Keystone logo
SOAS University of London Gelaran Penyelidikan (MPhil / PhD) dalam Pengajian Asia Tenggara
SOAS University of London

Gelaran Penyelidikan (MPhil / PhD) dalam Pengajian Asia Tenggara

London, United Kingdom

3 Years

Inggeris

Sepenuh masa, Sambilan

Request application deadline

Request earliest startdate

GBP 4,670 / per year *

Di kampus

* yuran sepenuh masa setiap tahun akademik: UK / EU £ 4,396; Luar Negeri £ 17,967. Yuran sambilan setiap tahun akademik: UK / EU £ 2,198; Luar Negeri £ 8,984

pengenalan

Mod Kehadiran: Penuh waktu atau Paruh waktu

Jabatan ini menawarkan liputan terluas di Eropah penyelidikan dan pengajaran yang berkaitan dengan bahasa dan budaya negara-negara utama di Asia Tenggara. Komitmen utamanya adalah keempat bahasa Burma, Indonesia / Melayu, Thailand dan Vietnam, serta karya sastra, bioskop dan budaya yang berkaitan. Penyerahan REF 2014 oleh ahli-ahli Jabatan termasuk monograf yang signifikan dan paradigma-memindahkan, koleksi yang diedit, artikel jurnal dan bab buku dalam pawagam dan jantina, kritikan sastera, sejarah budaya dan kajian pasca kolonial. Ia adalah Jabatan yang maju dan mesra dengan hubungan rapat dengan alumni baru-baru ini.

Kepentingan penyelidikan anggota Jabatan termasuk kesusasteraan Melayu klasik; kesusasteraan moden dalam Bahasa Melayu, Indonesia, Thailand, dan Vietnam; Islam di Asia Tenggara; pedagogi bahasa; fonetik; kajian jantina; kesusasteraan lisan dan cerita rakyat; panggung wayang di Asia Tenggara; dan terjemahan. Kepentingan-kepentingan ini semakin tercermin dalam jenis pekerjaan yang dilakukan oleh para penyelidik kedoktoran saat ini.

Satu program latihan penyelidikan yang lengkap disediakan di peringkat Fakulti, di samping perhatian rapat setiap penyelidik doktoral menerima dari penyelianya. Pelajar MPhil / PhD yang diterima di Jabatan menerima latihan penyelidikan dalam seminar latihan penyelidikan tahun pertama Fakulti dan juga digalakkan untuk mengambil bahagian dalam latihan khusus disiplin yang ditawarkan oleh Pusat Pengajian Budaya, Sastera dan Pascokcik (CCLPS) Fakulti dan kemahiran penyelidikan latihan yang diselaraskan melalui Sekolah Doktor Falsafah.

Jabatan ini menyediakan penyeliaan untuk penyelidik kedoktoran sepenuh masa dan paruh waktu yang menjalankan penyelidikan diawasi dalam berbagai bahasa Asia Tenggara dan potongan-potongan kesusasteraan. Tesis yang disiapkan dalam tahun-tahun kebelakangan ini termasuk topik-topik dalam kesusasteraan Lao tradisional, fiksyen Thai kontemporari, sintaksis yang diucapkan Mon, bermain bayangan di Bali, kesusasteraan lisan Melayu, buku pelajaran di Burma kolonial, pra-Angkor Kemboja dan kesusasteraan politik di Vietnam.

Di bawah peraturan SOAS , University of London, semua penyelidik doktoral mendaftar pada awalnya untuk MPhil: mereka boleh memindahkan ke PhD setelah tamat setahun jika mereka mahu dan tertakluk kepada persetujuan oleh Sekolah, yang memerlukan bukti bahawa pekerjaan calon mencapai standard diperlukan.

Tempoh minimum untuk penyelidik doktoral sepenuh masa adalah dua tahun untuk MPhil dan tiga tahun untuk PhD. Penyelidik doktoral sambilan biasanya mengambil masa dua kali untuk melengkapkan pelajaran mereka. Apabila penyelidikan mereka selesai, calon mengemukakan tesis kepada pemeriksa dan kemudian menghadiri peperiksaan viva voce.

Pemohon untuk ijazah lepasan ijazah mestilah memiliki arahan yang baik dalam bahasa bidang pengajian mereka, dan biasanya harus mempunyai ijazah pertama yang baik dalam mata pelajaran yang sesuai, tetapi pelajar dengan kelayakan dan pengalaman lain juga layak, dan aplikasi dari pelajar matang khususnya selamat datang. Sekiranya perlu untuk pembangunan subjek yang dipilih mereka, penyelidik doktor akan diharapkan mempunyai atau memperoleh pengetahuan membaca yang memadai mengenai Belanda dan / atau Perancis. Semua pemohon yang berpotensi adalah dinasihatkan untuk berunding dengan Jabatan sebelum mereka memohon.

Struktur

Semua pelajar mendaftar pada tahun 1 program sebagai pelajar MPhil. Peningkatan dari MPhil ke PhD berlaku pada akhir sesi akademik pertama untuk pelajar sepenuh masa (atau pada akhir sesi akademik kedua untuk pelajar sambilan).

Semua pelajar MPhil / PhD baru disediakan dengan jawatankuasa penyeliaan tiga orang ahli, yang terdiri daripada penyelia utama atau utama, dan penyelia kedua dan ketiga. Pemisahan dalam komitmen masa di seluruh jawatankuasa penyeliaan adalah 60:25:15. Pada tahun pertama, pelajar dijangka menemui penyelia utama mereka secara bi-mingguan untuk tempoh sekurang-kurangnya satu jam.

Penyelia utama pelajar sentiasa menjadi anggota Jabatan di mana pelajar didaftarkan. Penyelia kedua dan ketiga, yang bertindak dalam kapasiti penasihat tambahan, mungkin dari Jabatan yang sama, atau Jabatan / Pusat lain di Fakulti Bahasa dan Budaya atau di Jabatan / Pusat di Fakulti lain Sekolah.

Bergantung pada jenis penyelidikan, penyeliaan bersama kadang-kadang disyorkan, di bawah arahan dua penyelia utama. Dalam kes sedemikian, pelajar hanya mempunyai seorang penyelia lagi dalam jawatankuasa mereka.

Kemajuan pelajar terus diawasi oleh Tutor Penyelidikan Jabatan.

Pada tahun pertama, pelajar bersedia untuk penyelidikan dengan mengikuti satu siri seminar latihan penyelidikan (RTS) yang diadakan di peringkat Fakulti oleh Dekan Bersekutu untuk Penyelidikan dan disokong oleh latihan generik yang ditawarkan oleh Pembelajaran dan Pembelajaran Pengajaran.

Pelajar yang bekerja di bidang kesusasteraan dan pengajian budaya juga dijemput untuk mengambil bahagian dalam latihan tambahan yang ditawarkan di Pusat Pengajian Budaya, Sastera dan Pascasarjana (CCLPS).

Pelajar juga boleh digalakkan oleh penyelia untuk menghadiri kursus tambahan yang berkaitan dengan penyelidikan dan keperluan latihan mereka. Ini mungkin termasuk kursus disiplin, bahasa atau budaya serantau pakar atau latihan penyelidikan di Jabatan lain di luar Fakulti.

Tahun 1 pelajar sepenuh masa (tahun 2 untuk pelajar separuh masa) dikehendaki mengemukakan bab teras dan cadangan penyelidikan (kira-kira 10,000 perkataan), biasanya termasuk unsur-unsur berikut:

  1. Rasional penyelidikan dan konteks penyelidikan yang dicadangkan
  2. Soalan penyelidikan utama
  3. Kajian kesusasteraan
  4. Kerangka dan pertimbangan teoritis dan metodologi
  5. Kaedah penyelidikan yang dicadangkan
  6. Isu etika (jika berkenaan)
  7. Menggariskan struktur disertasi PhD
  8. Jadual penyelidikan dan penulisan
  9. Bibliografi

Pelarasan kepada satu atau lebih bahagian ini, termasuk penambahan atau penghapusan jika sesuai, boleh dilakukan dengan pengaturan terlebih dahulu antara pelajar dan penyelia utama.

Proses peningkatan dari status MPhil ke PhD berdasarkan penilaian bab inti oleh jawatankuasa penyelidikan pelajar, dan pada persembahan lisan 20-30 menit, diikuti dengan diskusi. Penyampaian lisan diberikan kepada kakitangan Jabatan dan pelajar penyelidikan serta kepada tiga ahli jawatankuasa penyeliaan pelajar yang kemudian bertemu dengan pelajar secara peribadi untuk viva mini 30-40 minit pengeboran ke dalam perincian bab peningkatan. Apabila berjaya melengkapkan cadangan yang dilanjutkan, pelajar secara rasmi dinaik taraf kepada PhD dan meneruskan ke tahun kedua. (Sekiranya penilai menganggap terdapat kelemahan dalam cadangan naik taraf, pelajar akan diminta menyemak semula kepuasan mereka sebelum kenaikan taraf kepada status PhD boleh disahkan.) Pelajar biasanya tidak dibenarkan meneruskan ke tahun kedua sehingga proses menaik taraf telah selesai.

Tahun kedua (atau bersamaan sambilan) biasanya dibelanjakan untuk penyelidikan. Ini boleh dilakukan oleh gabungan kerja lapangan dan penyelidikan di perpustakaan dan pengumpulan bahan seperti yang dipersetujui antara pelajar dan penyelia.

Tahun ketiga (atau bersamaan paruh waktu) dikhaskan untuk menulis penyelidikan untuk tesis PhD. Pada masa ini, pelajar biasanya akan memberikan persembahan dalam seminar penyelidikan yang dianjurkan oleh Tutor Penyelidikan Jabatan, yang terdiri daripada beberapa ahli kakitangan yang memilih dengan kepakaran khusus dalam topik dan pelajar penyelidikan lain. Semasa tahun ketiga (atau bersamaan separuh masa) pelajar akan membentangkan draf bab ke penyelia utama mereka untuk memberi komen, sebelum menyelesaikan draf akhir tesis. Apabila draf penuh selesai, kerja itu dinilai oleh semua ahli jawatankuasa penyeliaan dan pelajar boleh menyerahkan tesis atau melanjutkan ke Status Sambungan untuk diberikan 12 bulan lagi untuk menyelesaikan tesis dan mengemukakan untuk pemeriksaan. Tesis mestilah diselesaikan dalam masa 48 bulan dari masa pendaftaran (atau bersamaan sambilan).

Tesis - tidak melebihi 100,000 perkataan panjang - diperiksa oleh dua pihak berkuasa utama dalam bidang, salah satunya adalah dalaman kepada University of London dan salah satunya adalah luar Universiti.

Notis penting

Maklumat di halaman program mencerminkan struktur program yang dimaksudkan terhadap sesi akademik yang diberikan.

Penyelidikan dan Aplikasi Penyelidikan

Kami mengalu-alukan permohonan daripada pelajar-pelajar yang berkelayakan yang memegang Ijazah Sarjana yang baik (atau bersamaan di luar negara) dalam mata pelajaran yang berkaitan untuk ijazah penyelidikan di SOAS . Permohonan hendaklah dikemukakan secara dalam talian.

Adalah penting untuk memohon dengan baik sebelum permulaan tahun akademik di mana anda ingin mendaftar untuk membolehkan kami memproses permohonan anda. Sekiranya anda memohon biasiswa, tarikh akhir yang lebih awal mungkin dikenakan.

Program PhD SOAS adalah kompetitif dan pemohon harus mempunyai rekod pencapaian akademik yang tinggi dan cadangan yang berdaya maju yang akan menyumbang kepada kepentingan penyelidikan Jabatan. Sila ambil perhatian: kami tidak menggalakkan aplikasi spekulatif murni. Permohonan penyelidikan interdisipliner adalah dialu-alukan, tetapi hanya satu permohonan kepada satu Jabatan boleh dikemukakan.

Keperluan Kemasukan Bahasa Inggeris Tanpa Syarat

Pemohon yang memerlukan visa Tier 4 untuk belajar di UK mesti menyediakan sijil Akademik IELTS UKVI dari pusat ujian yang diluluskan UKVI.

Pemohon antarabangsa yang memerlukan Visa Tier-4 untuk belajar di UK

Uji Kemasukan tanpa syarat Kemasukan tanpa syarat dengan sokongan sessional
IELTS (Akademik) 7.0 keseluruhan atau lebih tinggi, dengan 7.0 dalam sub-skor. 7.0 keseluruhan atau lebih tinggi, dengan sekurang-kurangnya 6.5 dalam sub-skor

Pemohon EEA dan EU

Uji Kemasukan tanpa syarat Kemasukan tanpa syarat dengan sokongan sessional
IELTS (Akademik) 7.0 secara keseluruhan atau lebih tinggi, dengan 7.0 dalam setiap sub-skor. 7.0 keseluruhan atau lebih tinggi, dengan sekurang-kurangnya 6.5 dalam sub-skor.
TOEFL IBT 105 secara keseluruhan atau lebih tinggi, dengan sekurang-kurangnya 25 dalam sub-skor. 105 keseluruhan dengan sekurang-kurangnya 22 dalam sub-skor.
ATAU
100 keseluruhan dengan sekurang-kurangnya 25 secara bertulis dan 22 dalam mata pelajaran lain.
Ujian Pearson Bahasa Inggeris (Akademik) 75 secara keseluruhan atau lebih tinggi, dengan sekurang-kurangnya 70 dalam sub-skor. 70 secara keseluruhan atau lebih tinggi, dengan sekurang-kurangnya 65 dalam sub-skor.

Kemasukan

Kurikulum

Mengenai Sekolah

Soalan