Keystone logo

University of Camerino the international School of Advanced Studies

A logo

pengenalan

Pusat Pengajian Lanjutan Antarabangsa

UNICAM telah menubuhkan International School of Advanced Studies dengan objektif untuk meningkatkan pengantarabangsaan pendidikan Doktoral.

  • The International School of Advanced Studies merancang, mengatur, menyelaraskan kursus untuk mencapai gelaran Ph.D.
  • Kursus Kedoktoran adalah tiga tahun dengan tesis akhir ditulis dalam bahasa Inggeris, yang akan dipertahankan di hadapan Lembaga Peperiksaan Akhir, yang terdiri daripada profesor di bidang ilmiah yang berkaitan. Ini mesti merangkumi ahli akademik dan pakar lain (contohnya dari pusat penyelidikan atau perusahaan), yang kebanyakannya bukan dari Universiti Camerino, dan sekurang-kurangnya satu orang bukan Itali.
  • Sebagai tambahan kepada penyediaan tesis akhir, calon doktor diharapkan untuk mengambil bahagian dalam aktiviti latihan yang dianjurkan oleh SAS, semuanya dalam bahasa Inggeris, untuk memperoleh kemahiran yang dapat dipindahtangankan, (seperti kemahiran komunikasi, pengembangan kerjaya penyelidikan, pengurusan penyelidikan dan pembiayaan projek, metodologi kemahiran) dan latihan doktor dengan kerjasama industri dan sektor pekerjaan lain yang berkaitan.
  • Menjalankan penyelidikan di makmal awam atau swasta di luar Universiti tuan rumah sangat digalakkan.
  • Untuk mencapai kelayakan akhir harus ada sekurang-kurangnya enam bulan pengalaman di sebuah institusi penyelidikan atau pendidikan tinggi yang berbeza dari University of Camerino dan mungkin bukan orang Itali.
  • Tujuh Prinsip Latihan Doktor Inovatif menyokong program penyelidikan kami.

Tujuh Prinsip Latihan Doktor Inovatif

1. Kecemerlangan Penyelidikan

Berusaha untuk penyelidikan yang sangat baik adalah asas bagi semua pendidikan doktoral dan dari ini, semua elemen lain mengalir. Piawaian akademik yang ditetapkan melalui prosedur tinjauan rakan sebaya dan persekitaran penyelidikan yang mewakili massa kritikal diperlukan. Generasi akademik baru harus dilatih untuk menjadi pengambil risiko intelektual yang kreatif, kritis dan autonomi, mendorong batasan penyelidikan perbatasan.

2. Persekitaran Institusi yang Menarik

Calon doktor harus mencari keadaan kerja yang baik untuk memberi peluang kepada mereka untuk menjadi penyelidik bebas yang mengambil tanggungjawab pada peringkat awal untuk skop, arah, dan kemajuan projek mereka. Ini harus merangkumi peluang pengembangan kerjaya, sesuai dengan Piagam Eropah untuk Penyelidik dan Tata Kelakuan untuk Pengambilan Penyelidik.

3. Pilihan Penyelidikan Antara Disiplin

Latihan kedoktoran mesti disertakan dalam persekitaran dan budaya penyelidikan terbuka untuk memastikan bahawa setiap peluang yang sesuai untuk persenyawaan antara disiplin ilmu dapat memupuk luas dan pendekatan interdisipliner yang diperlukan.

4. Pendedahan kepada industri dan sektor pekerjaan lain yang berkaitan

Istilah 'industri' digunakan dalam pengertian seluas-luasnya, termasuk semua bidang tempat kerja masa depan dan penglibatan orang ramai, dari industri ke perniagaan, pemerintah, NGO, badan amal dan budaya (misalnya musea). Ini boleh merangkumi penempatan semasa latihan penyelidikan; pembiayaan bersama; penglibatan bukan akademik dari industri yang berkaitan dalam memberi maklumat / menyampaikan pengajaran dan penyeliaan; mempromosikan sumbangan kewangan industri yang berkaitan untuk program kedoktoran; membina jaringan alumni yang dapat menyokong calon (contohnya skema bimbingan) dan program, dan pelbagai aktiviti pemindahan pengetahuan / teknologi / orang.

5. Rangkaian antarabangsa

Latihan kedoktoran harus memberi peluang untuk jaringan antarabangsa, iaitu melalui penyelidikan kolaboratif, co-tutelle, darjah dua dan bersama. Mobiliti harus didorong, baik melalui persidangan, lawatan penyelidikan pendek, dan penempatan atau tinggal lebih lama di luar negara.

6. Latihan kemahiran yang boleh dipindah milik

"Kemahiran yang boleh dipindah milik adalah kemahiran yang dipelajari dalam satu konteks (contohnya penyelidikan) yang digunakan dalam yang lain (misalnya pekerjaan masa depan sama ada dalam penyelidikan, perniagaan, dll.). Mereka membolehkan kemahiran yang berkaitan dengan subjek dan penyelidikan dapat diterapkan dan dikembangkan dengan berkesan. Kemahiran yang boleh dipindahkan dapat diperoleh melalui latihan atau melalui pengalaman kerja ”. Adalah mustahak untuk memastikan bahawa penyelidik yang mencukupi mempunyai kemahiran yang dituntut oleh ekonomi berasaskan pengetahuan. Contohnya termasuk komunikasi, kerja berpasukan, keusahawanan, pengurusan projek, IPR, etika, standardisasi, dll.

Perniagaan juga harus lebih terlibat dalam pengembangan kurikulum dan latihan doktor sehingga kemahiran lebih sesuai dengan keperluan industri, berdasarkan kerja Forum Perniagaan Universiti dan hasil dari projek EUA DOC-CAREERS. Terdapat contoh pendekatan interdisipliner yang baik di universiti yang menggabungkan kemahiran mulai dari penyelidikan hingga kemahiran kewangan dan perniagaan dan dari kreativiti dan reka bentuk hingga kemahiran antara budaya.

7. Jaminan Kualiti

Prosedur kebertanggungjawaban mesti dibuat berdasarkan asas penyelidikan pendidikan doktoral dan kerana itu, prosedur tersebut harus dikembangkan secara terpisah dari jaminan kualiti pada kitaran pertama dan kedua.

Matlamat jaminan kualiti dalam pendidikan doktoral adalah untuk meningkatkan kualiti persekitaran penyelidikan serta mempromosikan prosedur yang telus dan bertanggungjawab untuk topik-topik seperti kemasukan, penyeliaan, pemberian gelaran doktor dan pengembangan kerjaya. Penting untuk menekankan bahawa ini bukan mengenai jaminan kualiti Ph.D. ia bukan proses atau kitaran hidup, dari pengambilan hingga tamat pengajian.

Akreditasi

Lokasi

  • International School of Advanced Studies Polo di Alta Formazione Via Madonna delle Carceri 9, 62032, Camerino

Soalan