Keystone logo
Jan Dlugosz University

Jan Dlugosz University

Jan Dlugosz University

pengenalan

Jan Dlugosz University di Czestochowa adalah universiti awam, dengan sejarahnya yang kembali ke 1971. Pada masa ini, Universiti terdiri daripada 4 fakulti dengan lebih daripada 40 bidang pengajian, dengan sarjana muda, sarjana dan doktor. Ia menawarkan pengajian pascasiswazah


The Alma Mater ...

JDU adalah bekas Sekolah Pendidikan Guru Tinggi, yang telah diubah menjadi sebuah universiti. Acara yang begitu penting untuk seluruh masyarakat akademik Częstochowa, dirayakan pada 1 Oktober 2004.

Sejarah Alma Mater kami kembali ke tahun 1971. Berikutan keputusan Majlis Menteri-menteri pada masa itu, sebuah Kolej Latihan Guru telah ditubuhkan. Pada tahun 1974 ia berubah menjadi Sekolah Pengajian Tinggi Guru. Kakitangan Universiti yang mengingati peristiwa sejarah untuk Częstochowa dan rantau ini menekankan bahawa menubuhkan sekolah siswazah dari kemanusiaan sangat penting bagi bandar yang maju. Ramai orang mengakui bahawa ia adalah satu keputusan yang tidak pernah berlaku sebelum ini, pada masa itu pihak berkuasa menunjukkan sikap yang lebih baik terhadap universiti teknikal. Lulusan dalam sains kejuruteraan telah diminta oleh dinamik membangunkan tumbuhan perindustrian di rantau ini. Diploma pertama untuk menyelesaikan pendidikan vokasional dan kajian latihan dianugerahkan pada tahun 1973. Ijazah Master of Arts dan Master of Science yang pertama diberikan oleh pihak berkuasa Sekolah pada tahun 1977.

Permulaan dari Alma Mater kami agak sederhana. Kolej dan HTES awal hanya mempunyai 2 fakultas: Fakulti Matematik dan Sains Alam dan Fakulti Pedagogi.

Selama 50 tahun yang lalu, Jan Dlugosz University telah berkembang pesat dan bertambah kuat. Sekarang Universiti terdiri daripada 4 fakulti: Fakulti Sejarah dan Fakulti, Fakulti Matematik dan Sains Alam, Fakulti Pedagogi, Fakulti Seni, dan dua unit pengajaran antara fakulti: Pusat Pengajian Bahasa Asing dan Pendidikan Jasmani dan Pusat sukan. Pada masa ini, Jan Dlugosz University menawarkan lebih daripada 40 bidang pengajian:

  • Program kitaran pertama (pengajian sarjana muda) dengan ijazah sarjana muda.
  • Program kitaran kedua (pengajian siswazah) dengan ijazah sarjana, serta ijazah jurutera.
  • Program kitaran ketiga (Ph.D.): dalam Kimia, Fizik, Sejarah, Pengajian Sastera dan Linguistik.

Selain itu, di JDU terdapat lebih dari 60 bentuk program pasca siswazah.

Universiti mempunyai hak untuk memberikan ijazah pasca doktoral dalam Sejarah. Prosiding tertunda untuk memperoleh hak untuk memberikan pensijilan tambahan dalam bidang pengajian lain.

Kekuatan Alma Mater adalah kakitangannya yang bekerja keras untuk memperluas dan menyatukan pencapaian Universiti. Pada masa ini, JDU menggunakan 648 guru. Antaranya, terdapat 440 ahli akademik dan 148 orang yang bebas, di mana 30 adalah profesor berturut-turut (penuh).

JDU terlibat dalam popularisasi pendidikan dalam pelbagai bentuk di kalangan orang tua. Kira-kira 650 orang pelajar - ahli bersara komuniti kami menghadiri kursus pengajian yang berbeza yang ditawarkan oleh Universiti Zaman Ketiga.Anastasiya Gepp / Peksel

120549_pexels-photo-1462630.jpeg

Kerjasama dengan pusat akademik asing merupakan unsur penting pengiktirafan dan klasifikasi mana-mana sekolah. Alma Mater kami mempunyai tradisi panjang dan luas dalam bidang ini. Setakat ini, pihak berkuasa JDU telah membuat kesimpulan pelbagai perjanjian mengenai kerjasama dengan pelbagai pusat sains dan penyelidikan di seluruh dunia. Kerjasama itu telah menghasilkan program pertukaran untuk pelajar dan staf akademik. Hasil pelaksanaan banyak perjanjian dua hala dan membiayai projek penyelidikan secara bersama diterapkan dalam praktik oleh kedua industri kejuruteraan dan tentera.

Perpustakaan Utama adalah khazanah sebenar Universiti. Koleksinya terdiri daripada hampir 300 ribu item, iaitu buku, jurnal sains, dokumen dan koleksi tajuk khas. Pustakawan sangat aktif dalam menyebarkan bacaan; mereka menganjurkan pelbagai pameran yang menumpukan kepada isu-isu penting bagi rantau, sejarah, dan seni.

Akademi boleh menerbitkan semua hasil penyelidikan mereka di Jan Dlugosz University Publishing House, yang diiktiraf bukan sahaja di rantau dan di peringkat nasional, tetapi juga di peringkat antarabangsa. Wakilnya mengambil bahagian dalam pameran buku yang paling penting di Poland dan Eropah. The House menyediakan penerbitan yang dikhaskan untuk pelbagai bidang pengajian.

JDU menawarkan planetarium, tarikan baru untuk pelajar dan semua penduduk di wilayah Częstochowa, yang dilengkapi dengan salah satu instrumen unjuran yang paling maju teknologi di dunia.

Sukan akademik berkembang pesat. Atlet pelajar JDU bersaing dalam acara sukan yang dianjurkan oleh pusat akademik di seluruh negara dan di luar negara. Mereka diklasifikasikan di kalangan ahli sukan dan wanita sukan terbaik di semua universiti di Poland.

Pihak berkuasa akademik Mater Alma kami menyaksikan perubahan politik dan sosial yang berlaku di Poland dan di Eropah, terutamanya tuntutan pasaran kerja buruh yang cepat berubah, yang merupakan faktor penting dalam menyesuaikan tawaran pendidikan Universiti. Oleh itu, ahli akademik JDU memperkenalkan sistem pendidikan baru, dan kerjasama dengan pusat pendidikan asing, bukan sahaja dengan negara anggota Kesatuan Eropah tetapi juga dengan negara-negara di luar Kesatuan, contohnya di Eropah Timur.

Lokasi

  • Częstochowa

    Jerzego Waszyngtona,4/8, 42-217, Częstochowa

    Program

    Soalan