Keystone logo
© (c) IST Austria Magic Lemur Productions
Institute of Science and Technology Austria

Institute of Science and Technology Austria

Institute of Science and Technology Austria

pengenalan

Institute of Science and Technology Austria - ISTA sedang mencari calon yang berkelayakan tinggi dengan ijazah sarjana muda atau sarjana untuk memohon Ph.D. program. Kami menawarkan jawatan PhD yang dibiayai sepenuhnya dalam Astronomi, Biologi, Sains Komputer, Kimia dan bahan, Sains Data dan Pengkomputeran Saintifik, Sains Bumi, Matematik, Neurosains dan Fizik, dalam persekitaran penyelidikan bertaraf dunia di pinggir Vienna.

Pada tahun 2019, ISTA berada di kedudukan #3 dalam ranking Indeks Alam Semula Jadi di seluruh dunia (dinormalkan). Pada tahun 2018, ISTA telah disenaraikan dalam sepuluh teratas senarai "30 Institusi akademik bawah 30" Terbaik Indeks Alam Semula Jadi Bintang. Semua pelajar ditawarkan kontrak 5 tahun, mereka menerima gaji yang kompetitif di peringkat antarabangsa dan perlindungan keselamatan sosial penuh. Terdapat juga sokongan kewangan untuk pelajar menghadiri persidangan dan bengkel saintifik. Tarikh akhir permohonan ialah 8 Januari 2024, untuk tarikh mula PhD pada September 2024

Salah satu ciri program PhD ISTA ialah pengalaman sekolah siswazah yang dikongsi.

Kami berhasrat untuk melatih saintis berfikiran luas yang melakukan penyelidikan termaju dan didorong rasa ingin tahu. Peringkat awal penerokaan menggalakkan pendedahan meluas kepada pendekatan dan masalah saintifik yang penting. Ini membolehkan pelajar meletakkan asas yang kukuh untuk penyelidikan intensif dalam fasa kedua program PhD.

Interdisciplinarity

Program Siswazah kami dicirikan oleh latihan komprehensif moden dengan tumpuan khas pada interdisipliner.

Terdapat tujuh trek pengajian PhD:

 • Biologi
 • Kimia & Bahan
 • Sains Komputer
 • Sains Data & Pengkomputeran Ilmiah
 • Matematik
 • Neurosains
 • Fizik

Apa yang istimewa tentang kurikulum PhD ISTA ialah fleksibilitinya— pelajar datang dengan matlamat yang berbeza dan boleh membentuk trajektori pendidikan dan penyelidikan mereka sendiri. Sesetengah pelajar datang ke ISTA untuk meneroka, yang lain mempunyai idea yang jelas tentang ke mana mereka mahu pergi. Program kami menampung kedua-duanya.

Penyelidikan Termaju

Pelajar bekerja rapat dengan fakulti cemerlang dalam kumpulan penyelidikan kecil dan mempunyai akses kepada kemudahan kelas pertama.

Pada tahun 2019, ISTA berada di kedudukan #3 dalam ranking Indeks Alam Semula Jadi di seluruh dunia (dinormalkan). Pada 2018, ISTA telah disenaraikan dalam sepuluh teratas senarai Bintang Meningkat Indeks Alam Semula Jadi "30 institusi akademik terbaik di bawah 30" dan telah dipaparkan dalam artikel ini dalam Indeks Alam Semula Jadi. Untuk butiran lanjut, semak imbas profil penyelidikan Indeks Alam kami. Pada tahun 2018 kami juga mempunyai kadar kejayaan Geran ERC tertinggi (pada 48%), mendahului Institut Weizmann, ETH Zurich, Cambridge dan Oxford, dan Max Planck Society. Fakulti kami juga merupakan penerima banyak penghormatan terhormat termasuk Hadiah Erwin Schrö Dinger, Anugerah Ludwig Boltzmann, dan Pingat Carus.

Anda boleh melihat senarai penuh penerbitan pelajar dalam pangkalan data ISTA Research Explorer.

Kumpulan penyelidikan

 • 69 kumpulan penyelidikan pada 2022
 • 90 kumpulan penyelidikan menjelang 2026

Kemudahan Negeri-of-the-Art

Tidak kira apa bidang pengajian anda, anda akan mempunyai akses kepada peralatan canggih untuk melaksanakan penyelidikan di peringkat persaingan antarabangsa. Daripada pengimejan bio dan mikroskop elektron kepada pembuatan nano dan pengkomputeran berprestasi tinggi: perkhidmatan saintifik terpusat menyokong penyelidikan termaju.

Ph.D. Ijazah

ISTA ialah sebuah institut penyelidikan yang mempunyai hak untuk menganugerahkan gelaran Sarjana Sains dan Doktor Falsafah. ISTA ialah entiti undang-undang bebas di bawah undang-undang awam dan mempunyai struktur tadbir urus dan pengurusannya sendiri di bawah Akta Persekutuan Institute of Science and Technology Austria (BGBl. I no. 69/2006).

Memandangkan kuasa pemberian ijazah kami berpunca terus daripada Akta Parlimen Austria, ISTA dikecualikan daripada Undang-undang Universiti Austria.

Perkhidmatan Sokongan dan Pembangunan Kerjaya

Fakulti dan pentadbiran ISTA &rsquo boleh memberikan maklumat, nasihat dan sokongan sepanjang pengajian anda. Perkhidmatan sokongan akademik termasuk bimbingan daripada wakil trek kajian, mentor dan Pejabat Sekolah Siswazah. Dengan ceramah kerjaya tetap, sesi latihan kemahiran, serta lawatan daripada pemimpin industri, latihan siswazah dan program pembangunan kerjaya menyediakan para saintis untuk langkah seterusnya; dalam bidang akademik, industri dan seterusnya.

Di manakah ISTA ?

Institut ini hanya 25 minit perjalanan dengan bas dari Vienna, yang secara konsisten dipilih sebagai salah satu bandar terbaik di dunia untuk didiami. Pelajar kami mempunyai pilihan untuk tinggal di Klosterneuburg, kawasan yang tenang dikelilingi oleh hutan yang indah, atau betul-betul di kesibukan Vienna. Kami juga mempunyai beberapa pilihan perumahan di kampus.

Ph.D. Antara Disiplin Tunggal ISTA &rsquo. Program Membolehkan Pelajar dan Fakulti Bekerjasama Secara Bebas Merentas Kumpulan Penyelidikan dan Disiplin. Ini Menimbulkan Idea Baharu dan Pendekatan Penyelidikan.

Pelajar PhD di ISTA boleh memilih daripada tujuh trek pengajian yang berbeza sebagai landasan utama mereka: biologi, kimia & bahan, sains komputer, sains data dan pengkomputeran saintifik, matematik, neurosains dan fizik. Ramai ahli fakulti dikaitkan dengan berbilang trek, mencerminkan sifat antara disiplin kumpulan penyelidikan di kampus dan membenarkan pelajar mendekati topik yang diminati dari pelbagai sudut.

Putaran dalam Tiga Kumpulan Penyelidikan Berbeza

Setiap Ph.D yang masuk pelajar melakukan tiga pusingan kira-kira dua bulan dalam kumpulan penyelidikan yang berbeza. Proses pemadanan menjamin kesesuaian yang baik antara pelajar dan penyelia dan mendedahkan pelajar kepada bidang dan metodologi baharu.

Campuran Unik Keluasan dan Kedalaman

Gabungan kursus teras antara disiplin dan elektif lanjutan memberi peluang kepada pelajar untuk berinteraksi dengan saintis merentas disiplin serta meneruskan topik pilihan mereka dengan lebih mendalam.

Menolak Sempadan Ilmu

Penyelidikan yang paling inovatif cenderung timbul pada antara muka disiplin. Di Sekolah Siswazah, pelajar memainkan peranan utama dalam menghimpunkan pendekatan yang berbeza untuk membentuk masa depan sains.

Graf berikut menunjukkan kerjasama merentas kumpulan di ISTA , berdasarkan penerbitan pengarang bersama dari 2016 hingga Jun 2019.

Ciri-ciri Kampus

Kampus ISTA terletak di Klosterneuburg, sebuah Bandar Bersejarah di Barat Laut Vienna.

Tapak ini terletak di antara Vienna Woods, hanya 18 kilometer dari pusat bandar Vienna.

Sebahagian besar kampus terdiri daripada bangunan makmal, bersama-sama dengan perumahan pelajar, fakulti dan kakitangan, dan kemudahan lain termasuk kafeteria, tadika, padang bola sepak, gelanggang tenis, dan muzium gugging Art/Brut Center.

  Kemasukan

  Kemasukan Dengan Ijazah Sarjana Muda atau Sarjana

  ISTA mengalu-alukan pelajar dengan latar belakang akademik yang berbeza yang boleh membawa kemahiran dan pengalaman mereka ke persekitaran saintifik.

  Kami mengalu-alukan pemohon yang memegang (atau mengharapkan untuk memegang sebelum pendaftaran) ijazah sarjana muda atau sarjana dalam bidang biologi, neurosains, matematik, sains komputer, fizik, kimia dan bidang yang berkaitan.

  Persekitaran berbahasa Inggeris antarabangsa

  ISTA mempunyai populasi pelajar yang pelbagai dan antarabangsa yang datang dari lebih 50 negara. Institut ini menghimpunkan saintis dan kakitangan dari 72 negara berbeza.

  Bahasa kerja ISTA ialah bahasa Inggeris.

  Kos Kemasukan dan Yuran Pengajian

  ISTA tidak mengenakan sebarang yuran pengajian. Tiada yuran permohonan diperlukan untuk memohon kepada program PhD dan latihan amali kami.

  Pelajar Sarjana Muda dan Sarjana Layak Memohon

  ISTA mengalu-alukan pelajar dengan latar belakang akademik yang berbeza yang boleh membawa kemahiran dan pengalaman mereka ke persekitaran saintifik.

  Pelajar dengan Ijazah Sarjana Muda&rsquo atau Sarjana&rsquo dalam biologi, kimia, neurosains, matematik, sains komputer, fizik, sains data dan pengkomputeran saintifik, astronomi, sains bumi dan bidang berkaitan adalah digalakkan untuk memohon.

  Bagaimana saya Memohon?

  ISTA memproses permohonan ke program PhDnya sekali setahun. Untuk memohon, anda perlu membuat akaun dalam talian, yang akan membolehkan anda menjejaki permohonan anda melalui pelbagai peringkatnya. Kami tidak menerima permohonan dan dokumen yang diterima di luar sistem ini.

  Sila isi borang menggunakan pelayar web pada komputer meja. Pelayar web pada peranti mudah alih (iaitu Android, iPhone, iPad, dll.) tidak disokong.

  Apakah Bahan Aplikasi Yang Diperlukan?

  Kami meminta anda memuat naik dokumen berikut ke portal permohonan:

  • CV
  • Pernyataan Tujuan (SoP) Pernyataan Tujuan adalah bahagian penting dalam permohonan anda. Di dalamnya, sila kongsi dengan kami apa sahaja yang menyediakan anda untuk penyelidikan peringkat siswazah. Sebagai contoh, anda boleh menerangkan projek penyelidikan lepas anda, motivasi, kemahiran dan latar belakang yang berkaitan dengan bidang penyelidikan dan kumpulan yang anda pilih pada borang permohonan. Cuba untuk menjadi sespesifik mungkin tentang pengalaman anda, dengan penekanan pada kemahiran teknikal yang anda kuasai. Sila susun Penyataan Tujuan anda dengan terlebih dahulu menangani perkara umum di atas, dan selesaikan dengan menangani soalan khusus berikut:
   • Matlamat penting tahun pertama di Sekolah Siswazah adalah untuk mencari rumah akademik dengan bergabung dengan kumpulan penyelidikan. Dengan mengambil kira bahawa gabungan yang berjaya tidak hanya bergantung pada pilihan anda sendiri, anda mungkin mempertimbangkan berbilang pilihan. Berdasarkan minat dan latar belakang penyelidikan anda, kumpulan manakah yang akan relevan untuk anda, dalam susunan yang manakah, dan mengapa? Sila nyatakan sehingga tiga kumpulan penyelidikan di ISTA '
   • Semasa tahun pertama di Sekolah Siswazah, anda perlu melengkapkan tiga giliran dalam tiga kumpulan penyelidikan. Terangkan kumpulan yang anda akan pilih dan mengapa. Sekolah Siswazah menggalakkan pelajar untuk mempertimbangkan satu putaran di luar bidang kepakaran mereka; sekiranya anda memutuskan untuk meneroka pilihan ini, kumpulan penyelidikan manakah yang akan anda pertimbangkan dan mengapa?
   • Transkrip universiti dan diploma semua program ijazah dan semua tahun yang anda telah hadiri dan/atau sedang mendaftar masuk (dalam bahasa Inggeris dan dalam bahasa asal)
   • Maklumat hubungan 3 pengadil yang boleh menilai prestasi akademik dan penyelidikan anda. Semua dokumen perlu dihantar dalam bahasa Inggeris dan salinan transkrip universiti juga dalam bahasa asalnya.

  Apakah Kriteria Pemilihan?

  Jawatankuasa pemilihan menggunakan koleksi penunjuk untuk menilai kesediaan, motivasi, dan potensi pemohon. Perkara berikut akan dipertimbangkan:

  1. Prestasi prasiswazah: secara keseluruhan, dengan tumpuan khusus pada kursus khusus bidang yang berkaitan
  2. Surat rujukan yang disediakan oleh profesor dan saintis kanan: satu surat daripada industri boleh diterima, tetapi surat daripada latar belakang akademik diberi keutamaan; pengadil diminta untuk menangani keupayaan analisis, kecekapan teknikal, keupayaan untuk bekerja secara bebas, dan motivasi/komitmen
  3. Pernyataan tujuan: pengalaman penyelidikan lepas pemohon dan motivasi untuk memohon program PhD tertentu ini: adakah ia sesuai untuk akademik? bagaimanakah program ini menyumbang kepada rancangan kerjaya masa depan calon? dan lain-lain.
  4. Kemahiran berkaitan tambahan (khusus bidang): ditunjukkan dalam, cth, latihan amali dan/atau penyertaan dalam projek penyelidikan, penyertaan dalam Olimpik sains, bahasa pengaturcaraan, teknik makmal, dsb.
  5. Kemahiran boleh dipindahkan: cth kemahiran komunikasi, pengalaman bekerja dalam pasukan, mobiliti sebelumnya dan pengalaman antarabangsa, pengalaman kepimpinan seperti yang ditunjukkan dalam organisasi pelajar, dsb.
  6. Kepelbagaian: cth seorang wanita dalam sains komputer/matematik/fizik; pemohon yang bertukar bidang, dsb.

  Biasiswa dan Pembiayaan

  Statistik Alumni

  Lokasi

  • Klosterneuburg

   Am Campus, 1 Klosterneuburg ISTA - Graduate School Office, 3400, Klosterneuburg

   Soalan