Keystone logo
UBC PRISM Lab

UBC PRISM Lab

UBC PRISM Lab

pengenalan

Memahami dan mengurus kos alam sekitar dan sosial serta faedah aktiviti ekonomi merupakan cabaran yang menentukan dalam era moden. Cabaran ini menyediakan nukleus untuk bidang pengukuran dan pengurusan kemampanan yang berkembang pesat.

Sistem makanan moden menghubungkan kita, secara biofizikal dan sosial. Mereka juga merupakan penyumbang utama kepada banyak isu kemampanan kami yang paling mendesak, daripada skala tempatan hingga global.

Makmal Penyelidikan Keutamaan Sistem Makanan untuk Pengurusan Kelestarian Bersepadu (PRISM), yang terletak di kampus Okanagan Universiti British Columbia, ialah hab untuk penyelidikan silang di persimpangan pengukuran dan pengurusan kemampanan sistem makanan.

Pengukuran dan Pengurusan Kelestarian Sistem Makanan

Pemikiran Kitaran Hidup
Pemikiran kitaran hayat merujuk kepada pengukuran kemampanan dan pendekatan pengurusan yang mempertimbangkan semua interaksi rantaian bekalan yang berkaitan yang dikaitkan dengan produk, perkhidmatan, aktiviti atau entiti. Menurut Klöpffer (2003) “Pemikiran kitaran hayat adalah prasyarat bagi sebarang penilaian kelestarian yang kukuh. Tidak masuk akal sama sekali untuk menambah baik satu bahagian sistem dalam satu negara atau dalam satu langkah kitaran hayat jika 'penambahbaikan' ini mempunyai akibat negatif untuk bahagian lain sistem yang mungkin melebihi kelebihan yang dicapai." Dalam erti kata lain, pemikiran kitaran hayat adalah penting untuk memahami dan mencegah peralihan beban yang tidak disengajakan, sama ada antara pelbagai jenis impak kemampanan atau antara peringkat rantaian bekalan yang berbeza atau pihak berkepentingan yang mungkin berlaku akibat keputusan pengurusan kami. Pemikiran dan alat kitaran hidup telah menjadi pusat kepada sains kelestarian.

Sistem Makanan dalam Konteks
Sistem makanan moden memainkan peranan penting dalam menentukan hasil kemampanan pada pelbagai skala. Ini termasuk permintaan sumber kolektif kami, tekanan alam sekitar yang berkaitan dengan biodiversiti, pelepasan sisa ke udara, tanah dan air, serta faedah dan kos sosio-ekonomi. Unjuran pertumbuhan dalam pengeluaran makanan, perubahan corak pengeluaran dan penggunaan, peningkatan persaingan untuk tanah, air dan sumber tenaga, perkembangan teknologi, dan kedua-dua ketidakstabilan sosial dan alam sekitar bersilang untuk mewujudkan cabaran dan peluang yang mendalam. Memahami dan mengurus sistem pengeluaran makanan, yang sering disokong oleh rantaian bekalan yang merangkumi pelbagai sempadan, ekosistem dan masyarakat, untuk bertindak balas terhadap cabaran ini dan untuk memanfaatkan peluang yang muncul memerlukan perspektif dan alat skop yang sepadan.

Penyelidikan Semasa
Penyelidikan dalam makmal PRISM Sistem Makanan menggunakan pemikiran kitaran hayat dan alatan untuk meneroka dan membantu menyelesaikan soalan mendesak pada antara muka makanan, ekologi dan masyarakat. Kerja semasa memberi tumpuan, khususnya, pada isu kemampanan yang berkaitan dengan industri telur Kanada dan sektor makanan Kanada, secara lebih meluas.

Berminat untuk Bekerja di Makmal PRISM Sistem Makanan?

Adakah anda bermotivasi, ingin tahu secara semula jadi, dan berdisiplin tinggi? Adakah anda berminat untuk mengasah kemahiran dan pengetahuan penyelidikan anda? Adakah anda mempunyai minat yang kuat dalam isu kemampanan sistem makanan? Adakah anda sanggup dan mampu untuk mengkaji secara kritis andaian anda sendiri, dan mencabar serta dicabar dalam persekitaran yang menghormati, bekerjasama dan meneroka? Adakah prospek untuk tinggal, bekerja dan bermain di Lembah Okanagan yang indah di barat Kanada sepadan dengan aspirasi gaya hidup anda? Jika ya, Makmal PRISM Sistem Makanan di Universiti British Columbia mungkin sesuai untuk anda.

Keputusan untuk memohon peluang pengajian siswazah tidak boleh dipandang ringan. Sekolah siswazah adalah banyak kerja. Ia juga boleh menjadi sangat bermanfaat, dengan syarat anda benar-benar berminat dengan penyelidikan yang anda lakukan, dan komited untuk berjaya. Dalam pengalaman saya, atribut berikut adalah peramal yang boleh dipercayai untuk kejayaan sebagai pelajar siswazah.

 • Kepandaian - seperti yang dibuktikan oleh rekod prestasi akademik yang kukuh
 • Rasa ingin tahu - minat yang tulen dalam penyelidikan dan penerokaan
 • Kreativiti - keupayaan untuk mengenal pasti soalan penyelidikan yang menarik/penting, merumuskan kaedah penyelidikan yang inovatif dan teliti, dan mensintesis dan membina teori, kaedah, konsep dan maklumat dari seluruh domain disiplin dan antara disiplin yang berkaitan
 • Kritikal - keupayaan untuk menggunakan logik dan ketegasan dalam mendiskriminasi antara sumber maklumat, hujah, kaedah, dsb.
 • Kemahiran komunikasi - keupayaan untuk berkomunikasi dengan jelas dan ringkas (khususnya, dalam bentuk bertulis)
 • Komitmen - gabungan sifat peribadi dan kemahiran insaniah termasuk cita-cita, motivasi diri, disiplin dan profesionalisme

Lokasi

Lokasi
 • Kelowna

  EME Building Room 2121-1137 Alumni Avenue, V1V 1V7, Kelowna

  Soalan