Keystone logo
International School for Advanced Studies (SISSA)

International School for Advanced Studies (SISSA)

International School for Advanced Studies (SISSA)

pengenalan

mengenai Sissa

Sebuah sekolah di mana latihan bermakna penyelidikan

Sissa, Sekolah Antarabangsa Pengajian Lanjutan, ditubuhkan pada tahun 1978 dan merupakan pusat saintifik kecemerlangan dalam arena akademik kebangsaan dan antarabangsa. Terletak di Itali, di bandar Trieste, ia mempunyai 67 profesor, kira-kira 130 jawatan-dokumen, 245 pelajar PhD dan 95 kakitangan pentadbiran teknikal. Terletak di Karst indah tanah tinggi, Sekolah ini dikelilingi oleh taman 25 ekar, dan menawarkan pemandangan menakjubkan Teluk Trieste.

Tiga bidang penyelidikan utama Sissa adalah FIZIK, neurosains DAN MATEMATIK.

Semua kerja saintifik yang dijalankan oleh penyelidik Sissa yang diterbitkan secara berkala dalam memimpin jurnal antarabangsa dengan faktor kesan yang tinggi, dan sering dalam jurnal saintifik paling berprestij seperti Alam dan Sains. Sekolah juga telah disediakan lebih 150 perjanjian kerjasama dengan sekolah-sekolah terkemuka di dunia dan institut penyelidikan.

Tahap kualiti penyelidikan yang selanjutnya disahkan oleh hakikat bahawa dalam bidang yang kompetitif skim pembiayaan Eropah Sissa memegang kedudukan utama di kalangan institusi saintifik Itali dari segi geran penyelidikan yang diperoleh berhubung dengan bilangan penyelidik dan profesor. kepimpinan seperti ini juga perlu dilihat dari segi keupayaan Sissa untuk mendapatkan pembiayaan, kedua-duanya dari sektor swasta dan awam, seperti SIR dan PRIN.

Bagi penilaian Kebangsaan kualiti penyelidikan yang melibatkan semua Universiti dan institusi saintifik, Sissa mendapat markah tertinggi dalam matematik dan neurosains, dan datang pertama di kalangan jabatan sederhana dalam bidang sains fizikal.

Kemudahan

Terima kasih kepada tetapan cemerlang di kawasan luar bandar yang belum tercemar daripada Trieste Karst, taman yang indah di sekitar Sekolah adalah tempat yang indah untuk pergi untuk berjalan-jalan dan menikmati pemandangan seluruh bandar dan di Trieste Teluk.

Di kampus Sissa yang anda boleh cuba kemudahan, seperti teater / auditorium, gimnasium dan banyak lagi, yang akan membuat penginapan anda di Sekolah lebih menyenangkan.

Semua pelajar dan penyelidik juga berhak untuk menggunakan kemudahan yang amat penting untuk kerja-kerja mereka. Salah satu kemudahan tersebut adalah perpustakaan, yang memberikan akses kepada semua penerbitan saintifik yang paling penting yang meliputi semua bidang penyelidikan di Sissa. Di kampus, jurnal juga boleh diakses secara bebas dalam talian dalam versi elektronik mereka.

Makmal penyelidikan

Untuk aktiviti penyelidikan mereka, kumpulan eksperimen Sissa boleh menggunakan beberapa makmal. The makmal neurobiologi menggunakan alat-alat canggih untuk penyelidikan fisiologi, urutan DNA analyzer, dan molekul biologi instrumentasi. Kawasan ini juga menggunakan komputer dan perisian canggih untuk pemodelan molekul, dan untuk kajian peranti bio-elektronik hibrid. jenis Advanced perisian untuk kajian penglihatan mesin biologi yang diilhamkan sedang digunakan. Kemudahan mikroskop daripada Kawasan Neurobiologi adalah: mikroskop elektron, dua mikroskop confocal dan banyak mikroskop pendarfluor.

Kemudahan daripada makmal Neurosains Kognitif ialah: kabin ujian untuk eksperimen psikolinguistik dengan orang dewasa dan kanak-kanak menggunakan ucapan buatan canggih; teater maya untuk menyampaikan adegan visual untuk menguji proses penaakulan pada kanak-kanak; Berkepadatan tinggi menimbulkan rakaman yang berpotensi untuk menjalankan neuroimaging pada kanak-kanak dan orang dewasa; makmal neuropsychology dilengkapi untuk rangsangan magnet transcranical. Lain highpoints metodologi termasuk makmal sentuhan persepsi, yang mengkaji asas neuron sensasi menggunakan matriks 100-microelectrode diimplan dalam korteks serebrum; kumpulan ini juga memantau aktiviti neuron yang mendasari keputusan persepsi dalam berkelakuan haiwan.

Teknologi Maklumat dan Perkhidmatan Pengkomputeran

sumber yang besar untuk pengkomputeran saintifik boleh didapati di Sissa. Perkhidmatan termasuk e-mel, web hosting, sistem fail diedarkan, Akses internet wayarles dan jauh, perisian kursus dan kemudahan penyelidikan dan pengkomputeran berprestasi tinggi. Sissa mengekalkan sebilangan besar pelayan nombor crunching saling berkait yang berkomunikasi antara satu sama lain.

Sissa adalah dihubungkan dengan Garr, rangkaian penyelidikan Itali, dan berkomunikasi dengan pusat-pusat super-computing kebangsaan dan antarabangsa utama.

Lokasi

  • Trieste

    Scuola Internazionale Superiore di Studi Avanzati via Bonomea, 265 , 34136, Trieste

    Soalan