Keystone logo
National Central University

National Central University

National Central University

pengenalan

National Central University pada asalnya ditubuhkan di Nanjing, China pada tahun 1915. NCU telah kemudiannya berkembang menjadi sebuah institusi akademik terkenal dengan program-program yang komprehensif dan fakulti yang cemerlang, menikmati reputasi yang tinggi sama dengan Universiti Peking. Pada tahun 1962, Institut Pengajian Siswazah Geofizik ditubuhkan pada Miaoli, Taiwan sebagai penubuhan semula Universiti. Kampus ini telah dipindahkan ke Zhongli pada tahun 1968, dan hari ini ia telah menjadi rumah kepada lebih daripada tiga belas ribu pelajar dan guru.

Sebagai salah satu universiti terkemuka di Taiwan, NCU mempunyai lapan kolej: Arts Liberal, Sains, Kejuruteraan, Pengurusan, Kejuruteraan Elektrik dan Sains Komputer, Sains Bumi, Kajian Hakka, dan Sains Kesihatan dan Teknologi, bersama-sama dengan beberapa pusat penyelidikan meliputi canggih disiplin. NCU juga merupakan salah satu daripada ahli-ahli Sistem University of Taiwan (UST), berkongsi sumber dengan Tsing Hua University, University Chiao Tung dan Universiti Yang Ming.

Di seluruh dunia, NCU kini mempunyai kira-kira 170 rakan kongsi di Amerika Utara, Eropah, dan Asia. Kerjasama ini terutamanya memberi tumpuan kepada program pertukaran pelajar dan program ijazah berganda untuk menawarkan pelajar-pelajar kita lebih banyak peluang untuk belajar di luar negara.

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, kita telah dipilih dua kali dalam "The Aim bagi Projek University Top", menerima geran daripada Kementerian Pelajaran. Universiti ini telah dinilai "Cemerlang" untuk beberapa tahun kebelakangan ini. Kami kini menjalankan penyelidikan kepada empat bidang utama: Alam Sekitar dan Tenaga, Sistem Complex dan Sains Plasma, Optik dan Opto-elektronik, dan Informatik Gunaan: Learning, Enterprise, Life.

"Keikhlasan dan Kesederhanaan" adalah motto kami, dan sikap ini turun-ke-bumi akan mengatasi yang lebih mendalam dan lebih luas. Kami berusaha untuk memupuk lebih fikiran cemerlang dan lebih perintis terkemuka dengan wawasan global, menubuhkan NCU sebagai penubuhan akademik memandu pada abad ke-21.

Lokasi

  • Hsinchu

    No. 300, Zhongda Rd., Zhongli District, Taoyuan City 32001, Taiwan (R.O.C.), , Hsinchu

    Soalan