Keystone logo

Max Planck Institute for Brain Research

A logo

pengenalan

Max Planck Institute for Brain Research adalah institusi penyelidikan dan saintifik yang memberi tumpuan kepada memahami otak. Otak manusia adalah mesin yang rumit, terdiri daripada kira-kira seratus bilion neuron dan triliunan sambungan, atau sinaps di antara mereka. Daripada sistem sedemikian, seolah-olah secara ajaib, timbul persepsi, tingkah laku dan pemikiran. Otak sering digambarkan sebagai "mesin paling kompleks di alam semesta yang dikenali".

Otak adalah produk evolusi, respon organisma biologi untuk tekanan pemilihan. Akibatnya, otak menyelesaikan banyak masalah yang rumit dan khusus: mencari makanan, mengenalpasti dan menghindari bahaya, belajar dan mengenali warganya, belajar dari persatuan lalu, meramalkan masa depan yang dekat, berkomunikasi, dan dalam beberapa spesies, menghantar pengetahuan. Ini semua kelihatan begitu mudah. Namun kita tahu bahawa masalah ini adalah rumit kerana percubaan kami untuk menyelesaikannya dengan mesin buatan telah mengecewakan setakat ini. Komputer hari ini semakin baik dalam menyelesaikan masalah perhitungan tulen (contoh catur). Tetapi mereka masih miskin dalam menyelesaikan tugas-tugas, watak atau pengiktirafan muka, operasi yang otak kita menjalankan dengan mudah. Dan otak bekerja dengan kuasa yang sangat kecil (kira-kira 30W pada manusia). Mereka adalah kemenangan kecekapan.

Mempelajari dan memahami otak adalah penting kerana banyak sebab. Pertama, ini adalah cabaran saintifik yang menarik. Kerana kepelbagaian dan kerumitan masalah asas yang kita hadapi, neurosains moden adalah kecemerlangan sains interdisipliner, melibatkan (antara lain) ahli biologi molekular, ahli biokimia, ahli genetik, ahli elektrofisiologi, ahli etologi, ahli psikologi, ahli fizik, saintis komputer, jurutera dan ahli matematik. Memahami otak memerlukan pendekatan pengurangan dan juga sintetik. Ringkasnya, ia adalah satu cabaran yang menarik dan menarik bagi saintis dengan semangat untuk penyelidikan asas.

Kedua, pemahaman otak adalah penting untuk perubatan. Data dari Pertubuhan Kesihatan Sedunia menunjukkan bahawa penyakit psikiatri dan neurologi adalah antara punca utama kecacatan dan penyakit. Sesungguhnya pada tahun 2005, gangguan otak menyumbang 35% daripada beban ekonomi semua penyakit di benua Eropah. Walaupun institut kami bukan institusi perubatan, pengetahuan yang kami hasilkan (contohnya, mekanisme perkembangan saraf, plastisitas sinaptik atau dinamik otak) adalah relevan untuk penyelidikan neurologi yang digunakan (contohnya, penyakit neurodegenerative, gangguan psikiatri).

Matlamat kami adalah untuk menjadi institusi di mana beberapa saintis terbaik di dunia bekerja bersama untuk memahami operasi dan fungsi sistem saraf. Tumpuan saintifik kami adalah pada litar, atau rangkaian molekul bahagian yang berinteraksi dalam neuron, neuron dalam litar tempatan, komunikasi litar ke litar. Kerja-kerja eksperimen di Institut dijalankan ke atas spesies haiwan bukan primata (misalnya, tikus dan tikus, ikan), dalam suasana interdisipliner, interaktif, yang terletak di tengah-tengah kampus sains semulajadi Universiti Goethe di Frankfurt am Main. Jiran-jiran terdekat kami dan rakan saintifik adalah Jabatan Biologi, Kimia dan Fizik Universiti Goethe, Institut Pengajian Tinggi Frankfurt (FIAS) dan Institut Biopisika Max Planck. Kami juga mempunyai hubungan rapat dengan Sains Perubatan, dan Sains Komputer (Pusat Pengkomputeran Saintifik) dan Jabatan Matematik Universiti Goethe, dan Institut Ernst Strüngmann, yang memberi tumpuan kepada Neuroscience Kognitif.

Lokasi

  • Max-von-Laue-Straße 4, 60438, , Frankfurt

  • Deutschordenstraße 46, 60528, , Frankfurt

Soalan