Keystone logo
Free University of Bozen-Bolzano PhD dalam Penyelidikan Eksperimen Melalui Reka Bentuk, Seni dan Teknologi
Free University of Bozen-Bolzano

PhD dalam Penyelidikan Eksperimen Melalui Reka Bentuk, Seni dan Teknologi

Bolzano, Itali

3 Years

Inggeris

Sepenuh masa

11 Jul 2024

01 Nov 2024

EUR 189 / per year

Di kampus

pengenalan

Program PhD bertujuan untuk melatih generasi baharu penyelidik yang mampu menerima peluang yang ditawarkan oleh penumpuan reka bentuk, seni, sains sosial, kemanusiaan dan teknologi, menyepadukan pengetahuan yang kompleks untuk menangani pelbagai cabaran global dari perspektif pasca disiplin.

Program tiga tahun itu menghimpunkan profesor dari fakulti berbeza Universiti Percuma Bozen-Bolzano (Reka Bentuk dan Seni, Kejuruteraan, Pendidikan dan Ekonomi dan Pengurusan) dan profesor terkenal di peringkat kebangsaan dan antarabangsa untuk mencadangkan model penyelidikan berdasarkan dialog dan kerjasama merentas disiplin. .

Program ini menyediakan ruang untuk refleksi spekulatif, kritis dan pragmatik tentang masalah, penyelesaian yang berpotensi dan perspektif konsep baru yang diilhamkan oleh budaya reka bentuk dan pengeluaran artistik. Ia menyepadukan reka bentuk yang kompleks, pengetahuan saintifik dan sosial dan memerlukan penubuhan hubungan kerjasama dengan manusia, bukan manusia dan lebih daripada aktor manusia melalui kaedah antara budaya, belajar daripada orang lain, menerima relativisme budaya dan bereksperimen dengan alat dan amalan penyelidikan baharu.

PhD menangani pelbagai cabaran global dengan menjemput calon PhD untuk menyiasat isu alam sekitar, sosial, politik dan budaya melalui penyelidikan antara/transdisipliner dan pembangunan model alternatif, eksperimen, kritikal dan penerokaan untuk menjana pengetahuan baharu, menggalakkan transformasi eko-sosial, sosial dan keadilan alam sekitar, kemampanan, kepelbagaian, mempersoalkan potensi dan batasan perkembangan dan pelaksanaan teknologi melalui pendekatan antara budaya reka bentuk dan seni.

Amalan reka bentuk dan seni boleh bertindak balas terhadap kemajuan pesat dalam kecerdasan buatan, pembuatan pintar, teknologi dipacu data, dan interaksi manusia-komputer melalui refleksi bersama tentang model sosial dan amalan budaya berdasarkan prinsip etika, inklusif, sensitif budaya dan mampan. .

Kemasukan

Kurikulum

Yuran Pengajian Program

Mengenai Sekolah

Soalan