Keystone logo

IMT School for Advanced Studies Lucca

A logo

pengenalan

Sekolah

IMT School for Advanced Studies alt="Lucca ialah sekolah siswazah awam dan institut penyelidikan yang menumpukan pada analisis sistem ekonomi, kemasyarakatan, teknologi dan budaya. Sekolah ini berada di bawah arahan Prof. Pietro Pietrini sejak November 2015. Sejak Institusi IMT melalui dekri menteri pada 18 November 2005, Sekolah telah membezakan dirinya berkat kualiti dan inovasi program penyelidikan dan kedoktorannya serta sifat antara disiplinnya, yang dicirikan oleh pelengkap dan wacana antara metodologi yang diambil daripada ekonomi, kejuruteraan, sains komputer, gunaan. matematik, fizik, arkeologi, sejarah seni dan analisis serta pengurusan warisan budaya. Percantuman antara seni dan teknologi juga dicerminkan di kampus terkini Sekolah, yang terletak terutamanya di Kompleks San Francesco yang baru dipulihkan. Keseluruhan kampus ditemui di dalam pusat bandar bersejarah alt="Lucca, yang dikelilingi sepenuhnya oleh inta sepenuhnya ct dinding era Renaissance. Kampus ini termasuk ruang untuk penyelidikan dan makmal, kursus, dan tempat tinggal dan rekreasi. Kampus ini disiapkan oleh Perpustakaan IMT, yang menawarkan banyak sumber dan menawarkan kawasan kerja dan penyelidikan tambahan untuk komuniti IMT, dan bandar alt="Lucca secara amnya.

Misi Penyelidikan dan Pendidikan

Penyelidik IMT menjalankan penyelidikan metodologi yang canggih untuk menjana pengetahuan, menggunakan pengetahuan untuk menyelesaikan masalah yang bersifat ekonomi, perindustrian, masyarakat dan budaya, dan menghantar pengetahuan melalui kursus dan seminar siswazah yang sangat khusus. Bermula daripada prinsip asas kecemerlangan saintifik, yang terpakai untuk semua bidang dan peringkat komuniti penyelidikan IMT, Sekolah membezakan dirinya melalui orientasi antara disiplin untuk membangunkan penyelidikan inovatif dan memperoleh penglihatan antarabangsa yang lebih besar. Program penyelidikan antara disiplin Sekolah dinyatakan dalam empat bidang makro saintifik: Ekonomi, Sains Pengurusan dan sistem Kompleks; Sains komputer dan kejuruteraan Sistem; Neurosains Kognitif dan Sosial; Warisan budaya. Program penyelidikan antara disiplin Sekolah diutarakan dalam empat bidang makro saintifik sains Pengurusan Ekonomi dan sistem Kompleks, Sains Komputer, Kejuruteraan Sistem, Warisan Budaya, dengan bidang tambahan Sejarah Politik Penyelidikan Sekolah seterusnya disusun dalam unit penyelidikan yang berbeza namun pelbagai disiplin ( RU). Kebanyakan RU dicirikan oleh struktur piramid di mana puncaknya diduduki oleh penyelidik kanan terkemuka, ahli fakulti junior membentuk tahap pertengahan, dan pangkalannya dibentuk oleh sekumpulan kecil pelajar kedoktoran, secara aktif menyumbang kepada penyelidikan sebagai sebahagian daripada pengajian mereka . RU lain sebaliknya distrukturkan dalam fesyen berbilang kutub, dengan penyelidikan yang sangat khusus berpusat pada nukleus tematik dan sumbangan metodologi yang pelbagai. Kerja-kerja yang dijalankan dalam unit penyelidikan berkait rapat dengan Ph.D pelbagai disiplin IMT. program, yang menyediakan warisan kecekapan yang unik dan berciri dalam rangka kerja luas analisis dan pengurusan kepelbagaian sistem. Program ini dinyatakan dalam kurikulum yang berkongsi kursus teras biasa dan menyediakan latihan khusus dalam disiplin khusus tesis kedoktoran. Pada akhir program, pelajar boleh berjaya menghadapi temu janji di dalam dan di luar akademik kerana keupayaan mereka untuk mengenali dan menyelesaikan masalah baru dan semakin kompleks. Kelaparan untuk belajar, menganalisis dan menyelesaikan masalah, keupayaan untuk menerima pendekatan untuk menyelesaikan masalah yang tidak dibatasi oleh batasan mana-mana disiplin tunggal, dan kebolehan untuk membiasakan diri dengan cepat dengan alat dan kaedah dalam bidang di luar bidang sendiri adalah tiga bakat yang IMT bertujuan untuk memupuk dalam kalangan pelajar kedoktorannya. IMT menerima beribu-ribu permohonan setiap tahun untuk program ini dari setiap sudut dunia.

Kesan

IMT memberi kesan pada pelbagai peringkat dan dalam pelbagai bidang. Dari segi penyelidikan, walaupun usianya agak muda, IMT sudah menikmati banyak kejayaan konkrit, menganjurkan pelbagai projek penyelidikan antarabangsa, Eropah dan nasional yang menyumbang hampir separuh daripada belanjawan tahunannya. Tambahan pula, kualiti saintifik tinggi profesor dan penyelidik Sekolah baru-baru ini telah diperakui oleh ANVUR (Agensi Kebangsaan untuk Penilaian Universiti dan Institut Penyelidikan). IMT memperoleh keputusan yang cemerlang, menduduki tempat pertama dalam bidang 13 "ekonomi dan statistik", dengan skor purata 0.91/1 untuk penerbitan yang dibentangkan. Juga mengambil kira bidang saintifik Sekolah yang lain, skor purata komprehensif ialah 0.92/1, dengan purata 0.98/1 dalam bidang sains komputer, kejuruteraan dan matematik. Ini merupakan kejayaan yang luar biasa, kerana keputusan yang sama tidak dicapai oleh mana-mana universiti lain dalam kesemua 14 bidang yang dinilai. Penyelidikan di IMT juga dijalankan dengan kerjasama erat dengan wilayah tempatan melalui pelbagai inisiatif dan projek dalam pelbagai bidang (industri tisu, industri penjagaan kesihatan, industri marin, ICT untuk bandar pintar dan lain-lain lagi) dengan kerjasama majlis perbandaran alt= "Lucca. IMT mempromosikan pendidikan tinggi dan perantisan penyelidikan Syarikat boleh menghubungi IMT untuk mengaktifkan perjanjian perantisan pendidikan tinggi dan penyelidikan dengan pelajar yang telah dianggap layak untuk mendaftar dalam program Ph.D. IMT. Syarikat juga boleh menghubungi Sekolah dengan profil yang diminati (yang juga selaras dengan agenda penyelidikan IMT) untuk mengiklankan dalam panggilan program Ph.D. seterusnya. Maklumat lanjut tentang halaman perantisan. Sekolah terus mengukuhkan impaknya terhadap wilayah dengan mempergiatkan kerjasamanya dengan perniagaan, entiti awam, institusi, sekolah dan dengan meneruskan kejayaan program Persidangan OPEN IMT bagi acara kebudayaan dan saintifik pintu terbuka.

Lokasi

  • Piazza S. Francesco, 19 - 55100 Lucca (Main Campus), , Lucca

Soalan