Keystone logo

Graduate School of Life Science Munich

A logo

pengenalan

Sekolah Siswazah kami

Sains Hayat Sekolah Siswazah Munich adalah sebahagian daripada Fakulti Biologi dan Fakulti Kimia, Biokimia dan Farmasi Ludwig-Maximilans-Universität München (LMU). Fakulti cemerlang ini disenaraikan di antara institusi pendidikan biologi dan biokimia teratas di Jerman. Bersama-sama dengan Pusat Gene LMU dan Klinikum der Universtität München (KUM), mereka tergolong dalam HighTechCampusLMU di Grosshadern-Martinsried yang terkenal dengan penyelidikan terkini antarabangsa dalam sains hayat. Kumpulan penyelidikan yang mengambil bahagian sering bekerjasama dengan Institut Biokimia dan Neurobiologi Max-Planck bersebelahan dan dengan Pusat Penyelidikan Jerman untuk Kesihatan Persekitaran (Helmholtz Zentrum München).

Mengenai Universiti Ludwig-Maximilians

Bangunan-bangunan yang diilhamkan oleh Itali Ludwig-Maximilians-Universität München yang berprestij terletak di pusat Munich berhampiran dengan Taman Inggeris, taman bandar besar pertama di Eropah. Universiti ini antara yang tertua dan terbesar di Jerman. Ia didirikan pada tahun 1472 di bandar Ingolstadt Bavaria di bawah Duke Ludwig the Rich, dan setelah singgah di Landshut, akhirnya menetap di Munich pada tahun 1826. Sejak itu, ia telah menarik banyak cendekiawan terkemuka. Antaranya ialah penemu sinar-X Wilhelm Roentgen, ahli kimia dan bapa pertanian moden Justus von Liebig, dan ahli sosiologi Max Weber. Sejak dibentuk, universiti ini telah melahirkan 13 pemenang Hadiah Nobel. Hari ini, dengan 48,000 pelajarnya, 15% daripadanya adalah pelajar antarabangsa, Ludwig-Maximilians-Universität menawarkan kehidupan pelajar yang bersemangat. Lebih daripada 700 profesor dan 3,000 penolong profesor membentuk landskap penyelidikan dan pengajaran yang unik.

Kedudukan Ludwig-Maximilians-Universiti

Sekali lagi pada tahun 2021, Ludwig-Maximilians-Universität München memegang kedudukan teratas dalam Kedudukan Reputasi Dunia Majalah Times Higher Education, di mana LMU muncul di tempat 32. Sehubungan itu, LMU adalah antara universiti paling terkenal di Eropah. Kedudukan Reputasi Dunia menilai reputasi universiti dalam pengajaran dan penyelidikan dengan berunding dengan saintis terkenal dari seluruh dunia.

Sekolah Siswazah kami

Sains Hayat Sekolah Siswazah Munich (LSM), yang diasaskan pada tahun 2009, menawarkan program kedoktoran antarabangsa dalam sains hayat meliputi bidang Antropologi, Biokimia dan Biologi Sel, Ekologi, Evolusi, Genetik, Mikrobiologi, Sains Tumbuhan, Sistematik dan Zoologi kepada bermotivasi yang cemerlang. dan penyelidik bertauliah. Program ini diajar sepenuhnya dalam bahasa Inggeris dan menyediakan latihan saintifik yang komprehensif di salah satu universiti terkemuka di Eropah. Ahli-ahli Sekolah Siswazah adalah sebahagian daripada Fakulti Biologi dan Fakulti Kimia, Biokimia, dan Farmasi Ludwig-Maximilans-Universität München (LMU). Fakulti tersebut disenaraikan antara institusi pendidikan biologi dan biokimia teratas di Jerman.

Program dan ahli kami

Latihan penyelidikan mengenai projek tertentu akan ditambah dengan seminar, retret, kursus kaedah, latihan dalam kemahiran boleh pindah, dan penyertaan sekurang-kurangnya dalam satu persidangan antarabangsa. Program kedoktoran terbuka kepada pelajar yang memegang sama ada ijazah Sarjana atau Diploma atau, dalam kes luar biasa, ijazah Sarjana Muda 4 tahun. Pelajar yang berjaya di sekolah siswazah akan dianugerahkan ijazah kedoktoran (Dr. rer. nat.) oleh LMU selepas 3 hingga 4 tahun. Calon perlu membuktikan latar belakang kualitatif yang kukuh serta minat dan keupayaan untuk menjalankan penyelidikan bebas.

Lebih daripada 50 kumpulan penyelidikan, yang diiktiraf di peringkat antarabangsa untuk pendekatan dan teknologi penyelidikan inovatif mereka, membentuk fakulti teras Sekolah Siswazah. Menggunakan pendekatan terkini, kumpulan ini bertujuan untuk menjawab soalan penting yang berkaitan dengan penyelidikan biologi dan biokimia asas dan gunaan. Dalam kumpulan penyelidikan mereka sendiri atau dengan kerjasama kumpulan penyelidikan khusus di kampus, ijazah kedoktoran LSM diberi peluang untuk mempelajari dan menguasai pelbagai teknik. Justeru, pelajar kedoktoran di LSM dibekalkan dengan latihan menyeluruh dalam kaedah lanjutan dalam sains hayat.

Tujuan program ini adalah untuk mengajar bukan sahaja kepakaran teknikal yang diperlukan untuk kejayaan dalam penyelidikan tetapi juga untuk memberikan kemahiran yang sangat diperlukan untuk setiap saintis yang bijak dan bertanggungjawab. Yang terakhir ini termasuk keupayaan untuk berkomunikasi dalam bahasa yang mudah dan kesediaan untuk terlibat dengan isu bio-etika dan mengambil bahagian dalam wacana awam yang mungkin mereka cetuskan. Selain itu, kursus bahasa Jerman dalaman, termasuk aspek antara budaya, ditawarkan untuk pelajar asing untuk memudahkan integrasi. Pelajar yang berjaya menamatkan pengajian siswazah mereka selepas kira-kira tiga hingga empat tahun dan dianugerahkan ijazah kedoktoran mereka (Dr. rer. nat.) oleh LMU.

Sekali pandang

  • Tempoh Ph.D.: 3 hingga 4 tahun
  • dianugerahkan ijazah kedoktoran (Dr. rer. nat.)
  • Kursus akan dijalankan dalam bahasa Inggeris
  • Biasiswa tersedia: 2 DAAD dan 2 biasiswa CSC LMU
  • Kampus: HighTechCampus di Munich

Pilihan Kemasukan 1

Pilihan Kemasukan 1

Keperluan Visa

Biasiswa dan Pembiayaan Pilihan 1

Biasiswa dan Pembiayaan Pilihan 1

Penarafan

Lokasi

  • Grosshadernerstr. 2-4, 82152, Munich

Soalan