Keystone logo
SOAS University of London Gelaran Penyelidikan (MPhil / PhD) dalam Pengajian Asia Selatan
SOAS University of London

Gelaran Penyelidikan (MPhil / PhD) dalam Pengajian Asia Selatan

London, United Kingdom

3 Years

Inggeris

Sepenuh masa, Sambilan

Request application deadline

Request earliest startdate

GBP 4,670 / per year *

Di kampus

* yuran sepenuh masa setiap tahun akademik: UK / EU £ 4,396; Luar Negeri £ 17,967. Yuran sambilan setiap tahun akademik: UK / EU £ 2,198; Luar Negeri £ 8,984

pengenalan

Mod Kehadiran: Penuh waktu atau Paruh waktu

SOAS mempunyai reputasi antarabangsa untuk kecemerlangan dalam bidang kajian Asia Selatan yang diperolehi oleh penyelidikan terkemuka di dunia yang dilaksanakan. Penyerahan REF 2014 oleh ahli-ahli Jabatan termasuk monograf yang signifikan dan paradigma memindahkan, koleksi yang diedit, artikel jurnal dan bab buku mengenai kesusasteraan, sejarah budaya pawagam dan kajian postcolonial. Jabatan ini memiliki dua geran ERC: Francesca Orsini untuk kajian komparatif tentang sejarah sastera multibahasa India Utara, Maghreb, dan Tanduk Afrika; manakala James Mallinson mempunyai satu bertajuk "Projek Yoga Hatha: Memeteraikan tradisi amalan yoga fizikal transnasional melalui filologi dan etnografi". Projek penyelidikan semasa Amina Yaqin termasuk kerjasama dengan Pusat Pengajian Pakistan dan University of East London untuk projek penyelidikan 'Umat Islam, Amanah dan Kebudayaan Dialog' yang dibiayai oleh RCUK. Ini berikutan daripada rangkaian penyelidikan antarabangsa AHRC yang dibiayai, 'Framing Muslims'. Rachel Dwyer adalah CI pada Rangkaian Antarabangsa AHRC yang dibiayai dengan Universiti Leeds: Soft Power, Cinema dan BRICS.

Jabatan mengalu-alukan permohonan untuk ijazah PhD pada mana-mana topik yang berkaitan dengan kepentingan penyelidikan dan disiplin kakitangan aktif penyelidikan Jabatan. Calon calon hendaklah merujuk kepada butir-butir pelbagai bidang penyelidikan ahli-ahli kakitangan dan menyesuaikan cadangan mereka dengan sewajarnya. Kini ini termasuk, tetapi tidak terhad kepada: filem India dan kajian skrin; kajian diaspora; kesusasteraan postcolonial; kajian sastera yang berkaitan dengan Hindi, Urdu, Nepal, dan Sanskrit; Hinduisme klasik; feminisme; terjemahan; perwakilan semasa umat Islam; dan politik Nepal, Bhutan dan Pakistan. Topik yang lebih luas boleh ditampung melalui penyeliaan bersama dengan rakan-rakan di Jabatan dan Pusat lain.

Satu program latihan penyelidikan yang lengkap disediakan di peringkat Fakulti, di samping perhatian rapat setiap penyelidik doktoral menerima dari penyelianya. Penyelidik MPhil / PhD yang diterima di Jabatan menerima latihan penyelidikan dalam seminar latihan penyelidikan tahun pertama Fakulti dan juga digalakkan untuk mengambil bahagian dalam latihan khusus disiplin yang ditawarkan oleh Pusat Pengajian Budaya, Sastera dan Pascokcik (CCLPS) Fakulti dan kemahiran penyelidikan latihan yang diselaraskan melalui Sekolah Doktor Falsafah.

Di bawah peraturan SOAS , University of London, semua penyelidik doktoral mendaftar pada awalnya untuk MPhil: mereka boleh memindahkan ke PhD setelah tamat setahun jika mereka mahu dan tertakluk kepada persetujuan oleh Sekolah, yang memerlukan bukti bahawa pekerjaan calon mencapai standard diperlukan.

Tempoh minimum untuk penyelidik doktoral sepenuh masa adalah dua tahun untuk MPhil dan tiga tahun untuk PhD. Penyelidik sambilan biasanya mengambil masa dua kali untuk melengkapkan pelajaran mereka. Apabila penyelidikan mereka selesai, calon mengemukakan tesis kepada pemeriksa dan kemudian menghadiri peperiksaan viva voce.

Struktur

Semua pelajar mendaftar pada tahun 1 program sebagai pelajar MPhil. Peningkatan dari MPhil ke PhD berlaku pada akhir sesi akademik pertama untuk pelajar sepenuh masa (atau pada akhir sesi akademik kedua untuk pelajar sambilan).

Semua pelajar MPhil / PhD baru disediakan dengan jawatankuasa penyeliaan tiga orang ahli, yang terdiri daripada penyelia utama atau utama, dan penyelia kedua dan ketiga. Pemisahan dalam komitmen masa di seluruh jawatankuasa penyeliaan adalah 60:25:15. Pada tahun pertama, pelajar dijangka menemui penyelia utama mereka setiap dua minggu untuk tempoh sekurang-kurangnya satu jam.

Penyelia utama pelajar sentiasa menjadi anggota Jabatan di mana pelajar didaftarkan. Penyelia kedua dan ketiga, yang bertindak dalam kapasiti penasihat tambahan, mungkin dari Jabatan yang sama, atau Jabatan / Pusat lain di Fakulti Bahasa dan Budaya atau di Jabatan / Pusat di Fakulti lain Sekolah.

Bergantung pada jenis penyelidikan, penyeliaan bersama kadang-kadang disyorkan, di bawah arahan dua penyelia utama. Dalam kes sedemikian, pelajar hanya mempunyai seorang penyelia lagi dalam jawatankuasa mereka.

Kemajuan pelajar terus diawasi oleh Tutor Penyelidikan Jabatan.

Pada tahun pertama, pelajar bersedia untuk penyelidikan dengan mengikuti satu siri seminar latihan penyelidikan (RTS) yang diadakan di peringkat Fakulti oleh Dekan Bersekutu untuk Penyelidikan dan disokong oleh latihan generik yang ditawarkan oleh Pembelajaran dan Pembelajaran Pengajaran.

Pelajar yang bekerja di bidang kesusasteraan dan pengajian budaya juga dijemput untuk mengambil bahagian dalam latihan tambahan yang ditawarkan di Pusat Pengajian Budaya, Sastera dan Pascasarjana (CCLPS).

Pelajar juga boleh digalakkan oleh penyelia untuk menghadiri kursus tambahan yang berkaitan dengan penyelidikan dan keperluan latihan mereka. Ini mungkin termasuk kursus disiplin, bahasa atau budaya serantau pakar atau latihan penyelidikan di Jabatan lain di luar Fakulti.

Pelajar tahun 1 dikehendaki mengemukakan ulasan literatur 5000-perkataan kepada jawatankuasa penyeliaan.

Sepenuh masa Tahun 1 (tahun 2 untuk pelajar separuh masa) dikehendaki mengemukakan bab teras dan cadangan penyelidikan (kira-kira 10,000 kata) kepada jawatankuasa penyeliaan, biasanya termasuk unsur berikut:

  1. Rasional penyelidikan dan konteks penyelidikan yang dicadangkan
  2. Soalan penyelidikan utama
  3. Kajian kesusasteraan
  4. Kerangka dan pertimbangan teoritis dan metodologi
  5. Kaedah penyelidikan yang dicadangkan
  6. Isu etika (jika berkenaan)
  7. Menggariskan struktur disertasi PhD
  8. Jadual penyelidikan dan penulisan
  9. Bibliografi

Pelarasan kepada satu atau lebih bahagian ini, termasuk penambahan atau penghapusan jika sesuai, boleh dilakukan dengan pengaturan terlebih dahulu antara pelajar dan penyelia utama.

Proses peningkatan dari status MPhil ke PhD berdasarkan penilaian bab inti oleh jawatankuasa penyelidikan pelajar, dan pada persembahan lisan 20-30 menit, diikuti dengan diskusi. Persembahan lisan diberikan kepada kakitangan Jabatan dan pelajar penyelidikan. Apabila berjaya melengkapkan cadangan yang dilanjutkan, pelajar secara rasmi dinaik taraf kepada PhD dan meneruskan ke tahun kedua. (Sekiranya penilai menganggap terdapat kelemahan dalam cadangan naik taraf, pelajar akan diminta menyemak semula kepuasan mereka sebelum kenaikan taraf kepada status PhD boleh disahkan.) Pelajar biasanya tidak dibenarkan meneruskan ke tahun kedua sehingga proses menaik taraf telah selesai.

Tahun kedua (atau bersamaan sambilan) biasanya dibelanjakan untuk penyelidikan. Ini boleh dilakukan oleh gabungan kerja lapangan dan penyelidikan di perpustakaan dan pengumpulan bahan seperti yang dipersetujui antara pelajar dan penyelia.

Tahun ketiga (atau bersamaan paruh waktu) dikhaskan untuk menulis penyelidikan untuk tesis PhD. Pada masa ini, pelajar biasanya akan memberikan persembahan dalam seminar penyelidikan yang dianjurkan oleh Tutor Penyelidikan Jabatan, yang terdiri daripada beberapa ahli kakitangan yang memilih dengan kepakaran khusus dalam topik dan pelajar penyelidikan lain. Semasa tahun ketiga (atau bersamaan separuh masa) pelajar akan membentangkan draf bab ke penyelia utama mereka untuk memberi komen, sebelum menyelesaikan draf akhir tesis. Apabila draf penuh selesai, kerja itu dinilai oleh semua ahli jawatankuasa penyeliaan dan pelajar boleh menyerahkan tesis atau melanjutkan ke Status Sambungan untuk diberikan 12 bulan lagi untuk menyelesaikan tesis dan mengemukakan untuk pemeriksaan. Tesis mestilah diselesaikan dalam masa 48 bulan dari masa pendaftaran (atau bersamaan sambilan).

Tesis - tidak melebihi 100,000 perkataan panjang - diperiksa oleh dua pihak berkuasa utama di lapangan.

Notis penting

Maklumat di halaman program mencerminkan struktur program yang dimaksudkan terhadap sesi akademik yang diberikan.

Penyelidikan dan Aplikasi Penyelidikan

Kami mengalu-alukan permohonan daripada pelajar-pelajar yang berkelayakan yang memegang Ijazah Sarjana yang baik (atau bersamaan di luar negara) dalam mata pelajaran yang berkaitan untuk ijazah penyelidikan di SOAS . Permohonan hendaklah dikemukakan secara dalam talian.

Adalah penting untuk memohon dengan baik sebelum permulaan tahun akademik di mana anda ingin mendaftar untuk membolehkan kami memproses permohonan anda. Sekiranya anda memohon biasiswa, tarikh akhir yang lebih awal mungkin dikenakan.

Program PhD SOAS adalah kompetitif dan pemohon harus mempunyai rekod pencapaian akademik yang tinggi dan cadangan yang berdaya maju yang akan menyumbang kepada kepentingan penyelidikan Jabatan. Sila ambil perhatian: kami tidak menggalakkan aplikasi spekulatif murni. Permohonan penyelidikan interdisipliner adalah dialu-alukan, tetapi hanya satu permohonan kepada satu Jabatan boleh dikemukakan.

Keperluan Kemasukan Bahasa Inggeris Tanpa Syarat

Pemohon yang memerlukan visa Tier 4 untuk belajar di UK mesti menyediakan sijil Akademik IELTS UKVI dari pusat ujian yang diluluskan UKVI.

Pemohon antarabangsa yang memerlukan Visa Tier-4 untuk belajar di UK

Uji Kemasukan tanpa syarat Kemasukan tanpa syarat dengan sokongan sessional
IELTS (Akademik) 7.0 keseluruhan atau lebih tinggi, dengan 7.0 dalam sub-skor. 7.0 keseluruhan atau lebih tinggi, dengan sekurang-kurangnya 6.5 dalam sub-skor

Pemohon EEA dan EU

Uji Kemasukan tanpa syarat Kemasukan tanpa syarat dengan sokongan sessional
IELTS (Akademik) 7.0 secara keseluruhan atau lebih tinggi, dengan 7.0 dalam setiap sub-skor. 7.0 keseluruhan atau lebih tinggi, dengan sekurang-kurangnya 6.5 dalam sub-skor.
TOEFL IBT 105 secara keseluruhan atau lebih tinggi, dengan sekurang-kurangnya 25 dalam sub-skor. 105 keseluruhan dengan sekurang-kurangnya 22 dalam sub-skor.
ATAU
100 keseluruhan dengan sekurang-kurangnya 25 secara bertulis dan 22 dalam mata pelajaran lain.
Ujian Pearson Bahasa Inggeris (Akademik) 75 secara keseluruhan atau lebih tinggi, dengan sekurang-kurangnya 70 dalam sub-skor. 70 secara keseluruhan atau lebih tinggi, dengan sekurang-kurangnya 65 dalam sub-skor.

Kemasukan

Kurikulum

Mengenai Sekolah

Soalan