Keystone logo
Vytautas Magnus University - PhD Programmes

Vytautas Magnus University - PhD Programmes

Vytautas Magnus University - PhD Programmes

pengenalan

Apa yang membezakan Universiti Vytautas Magnus (VMU) ialah pendekatan berwawasan kami ke arah menganjurkan kajian, penyelidikan saintifik dan kehidupan komuniti akademik. Ulama dari Lithuania dan luar negara yang mengambil bahagian dalam penubuhan semula VMU pada tahun 1989 juga telah mentakrifkan prinsip kami, yang telah kami ikuti sejak itu: komitmen untuk memupuk persekitaran pembelajaran yang liberal dan demokratik, menekankan kepentingan estetika, kejujuran, toleransi dan berdikari terfikir. Kami mempromosikan cita-cita ini sambil memupuk kreativiti, kemajuan akademik dan identiti budaya dalam komuniti kami.

VMU ialah universiti komprehensif yang menumpukan kepada kecemerlangan dalam pengajaran, pembelajaran, penyelidikan, seni dan inovasi, dan memupuk pemikiran kritis, tindak balas imaginatif serta keinginan dan kapasiti untuk pembelajaran sepanjang hayat pelajar kami yang akan memberi kesan kepada dunia, tempatan dan secara global.

Pendidikan 360°

VMU mempunyai reputasi sebagai universiti yang berorientasikan global, berjiwa bebas, pemikiran liberal. Masa yang dihabiskan di VMU adalah langkah formatif dalam kehidupan pelajar kami, memudahkan bukan sahaja peluang kerjaya tetapi juga pertumbuhan peribadi, kekuatan watak dan rasa kepuasan diri. Belajar di VMU bermakna memperoleh pendidikan menyeluruh yang menyampaikan kecekapan dan kebolehan teras seperti pemahaman yang lebih luas tentang isu dan masyarakat global, keupayaan untuk analisis masalah dan pemikiran kritis, semangat ingin tahu yang membolehkan seseorang menyesuaikan diri dengan pengetahuan baharu dan menggalakkan sikap pembelajaran sepanjang hayat, yang semuanya memperkasakan seseorang untuk membuat pertimbangan termaklum sebagai individu dan bertindak dengan yakin sebagai seorang pemimpin.

Penyelidikan

Banyak inovasi penyelidikan di VMU dilahirkan pada pertemuan disiplin. Kekuatan utama penyelidikan di VMU ialah keupayaan kami untuk bertindak balas terhadap landskap yang semakin global dan berdaya saing yang mendorong pembentukan dinamik keutamaan penyelidikan baharu dan memudahkan peningkatan berterusan dalam prestasi penyelidikan di peringkat nasional dan antarabangsa. VMU kini sedang menjalankan kira-kira 100 projek dalam bidang bioteknologi, biofizik, undang-undang teknologi, pendidikan, sosiologi, falsafah, linguistik pengiraan, pemerolehan bahasa dan dwibahasa, industri kreatif, dan lain-lain.

Universiti Berorientasikan Global

VMU bekerjasama dengan banyak universiti dan saintis di seluruh dunia, melaksanakan projek, pertukaran pelajar dan pekerja, serta menambah baik sistem kajian dan penyelidikan kami. Ia adalah institusi antarabangsa dan berbilang bahasa yang terus membangunkan rangkaian antarabangsa dan dialog antara budaya, mengambil bahagian dalam projek saintifik, akademik dan sosial antarabangsa, menggalakkan mobiliti pensyarah dan pelajar, serta menggalakkan dialog dan toleransi. VMU mengelak sekatan yang ditimbulkan oleh kepentingan politik, ideologi dan ekonomi, melayan semua orang dengan hormat dan penghargaan serta memberi peluang untuk menghadiri kursus 30 bahasa moden dan klasik.

Mengekalkan Adat

Sejarah Universiti Vytautas Magnus dikesan kembali ke 1922, apabila Program Pengajian Tinggi telah disusun semula dan sebuah sekolah baru diasaskan di bawah nama Universiti Lithuania.

Apabila pada tahun 1919 Lithuania kehilangan ibu kota bersejarahnya Vilnius, ia jatuh ke atas bandar kedua terbesar Kaunas untuk berkhidmat sebagai ibu kota sementara dan pusat politik, ekonomi dan budaya negara untuk dua puluh tahun akan datang. Begitu juga, universiti ini merupakan satu-satunya sekolah pendidikan tinggi di Lithuania pada masa itu dan menjadi tempat pembiakan yang sangat penting untuk idea-idea kebangsaan, saintifik dan moden. Dalam memperingati ulang tahun ke-500 kematian pemimpin Lithuania purba yang paling popular, Grand Duke Vytautas the Great, Universiti Lithuania telah dinamakan semula sebagai Universiti Vytautas Magnus pada tahun 1930. Pada tahun 1950, universiti itu telah ditutup oleh kerajaan Soviet, tetapi tradisi akademiknya. telah disimpan hidup oleh penghijrah selama bertahun-tahun sehingga pemulihan kemerdekaan. Pada tahun 1989, universiti itu telah ditubuhkan semula berkat usaha kolektif saintis Lithuania dan pendatang.

VMU sedang giat melaksanakan matlamat yang ditetapkan oleh cendekiawan tempatan dan luar negara yang mengasaskan universiti.

Menghormati golongan Erudites

Sejak penubuhan universiti pada tahun 1922, hampir 80 orang terbilang telah dianugerahkan ijazah Doktor Kehormat atau Profesor Kehormat. Gelaran kehormat telah diberikan kepada Presiden, Penandatangan Akta Kemerdekaan, cendekiawan awam, saintis politik, penyair terkenal, ahli arkeologi, ahli komuniti VMU, intelektual Lithuania dan terkenal di dunia.

Mempromosikan Seni dan Kreativiti

Ruang seni VMU ialah tempat tumpuan budaya di bandar ini. Acara budaya tahunan yang penting dan perayaan Kaunas berlangsung di sini, seperti Festival Jazz Kaunas Antarabangsa yang sudah berusia 20 tahun dan Festival Tarian Moden Antarabangsa. Tambahan pula, pelbagai aktiviti kebudayaan, pendidikan dan sosial di Kaunas menemui rumah mereka di sini, bersama-sama dengan projek pendidikan dan pameran yang mempersembahkan konteks budaya dan sejarah seni. Peminat pawagam bukan komersial berkumpul di VMU juga. Fakulti dan bahagian universiti mempunyai beberapa ratus sukarelawan pelajar yang bersemangat membantu dalam acara yang diadakan oleh rakan kongsi VMU: Festival Filem Antarabangsa Kaunas, Teater Tarian Kaunas AURA dll.

Kebanyakan acara yang dianjurkan oleh atau di VMU terbuka kepada orang ramai - semua penduduk dan tetamu yang mementingkan budaya Kaunas dialu-alukan oleh komuniti VMU.

Lokasi

  • Kaunas

    Vytautas Magnus University V. Putvinskio g. 23, LT-44212, Kaunas

Chat with students

Soalan