Keystone logo
Faculty of Architecture and Design, Slovak University of Technology in Bratislava

Faculty of Architecture and Design, Slovak University of Technology in Bratislava

Faculty of Architecture and Design, Slovak University of Technology in Bratislava

pengenalan

Fakulti
Kajian
Penyelidikan
Aktiviti antarabangsa
Pengajaran seni bina di STU bermula pada tahun 1946 sebagai Jabatan Senibina dan Kejuruteraan Struktur. Pada tahun 1976 Fakulti Senibina bebas mula berfungsi.

Pada pengajian universiti kami di semua peringkat dan bentuk pengajian, sekitar 17,000 pelajar tempatan dan asing di kolej dan institut yang berpusat di Bratislava dan Trnava.


STU adalah universiti yang berorientasikan penyelidikan. Selama keberadaannya, ia telah memberikan sumbangan besar terhadap pengembangan, penyebaran, dan penggunaan pengetahuan ilmiah.


Kerjasama antarabangsa adalah kawasan yang penting berdasarkan hubungan interaktif dengan pendidikan serta institusi penyelidikan negara-negara di seluruh dunia. Ia memberi tumpuan kepada projek bersama dalam rangka EU.

Pengajaran seni bina di STU bermula pada tahun 1946, menjadikan Fakulti Senibina (FA) sebagai tambahan terbaru untuk Fakulti Teknologi Universiti Slovakia (STU). Pada masa itu Jabatan Senibina dan Kejuruteraan Struktur ditubuhkan sebagai sebahagian daripada Cabang Kejuruteraan Struktur di Politeknik Slovak (SVŠT), hari ini disebut Fakulti Kejuruteraan Awam. Dalam tujuh puluh tahun berikutnya, Fakulti telah berubah menjadi institusi penting dan berdaya saing dan melayani lebih daripada 1000 pelajar setiap tahun. Walaupun mempunyai program pengajian Reka Bentuk di bawah bumbungnya selama lebih dari 25 tahun, pada tahun 2020 Reka bentuk telah mencapai gelaran rasmi institusi juga. Fakulti Senibina telah diganti namanya dan pada bulan September 2020 Fakulti Senibina dan Reka Bentuk telah mula menulis sejarah umum barunya.

Kini, Fakulti Senibina dan Reka Bentuk STU adalah institusi pendidikan terbesar untuk arkitek dan pereka di Republik Slovak. Profil fakulti mencerminkan prinsip universiti dan menetapkan syarat untuk prestasi profesional di negara asal dan kerangka EU. Dalam hal ini, ada orientasi yang jelas untuk mempersiapkan arkitek, perancang bandar, dan pereka dalam kerangka kreatif. Sistem pengajian peringkat dua tahun sekarang memfokuskan pada kesediaan graduan. Kesedaran dalam mata pelajaran seni dan teori ditekankan, serta dalam pelbagai subjek teknikal dan reka bentuk dari perancangan bandar hingga reka bentuk dalaman.

133912_19243099_1079581128853671_5558553825703417584_o.jpg

133907_19221677_1079540255524425_8550423801749395434_o.jpg

133910_21.jpg

Ciri-ciri Kampus

Fakulti Seni Bina dan Reka Bentuk terletak di dalam bangunan yang direka oleh Emil Belluš, arkitek Slovakia yang paling penting pada abad ke-20 dan pengasas sekolah yang dinamakan dewan "Aula of Professor Belluš" (bermastautin dalam kolej). Sebagai tambahan kepada bilik darjah kuliah, studio, kemudahan komputer, dan perpustakaan Fakulti yang menyimpan buku dan jurnal profesional yang penting (banyak yang diiktiraf di peringkat antarabangsa) boleh digunakan untuk pembangunan kebolehan kreatif dan kemahiran profesional.

Pusat Sokongan

Pusat perkhidmatan dan kemudahan aktiviti sokongan Fakulti Seni Bina dan Reka Bentuk di Universiti Teknologi Slovak.

Perpustakaan

Perpustakaan Fakulti Senibina dan Reka Bentuk Universiti Teknologi Slovak di Bratislava ( FAD STU ) adalah perpustakaan akademik dengan stok yang sangat khusus yang mengandungi sastera dalam dan luar negara (buku, skrip, majalah, kamus, disertasi, dll.). Perpustakaan menawarkan banyak faedah kepada penggunanya - akses percuma ke semua stok perpustakaan (termasuk akses ke pangkalan data teks lengkap dalam talian antarabangsa atau versi elektronik jurnal profesional), akses ke literatur terbaru yang diperoleh berikutan topik program pengajian yang diajar di fakulti, perpustakaan moden dan perkhidmatan maklumat (katalog dalam talian perpustakaan, mesin salin layan diri dan mesin imbasan, akses Wi-Fi percuma), ruang belajar dan tempat kerja yang selesa.

CEDA (Rekabentuk untuk Semua)

Pusat Reka Bentuk untuk Semua ditubuhkan di Fakulti Seni Bina dan Reka Bentuk, Universiti Teknologi Slovak di Bratislava pada bulan Jun 2007. Misinya adalah penciptaan persekitaran binaan yang lancar yang dapat digunakan oleh semua orang, tanpa mengira usia mereka, ukuran atau kemampuan.

CEDA didedikasikan kepada prinsip reka bentuk sejagat, yang membolehkan orang di Slovakia untuk mengintegrasikan ke dalam masyarakat yang mengambil kira perbezaan manusia dan berinteraksi dengan persekitaran mereka dengan sebaik mungkin.

Makmal Kesedaran Tubuh

BCD Lab ialah pusat penyelidikan dan pendidikan khusus dalam Reka Bentuk Sedar Badan, berpangkalan di Fakulti Seni Bina dan Reka Bentuk STU di Bratislava. Ia menyediakan latihan dan penyelidikan khusus dalam bidang reka bentuk dan seni bina. Pusat penyelidikan ini menghimpunkan arkitek, pereka bentuk, guru, pelajar, penyelidik dan pengamal dari bidang yang berbeza - reka bentuk dalaman, seni bina, ergonomik, neuroergonomi, sains sosial dan perubatan.

BCD Lab ialah pasukan penyelidikan pelbagai disiplin yang memberi tumpuan kepada reka bentuk kesedaran tubuh - hubungan antara manusia dan persekitarannya. Ahli kami adalah pakar dalam bidang reka bentuk, seni bina, ergonomik, neuroergonomik, sains sosial dan perubatan.

Pusat Seni Bina Mampan dan Cekap – "Seni Bina 2020"

Pusat Senibina Lestari dan Efisien - "Senibina 2020" (selepas ini A2k20) adalah penyelidikan dan latihan di Fakulti Senibina dan Reka Bentuk STU. Ia adalah jabatan khusus Fakulti, yang menjalankan aktiviti penyelidikan dan latihan dalam bidang reka bentuk seni bina yang memenuhi kriteria Arahan Prestasi Tenaga Bangunan 2010/31 / EU untuk pembinaan baru setelah 2020, dengan penekanan pada kesinambungan dan penghormatan terhadap persekitaran.

A2k20 menghubungkan penyelidik dari Institut yang berlainan (dan akhirnya dari fakulti dan institusi lain) bekerjasama dengan iEPD (Institut untuk Rumah Pasif), SKGBC (Majlis Bangunan Hijau Slovakia), ArTUR (Senibina untuk Pembangunan Lestari) dan organisasi profesional lain.

Pusat Pendidikan dan Penyelidikan di Banská Štiavnica

Fakulti Seni Bina dan Reka Bentuk juga menawarkan kemungkinan kerja tertumpu di Pusat Pendidikan dan Penyelidikan khususnya di tengah-tengah bandar Warisan Budaya UNESCO Banská Štiavnica. Di rumah bersejarah tulen (sebenarnya dipulihkan oleh pelajar) Fakulti boleh memuatkan sehingga 30 pelajar dan 10 kakitangan semasa bengkel atau kursus khusus sepanjang tahun.

  Kemasukan

  Lokasi

  • Bratislava

   Námestie slobody 19, 81245, Bratislava

  Soalan