Keystone logo
Graduate School of Biosciences Munich

Graduate School of Biosciences Munich

Graduate School of Biosciences Munich

pengenalan

Selamat datang ke Sekolah Siswazah Kuantitatif Biosciences Munich (QBM) . Sekolah kami bertujuan menyediakan saintis hidup muda untuk era baru kuantitatif, biosains berorientasikan sistem. Ia menyediakan Ph.D yang inovatif dan bersepadu. program latihan yang bersifat antarabangsa dalam pandangan dan menyatukan pelbagai disiplin, dari biokimia dan perubatan kepada bioinformatik, fizik eksperimen dan teori (bio-), dan matematik yang digunakan. Projek penyelidikan pelajar dan pengajaran dalam kelas adalah sangat disiplin.

Sekolah ini merupakan inisiatif bersama oleh saintis utama dari Ludwig-Maximilians-University (LMU) Munich , Institut Biokimia Max Planck , Pusat Helmholtz Munich dan Universiti Teknikal Munich (TUM) . QBM menerima pembiayaan melalui pusingan kedua Inisiatif Kecemerlangan Jerman, yang direka untuk menggalakkan kecemerlangan dan inovasi dalam penyelidikan dan pendidikan di universiti-universiti Jerman.

Ph.D antarabangsa Program latihan memberi tumpuan kepada komunikasi dan kerjasama antara disiplin tradisional yang berasingan, dari biokimia dan perubatan kepada bioinformatika, biofizik eksperimen dan teoritis dan matematik yang digunakan. Dengan penekanannya yang kuat terhadap analisis teoretikal lanjutan dalam percubaan kuantitatif maju dan kecemerlangan saintis yang berpartisipasi, sekolah itu mempunyai kedudukan yang unik dalam landskap ilmiah Eropah.

Personel utama sekolah adalah penyelidik utama yang diwakili oleh penyelaras saintifik program, staf saintifik dan pentadbiran , dan pelajar siswazah (75-100 dalam keadaan mantap). Selain itu, lembaga penasihat saintifik luaran , yang mewakili empat bidang saintifik utama (biokimia, biofisika, bioinformatik / statistik / fizik teoritis, dan perubatan) menasihatkan sekolah tentang organisasi dan strategi.

Lokasi

Lokasi
  • Graduate School of Quantitative Biosciences Munich – BioSysM Butenandtstrasse 1 81377 Munich Germany, , Munich

Soalan