Keystone logo

Faculty of Natural Sciences and Mathematics - University of Maribor

A logo

pengenalan

Visi Fakulti

Visi fakulti adalah menjadi pusat pendidikan, penyelidikan dan penerapan terkemuka di rantau ini yang mempelajari bidang Biologi, Ekologi, Fizik, dan Matematik. Ia juga berusaha untuk menjadi pusat utama untuk mendidik guru masa depan di Slovenia dalam pelbagai bidang seperti Sains, Matematik dan kajian Teknikal.

Matlamat Fakulti

Misi fakulti adalah untuk mewujudkan pengetahuan baru dalam bidang sains asas seperti Matematik, Fizik, Biologi, Ekologi dan Sains Pendidikan dalam bidang Biologi, Matematik, Fizik, Kimia dan Teknikal, Komputer dan Alam Sekitar.

Fakulti Muda dengan Tradisi

Fakulti Sains dan Matematik (FNM) diasaskan pada tahun 2006. Ia menjadi apabila Fakulti Pendidikan merosakkan tiga fakulti yang berbeza. FNM dibahagikan kepada pelbagai jabatan: Jabatan Biologi, Jabatan Fizik, Jabatan Matematik dan Sains Komputer dan Jabatan Pengajian Teknikal.

Fakulti menjalankan pelbagai program pengajian yang berkualiti tinggi oleh kakitangan akademik kami yang cemerlang. Kakitangan fakulti adalah saintis dan penyelidik yang terkenal di dunia dan dengan karya mereka, mereka meletakkan fakulti di bahagian atas dalam bidang penyelidikan. Aktiviti penyelidikan yang berjaya dapat dilihat dalam program pengajian yang berguna dan relevan kami. Bukti lanjut kualiti kakitangan akademik kami adalah dalam kaji selidik pelajar, di mana guru-guru di FNM mendapat markah terbaik. FNM, oleh itu, fakulti berkualiti tinggi yang juga paling mesra pelajar.

Semua program pengajian di fakulti kami telah dibuat semula sesuai dengan sistem bologna. Sesetengah program baru sudah bermula sebagai bologna. Sejak 09/10 fakulti kami hanya menawarkan program pengajian bologna baru.

Mengapa belajar di fakulti kami?

Kini, sains berkembang dengan pesat dan semakin banyak tempat yang lebih penting dalam masyarakat kita. Mempelajari sains membawa kepada pengumpulan pengetahuan baru yang menjamin kebolehpercayaan dan hasil jangka panjang. Orang muda mula menyedari lagi bahawa pendidikan yang berpendidikan tinggi dalam sains dan matematik memungkinkan untuk bekerja dengan baik dan mempunyai kerjaya yang hebat. Pelajar kami mempunyai matlamat yang jelas dan harapan hidup yang berfungsi sebagai sumber motivasi untuk pengajian mereka.

Ciri-ciri menarik Fakulti Sains Semula jadi dan Matematik adalah:

  • Kami mempunyai sistem tunjuk ajar yang berjaya.
  • Bantuan intergenerational adalah sesuatu yang kita gunakan setiap hari.
  • Pelajar boleh bekerjasama dalam projek sambil belajar sebagai mahasiswa.
  • Pelajar boleh menyertai pelbagai aktiviti ekstrakurikuler yang ditawarkan oleh fakulti.
  • Pelajar dapat memperoleh pengalaman tambahan semasa bekerja dengan pelajar dalam bidang kepakaran mereka.
  • Pelajar boleh menggunakan banyak sambungan antara disiplin dalam bidang Sains, Teknikal, Perubatan, Pengajian Ekonomi dan dengan itu dapat mengembangkan pengetahuan mereka.
  • Pada pelajar fakulti kita bukan angka!

Pilihan Pekerjaan

Pendidikan dalam Sains dan Matematik membolehkan mencari pekerjaan yang baik dan membuat kerjaya yang berjaya, terutamanya kerana terdapat beberapa graduan yang pakar dalam Sains dan Matematik di Slovenia. Penggajian boleh dilakukan di industri, bank, agensi insurans, institusi awam, sekolah, dan lain-lain. Pendidikan juga membolehkan kemungkinan pekerjaan sendiri.

Opsyen pekerjaan sebenar boleh didapati dalam aplikasi akreditasi program individu.

Fakulti penyelidikan

Rakan FNM (Fakulti sains semula jadi dan matematik) adalah salah satu penyelidik dunia terkemuka dan fakulti dikenali dengan aktiviti saintifiknya sebagai yang terbaik di University of Maribor.

Fakulti kebanyakannya mengembangkan penyelidikan mengenai bidang biologi, ekologi dan alam sekitar, biofisika, biologi sistem, fizik sistem kompleks, nanoteknologi, matematik, aljabar, geometri, topologi, kejuruteraan, sains komputer, kimia organik, dan sains pendidikan.

Pelajar kami berjaya dimasukkan ke dalam aktiviti dan projek penyelidikan yang dinyatakan di atas.

Lokasi

  • Fakulteta za naravoslovje in matematiko, Koroška cesta 160, 2000, Maribor

Soalan