Keystone logo
FGV EBAPE - Brazilian School of Public and Business Administration

FGV EBAPE - Brazilian School of Public and Business Administration

FGV EBAPE - Brazilian School of Public and Business Administration

pengenalan

Sekolah

Sekolah pentadbiran awam pertama di Amerika Latin, Sekolah Pentadbiran Awam Brazil di Yayasan Getulio Vargas (FGV EBAP) telah ditubuhkan di Rio de Janeiro pada 15 April 1952, melalui perkongsian antara Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) dan FGV, untuk menjawab permintaan untuk profesional yang berkelayakan dalam bidang ini.

Pada tahun 2002, ia dinamakan semula Brazilian School of Public and Business Administration Brazil (EBAPE), yang mencerminkan kegiatannya di sektor swasta yang sebenarnya telah wujud sejak ia diasaskan. Sepanjang dekad ini, ia telah mengukuhkan kredibiliti dan kesahihannya melalui keupayaannya yang mengagumkan untuk memberikan pengetahuan peringkat tertinggi kepada para pelajarnya, dengan mengarahkan mereka ke dalam proses pengeluaran yang disenaraikan sebagai cemerlang.

Roh Perintis

 • Sekolah pertama di Amerika Latin untuk menawarkan Master dalam Pentadbiran;
 • Buku pertama Brazil mengenai kerja Pentadbiran telah diterbitkan oleh Sekolah ini;
 • Institusi pertama di Brazil yang menggunakan sistem pendaftaran dan kredit kursus;
 • Presidensi Utama dan Ibu Pejabat Persatuan Kebangsaan Pengajian Siswazah dan Penyelidikan dalam Pentadbiran (ANPAD)
 • Pada tahun 1961, bekas Ahli Kongres Persekutuan dan Profesor EBAPE Alberto Guerreiro Ramos telah merangka Draf Peraturan untuk profesion pentadbir, yang disahkan oleh Undang-undang Nº 4.769 yang diisytiharkan pada 9 September 1965.
 • Sekolah pertama di Brazil yang diiktiraf oleh empat institusi akreditasi antarabangsa terkemuka untuk program, fakulti dan kurikulum yang cemerlang dalam Pentadbiran: AACSB, EQUIS-EFMD, ICAPA dan NASPAA.

Misi

Untuk membina dan menyebarkan pengetahuan dalam pengurusan sambil mengukuhkan sinergi antara sektor awam dan swasta, dengan melatih profesional untuk mempengaruhi dengan ketegasan konsep dan metodologi, idea dan tindakan yang berkaitan dengan pembangunan Brazil.

Ciri-ciri Kampus

Struktur teknologi yang ditawarkan kepada pelajar oleh FGV EBAPE adalah serasi dengan kecemerlangan akademiknya. Makmal ITnya dilengkapi dengan perisian saintifik, lengkap dengan paparan LCD, pembaca/perakam DVD, dan kolam cetakan, semuanya tersedia untuk digunakan semasa waktu pembukaan premis, kecuali apabila makmal digunakan untuk kursus amali.

Sekolah Perniagaan ini juga menawarkan akses internet Wi-Fi dan kakitangan meja bantuan yang lengkap yang menyediakan sokongan dan penjelasan masalah komputer yang berkaitan dengan pelajar dan fakulti.

Bilik darjahnya yang berhawa dingin boleh menempatkan kira-kira lima puluh pelajar setiap satunya, manakala Yayasan Getulio Vargas juga menawarkan lima auditorium yang boleh menganjurkan acara, seminar, bengkel dan kelas.

Lokasi

Bandar: Rio de Janeiro

Bandar paling terkenal di Brazil, Rio de Janeiro terkenal di seluruh dunia kerana ekonominya yang kukuh dan menjanjikan. Dengan populasi lebih lima belas juta membentuk pasaran kedua terbesar di Brazil, ia menawarkan keadaan yang berfaedah untuk pendatang baharu korporat dan menghargai pelaburan baharu. Tetapi tiada satu pun daripada faedah ini boleh mengatasi potensi pelancongannya: setiap tahun, ia mengalu-alukan ribuan pelawat dari seluruh dunia, tertarik dengan pantai yang indah dan tarikan semula jadi yang lain, termasuk Karnival, dan di atas semua layanan mesra penduduknya.

FGV EBAPE

Bangunan moden ini terdiri daripada tiga tingkat dan ruang bawah tanah dengan keluasan keseluruhan lima ribu empat ratus meter persegi (sama dengan hampir enam puluh ribu kaki persegi). Ruang itu boleh memuatkan 616 pelajar dan menawarkan 120 kawasan belajar. Bangunan ini menawarkan ruang istirahat pelajar yang besar moden di tingkat permulaan; dua teater kuliah gaya Harvard menempatkan sehingga 70 orang, dan lima bilik darjah yang besar – setiap satu memuatkan 48 pelajar – dengan tempat duduk tetap dan meja yang disusun dalam susun atur baris tradisional.

Bangunan utama FGV

Terletak di Zon Selatan Rio de Janeiro, FGV menghadap salah satu pemandangan paling terkenal dan menakjubkan di dunia: Sugarloaf. Dirasmikan pada 20 Disember 1968, ibu pejabatnya telah direka oleh salah satu nama paling berpengaruh dalam seni bina antarabangsa moden: Oscar Niemeyer Brazil.

Bangunan utama FGV menghadap teluk Enseada de Botafogo dengan laluan basikal di tepi pantai dan kawasan hijau yang sesuai untuk berjalan kaki dan aktiviti luar yang lain.

Berdekatan dengan kawasan kejiranan yang telah lama wujud seperti Copacabana, Flamengo, Humaitá, Jardim Botânico, Urca, Catete dan Gloria, serta pusat bandar CBD, ia dikelilingi oleh asrama dan hotel, bar, pusat membeli-belah dan kedai, stesen kereta api bawah tanah dan laluan bas, serta bangunan pejabat menempatkan ibu pejabat syarikat Brazil dan multinasional utama.

Pusat penyelidikan

CBR

Pusat Penyelidikan Tingkah Laku (CBR) bergantung pada penyelidikan tingkah laku antara disiplin untuk lebih memahami cara kuasa ekonomi, alam sekitar dan sosial mempengaruhi pembuatan keputusan dalam bidang yang diminati kepada perniagaan, entiti kerajaan dan bukan kerajaan serta penggubal dasar.

Misi CBR adalah untuk meningkatkan kebajikan sosial melalui penyelidikan tingkah laku.

Menggunakan cerapan daripada sains tingkah laku, kami mengenal pasti, mereka bentuk dan menguji keberkesanan intervensi yang bertujuan untuk menangani masalah sosial yang ketara.

CBFR

Pusat Penyelidikan Perbankan dan Kewangan di Rio (CBFR) mempromosikan penyelidikan antarabangsa yang canggih dalam bidang perbankan dan kewangan dan berfungsi sebagai forum untuk pemindahan pengetahuan dan kerjasama antara ahli akademik dan pengamal. CBFR menyasarkan untuk mencapai matlamat ini dengan bekerjasama dengan penyelidik terkemuka antarabangsa dalam bidang perbankan dan kewangan dari sekolah-sekolah di Asia, Eropah, Amerika Latin dan AS.

Persoalan kajian yang disiasat oleh penyelidik CBFR meliputi bidang perbankan dan kewangan yang luas seperti fungsi pasaran kredit, kepentingan perbankan untuk pembangunan ekonomi atau interaksi antara peraturan kewangan dan perbankan, dan kualiti kewangan dan perbankan. perkhidmatan. Untuk membincangkan persoalan penyelidikan ini dan menyebarkan hasil projek penyelidikan, CBFR menerbitkan surat berita dan siri kertas kerja, menawarkan persahabatan dan program pelawat, dan menganjurkan seminar penyelidikan, bengkel, persidangan antarabangsa dan acara dasar.

ARC A&A

ARC-A&A – Pusat Penyelidikan Gunaan dalam Perakaunan dan Analitis mempunyai misi untuk membangun dan menyebarkan pengetahuan dalam perakaunan dan analisis data.

Dalam pengertian ini, kami membangunkan penyelidikan gunaan untuk menyelesaikan masalah sebenar dalam bidang perancangan, belanjawan, perakaunan, pengauditan dan analisis data; kami bekerjasama dengan pusat penyelidikan yang diiktiraf di peringkat antarabangsa yang serupa; kami menyediakan laporan penyelidikan untuk diterbitkan dalam jurnal akademik utama di kawasan itu; dan kami menyediakan kertas putih untuk mempengaruhi penggubal dasar, penetap piawai dan pengawal selia.

CECIN

Pusat Kajian Daya Saing dan Inovasi (CECIN) ialah inisiatif Brazilian School of Public and Business Administration Fundação Getulio Vargas (FGV EBAPE). Ia membangunkan penyelidikan gunaan mengenai daya saing dan inovasi, memupuk kerjasama projek dengan penyelidik dan organisasi awam dan swasta di peringkat nasional dan antarabangsa.

Objektif umum Pusat Kajian Daya Saing dan Inovasi adalah untuk menjadi rujukan Brazil dan Amerika Latin dalam penyelidikan gunaan dalam bidang daya saing, pengurusan awam yang cekap, kajian ekonomi, inovasi awam dan perniagaan, industri kreatif, dan ekonomi pengalaman.

  Kedudukan

  Penyatuan nasional

  CAPES - Agensi Persekutuan Brazil untuk Sokongan dan Penilaian Pendidikan Siswazah
  Penyelarasan Penambahbaikan Warga Pendidikan Tinggi

  • Gred maksimum untuk program akademik.
   • MSc & PhD;
   • Gred maksimum untuk program sarjana profesional.
   • Sarjana Eksekutif dalam Pentadbiran Perniagaan (MEX);
   • Sarjana dalam Pengurusan Perniagaan - Intensif (MEXi);
   • Sarjana Pengurusan (MIM).

  Darjah 4
  Disyorkan pada tahun 2011 oleh CAPES, Ijazah Sarjana Profesional dalam Pentadbiran Awam memulakan aktivitinya dengan skor 4.

  • Sarjana Profesional dalam Pentadbiran Awam - MAP.

  Sumber: Penyelarasan Penambahbaikan Warga Pendidikan Tinggi (CAPES), 2017 . CAPES bertanggungjawab untuk menilai semua program siswazah di Brazil.


  ENADE - Peperiksaan Kebangsaan Prestasi Pelajar

  • Program sarjana muda terbaik

  Kursus Ijazah Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan di FGV EBAPE memperoleh markah maksimum dalam petunjuk kualiti yang dikeluarkan oleh Kementerian Pendidikan pada tahun 2019. Kursus tersebut memperoleh markah 5 dalam Peperiksaan Prestasi Pelajar Kebangsaan (ENADE) dan Konsep Kursus Awal (CPC) .

  Sumber: Institut Pengajian Pendidikan dan Penyelidikan Kebangsaan Anisio Teixeira (INEP), 2019.


  IGC - Indeks Umum Kursus Berinstitusi

  • Gred Maksimum 5

  FGV EBAPE diklasifikasikan sebagai salah satu institusi pendidikan tinggi terbaik di Brazil, menurut Índice Geral de Cursos (IGC) yang diterbitkan pada 12 Disember 2019 oleh Kementerian Pendidikan (MEC). Sekolah itu adalah salah satu daripada beberapa institusi pengajian tinggi bertaraf tinggi, menurut IGC. Hanya 2,03% daripada institusi pengajian tinggi diberi penarafan 5 dalam indeks ini.

  Sumber: Institut Pengajian Pendidikan dan Penyelidikan Kebangsaan Anisio Teixeira (INEP), 2019


  Guia Abril

  Panduan Pelajar

  • Gred Maksimum untuk Program Sarjana Muda - BSc dalam Pentadbiran

  Untuk tahun ke-8 berturut-turut, ijazah 5-bintang dalam Pentadbiran Perniagaan. Guia do Estudante ialah panduan pelajar untuk memilih program sarjana muda.

  Sumber: menurut Guia do Estudante, April Publishing - 2018.


  Penggabungan antarabangsa

  Sekolah ini adalah salah satu sekolah perniagaan terbaik di dunia. Pada tahun 2014, FGV EBAPE telah dianugerahkan akreditasi antarabangsa EQUIS di bawah Sistem Peningkatan Kualiti Eropah, yang merupakan salah satu pensijilan paling penting dalam dunia akademik. Pada 2018, FGV EBAPE telah dianugerahkan meterai AACSB oleh badan akreditasi terpenting untuk sekolah perniagaan di AS. Pada Mac 2015, Sarjana Profesional dalam Pentadbiran Awam (MAP) yang ditawarkan oleh FGV EBAPE telah dianugerahkan akreditasi oleh Suruhanjaya Antarabangsa Akreditasi Pendidikan dan Latihan Pentadbiran Awam (ICAPA), iaitu institusi yang bertanggungjawab untuk mengakreditasi program pendidikan dan latihan pentadbiran awam . Baru-baru ini, FGV EBAPE menjadi sekolah pertama di Brazil yang mendapat akreditasi oleh Rangkaian Sekolah Dasar, Hal Ehwal dan Pentadbiran Awam (NASPAA).

  Akreditasi

  Akreditasi EFMD EquisAkreditasi AACSB

  Testimoni Pelajar

  Lokasi

  • Rio de Janeiro

   Edifício Roberto Campos - R. Jorn. Orlando Dantas, 30 - Botafogo, Rio de Janeiro - RJ, 22231-010, , Rio de Janeiro

  • Bailrigg

   Lancaster University, LA1 4YW, Bailrigg

   • Montreal

    McGill University Rue Sherbrooke Ouest,845, H3A 0G4, Montreal

    • Yokohama

     Yokohama National University, 240-8501, Yokohama

     • Bengaluru

      Indian Institute of Management Bangalore, 560051, Bengaluru

      Soalan