis perubatan ketepatan yang diperibadikan. Kami ingin memajukan penyelidikan genomik untuk membantu kanak-kanak dengan penyakit yang teruk, kompleks dan jarang berlaku di seluruh dunia. Ph.D kami pelajar diawasi oleh saintis terkemuka dan mempunyai akses penuh kepada kemudahan terkini.

Misi

Misi kami adalah untuk menyediakan saintis muda yang berkelayakan tinggi dengan keadaan penyelidikan yang terbaik, memupuk minat dan kecekapan Ph.D yang cemerlang. pelajar, dan untuk menyediakan mereka untuk laluan kerjaya masa depan mereka di peringkat tertinggi.

Visi

Visi kami adalah bahawa tiada kanak-kanak harus mati akibat penyakit yang teruk, kompleks, atau jarang berlaku. Untuk mencapai matlamat ini, kami melabur dalam penyelidikan dan latihan saintis muda dan pakar pediatrik terbaik.

Ijazah Tersedia di Fakulti Perubatan:

Fakulti Perubatan menganugerahkan lima ijazah kedoktoran yang berbeza, bergantung kepada ijazah kelayakan calon kedoktoran (masa depan), serta pada tahap penyelia yang berpotensi.

Dr. med.

Ijazah kedoktoran Dr. med. adalah untuk pelajar yang mempunyai kelayakan dalam bidang perubatan manusia.

Dr. med. lekuk.

Ijazah kedoktoran Dr. med. lekuk. adalah untuk pelajar yang mempunyai kelayakan dalam bidang perubatan pergigian.

Dr rer. biol. hum.

Ijazah kedoktoran dalam biologi manusia direka untuk calon kedoktoran yang ingin menjalankan projek kedoktoran di Fakulti Perubatan tetapi tidak mempunyai ijazah dalam perubatan manusia atau pergigian.

Ph.D. kajian perubatan

Ph.D. dalam Penyelidikan Perubatan ialah program latihan penyelidikan berstruktur selama 3 tahun, yang memfokuskan pada kandungan semasa penyelidikan perubatan, khususnya kajian eksperimen bioperubatan, klinikal atau translasi, atau penyelidikan kesihatan awam. Permohonan dan pemilihan calon dilakukan oleh bidang teras dan kumpulan latihan masing-masing.

Dr rer. nat.

Rer Dr. nat. adalah untuk calon kedoktoran dengan ijazah kelayakan dalam sains hayat. Anda mesti telah mencapai gred yang membolehkan anda menjalankan projek penyelidikan kedoktoran di salah satu fakulti sains hayat LMU. Penyeliaan projek penyelidikan kedoktoran hanya boleh dijalankan oleh penyelia yang mempunyai ijazah kedoktoran dalam sains hayat.

Lokasi

  • Geschwister-Scholl-Platz,1, 80539, Munich

Soalan