Keystone logo
The Hong Kong University of Science and Technology PhD dalam Sains Bumi, Lautan dan Atmosfera
The Hong Kong University of Science and Technology

PhD dalam Sains Bumi, Lautan dan Atmosfera

Hong Kong, Hong Kong

3 Years

Inggeris

Sepenuh masa

Request application deadline

Request earliest startdate

HKD 42,100 / per year *

Di kampus

* setiap tahun

biasiswa

Terokai peluang biasiswa untuk membantu membiayai pengajian anda

pengenalan

Bumi, Lautan, dan Sains Atmosfera (EOAS) memberikan pengetahuan asas yang membina kesedaran dan pemahaman saintifik kita mengenai sistem bumi dan perubahan arah. EOAS memberi tumpuan kepada kajian interdisipliner dan lintas disiplin mengenai interaksi antara lautan, atmosfera, dan tanah di dalam sistem bumi untuk persekitaran dan perubahan iklim lestari serantau. Ini meliputi kajian multidisiplin fizikal, biogeokimia, sains permukaan bumi, dan hidrologi di daerah aliran sungai dan lembangan sungai untuk sistem gabungan interaksi darat-laut, udara-laut, udara-darat, dan darat-laut-atmosfera.

Program Doktor Falsafah (Ph.D.) di Bumi, Lautan, dan Sains Atmosfera bertujuan untuk memberikan latihan dan penyelidikan yang ketat dalam EOAS yang mempersiapkan pelajar untuk menghadapi cabaran dari sistem bumi yang berubah dan persekitaran yang lestari di bawah perubahan iklim di kedua-dua wilayah dan skala global.

Calon Ph.D. ijazah diharapkan dapat menunjukkan penguasaan pengetahuan dalam disiplin yang dipilih dan untuk mensintesis dan mencipta pengetahuan baru, memberikan sumbangan yang asli dan besar kepada disiplin tersebut.

Hasil pembelajaran

Setelah berjaya menamatkan Ph.D. program, graduan dapat:

 1. Mengenal dan menentukan idea dan konsep kompleks Sistem Bumi, Lautan dan Atmosfera (EOAS) antara disiplin;
 2. Mengenali kekuatan abstraksi dan generalisasi dan menjalankan penyelidikan asli dalam EOAS dengan pertimbangan bebas yang baik;
 3. Terapkan pendekatan yang teliti, analitis, berangka tinggi untuk menganalisis dan menyelesaikan masalah sistem bumi menggunakan gabungan pengetahuan EOAS;
 4. Mentransformasikan wawasan penyelidikan asas dengan berkesan mengenai amalan sains bumi dan sains alam sekitar dalam bidang akademik dan kejuruteraan yang berkaitan; dan
 5. Laksanakan kemahiran komunikasi bebas dan kritis terhadap masalah dengan menggunakan terminologi dan prinsip yang betul dalam disiplin masing-masing dan pengintegrasiannya dalam EOAS.

Keperluan kemasukan

Untuk memenuhi syarat untuk kemasukan, pemohon mesti memenuhi semua keperluan berikut. Kemasukan selektif dan memenuhi syarat minimum ini tidak menjamin kemasukan.

i. Syarat Kemasukan Umum Universiti

 • Pemohon yang ingin masuk ke program ijazah sarjana mestilah memperoleh ijazah sarjana muda dari institusi yang diiktiraf, atau kelulusan yang setaraf dengannya;
 • Pemohon yang memohon masuk ke program ijazah kedoktoran sepatutnya memperoleh ijazah sarjana muda dengan rekod terbukti prestasi cemerlang dari institusi yang diiktiraf; atau mengemukakan bukti kerja yang memuaskan di peringkat pascasiswazah secara sepenuh masa untuk sekurang-kurangnya satu tahun, atau secara sambilan selama sekurang-kurangnya dua tahun.

ii. Keperluan Pendaftaran Bahasa Inggeris

Pemohon perlu memenuhi keperluan Bahasa Inggeris dengan salah satu daripada pencapaian berikut:

 • TOEFL-iBT: 80 *
 • TOEFL-pBT: 550
 • Ujian kertas dihantar TOEFL: 60 (markah penuh untuk bahagian Membaca, Mendengar dan Menulis)
 • IELTS (Modul Akademik): Skor keseluruhan: 6.5 dan Semua sub-skor: 5.5

* merujuk kepada skor keseluruhan dalam satu percubaan tunggal

Pemohon tidak diminta untuk menunjukkan skor TOEFL atau IELTS sekiranya:

 • bahasa pertamanya adalah bahasa Inggeris, atau
 • mereka memperoleh ijazah sarjana muda (atau setaraf) dari sebuah institusi di mana bahasa pengantarnya adalah bahasa Inggeris.

Program ini adalah untuk Kemasukan Skim Perintis HKUST (Guangzhou) .

Untuk maklumat lebih lanjut mengenai program, sila rujuk pg.ust.hk/program .

Mengenai Sekolah

Soalan

Kursus Serupa

 • PhD dan MS dalam Laut, Atmosfera, dan Geosains (GRE Dikecualikan)
  • Miami, Amerika Syarikat
 • Ph.D. dalam Sains Tenaga, Alam Sekitar dan Atmosfera
  • Nicosia, Cyprus
 • PhD in Atmospheric & Environmental Sciences
  • Rapid City, Amerika Syarikat