Keystone logo
© Prague Film School / Ali Shreim
Charles University First Faculty of Medicine

Charles University First Faculty of Medicine

Charles University First Faculty of Medicine

pengenalan

Universiti Charles di Prague, Fakulti Perubatan Pertama: Penyelidikan Akademik akan berubah

Fakulti Perubatan Pertama dengan hampir 1 200 kakitangan dan 3 400 pelajar mewakili fakulti perubatan terbesar di Republik Czech. Ia merupakan bahagian yang tidak terpisahkan dari Universiti Charles di Prague sejak didirikan oleh Raja Bohemia dan Maharaja Empayar Rom Suci Charles keempat pada tahun 1348. Oleh itu, ia juga merupakan fakulti perubatan tertua di Eropah Tengah.

Namun, bukan hanya sejarah megah dan ukuran kuantitatif yang mengagumkan yang cukup untuk menjadikan institusi itu berjaya dan berdaya saing. Ia mestilah idea, orang, kemampuan dan pengurusan, yang akhirnya akan bertanggungjawab untuk masa depan, keuntungan dan kemudahan perkhidmatan mana-mana institusi. Untuk mencapai misi kami, dan untuk merefleksikan bukan hanya kekuatan dan kekuatan program penyelidikan Fakulti, tetapi juga kedudukan nasional dan aspirasi antarabangsa, kami menegaskan objektif berikut:

  • Menjadi komponen dinamik sistem pendidikan perubatan Eropah
  • Untuk menjalankan penyelidikan bioperubatan termaju dalam kerangka yang lebih luas di Kawasan Penyelidikan Eropah
  • Untuk diiktiraf sebagai ahli masyarakat tempatan yang berharga.

Dalam konteks ini:

Kami di sini untuk mengajar profesional perubatan masa depan: Kami menyediakan program sarjana, siswazah dan profesional dengan kualiti akademik tertinggi, diajar sama ada dalam bahasa Czech atau bahasa Inggeris, mengikuti pengajian di peringkat antarabangsa. Kecemerlangan akademik, rangsangan kreativiti dan rasa ingin tahu intelektual adalah nilai yang sangat tinggi dalam penilaian dalaman berkala dari tenaga pengajar kami. Fakulti mendorong dan menyokong pelatih penyelidikan dan program latihan penyelidikan yang cemerlang.

Kami mencari bakat: Pelajar kami direkrut dari seluruh Eropah, Amerika, Asia dan Afrika dan program pengajian kami diakreditasi secara berkala di Eropah dan Amerika Syarikat.

Sains adalah masa depan kita semua: Fakulti banyak melabur dalam infrastruktur penyelidikan. Makmal kami memanfaatkan hampir semua teknologi canggih yang ada di tangan kakitangan yang bersemangat dengan pengalaman dan reputasi antarabangsa. Pembiayaan yang dihasilkan oleh aktiviti ilmiah baru-baru ini mewakili sebahagian besar anggaran Fakulti.

Mengubah gambaran Eropah kita yang sama: Fakulti itu sendiri mendapat manfaat daripada dialog penyelidik dan doktor "di tempat". Pasukan penyelidik kami terlibat dalam pelbagai projek penyelidikan nasional yang menekankan kolaborasi antara sains asas dan klinikal, bersama dengan penyelidik dalam disiplin lain dari institusi ekstramural. Yang penting, penglibatan kami dalam pasukan antarabangsa dan projek EU meningkat dengan mendadak.

Mengubah saintis menjadi usahawan: Hasil kami menunjukkan komitmen luar biasa terhadap penyelidikan asas, klinikal dan gunaan. Kepemimpinan Fakulti bersama dengan pengurusan Universiti membina prosedur standard pemindahan teknologi dan penghubung akademik-industri win-win sesuai dengan peraturan Eropah yang ada.

Di luar batas komuniti R&D: Pakar fakulti selalu terlibat dalam mempopularkan sains di kalangan masyarakat dan dari pihak mereka mereka mempromosikan kesedaran kesihatan awam. Dengan kerjasama wartawan dan media, doktor dan penyelidik kami memberi tumpuan kepada masalah perubatan awam yang utama, tetapi juga membantu menyebarkan fakta asas saintifik, menjelaskan bagaimana sains berfungsi dan berkembang. Visi kami adalah untuk membantu membangun masyarakat berasaskan pengetahuan dalam jangka masa yang lebih luas.

Fakulti

Fakulti Perubatan Pertama adalah salah satu daripada empat fakulti Universiti Charles di Prague. Fakulti Perubatan Pertama yang ditubuhkan pada tahun 1348 berada di antara lima belas sekolah perubatan tertua di dunia.

Pengajaran dan penyelidikan di fakulti kami merangkumi hampir keseluruhan spektrum perubatan dan profesion kesihatan dari pelbagai sains asas melalui kepakaran klinikal. Sebilangan disiplin ilmu adalah unik bagi sekolah kita di peringkat kebangsaan. Kami menyediakan doktor perubatan, saintis dan profesional kesihatan masa depan secara moden dan mesra. Oleh kerana kami bukan hanya pengajaran, tetapi juga institusi penyelidikan, kami membawa pendidikan penemuan dan teknologi yang paling moden.

Pendidikan universiti di Fakulti Perubatan Pertama menyediakan beberapa program ijazah yang berbeza. Sebilangan besar pelajar mengikuti program enam tahun Perubatan Am (yang membawa kepada ijazah MD), atau program lima tahun Perubatan Pergigian (menuju ke peringkat DMD).

Kedua-dua program klinikal ini ditawarkan dalam bahasa Inggeris dan bahasa Czech. Terdapat program Sarjana Muda tiga hingga empat tahun yang lain dalam profesion kesihatan (contohnya kejururawatan dan kepakaran lain), beberapa dengan pilihan Sarjana, yang ditawarkan setakat ini hanya dalam bahasa Czech. Terdapat juga program PhD yang rancak dengan kebanyakan kepakaran ditawarkan dalam bahasa Inggeris. Kami juga menyediakan doktor untuk peperiksaan dewan mereka. Penting juga untuk diperhatikan bahawa terdapat pelbagai program berasaskan yuran untuk pelajar pascasiswazah. Kemudahan pengajaran kami moden dan selesa, dari auditorium dan bilik seminar hingga ke makmal, bilik belajar dan bilik komputer. Sebilangan besar kemudahan pengajaran terletak di bangunan bersejarah di pusat Prague, berhampiran Karlovo náměstí, IP Pavlova dan Albertov. Pengajaran klinikal (praktikal) berlaku di Hospital Universiti Umum, dengan beberapa putaran klinikal di Hospital Motol, Hospital Thomayer, Hospital Na Bulovce, dan Hospital Ketenteraan Umum.

Graduan kami dengan senang mencari pekerjaan di Republik Czech dan seluruh dunia. 99,7% daripada 640 graduan (antara tahun 1997 dan 2015) mendapat penempatan dalam tempoh 6 bulan selepas tamat pengajian.

Lokasi

  • Prague

    Charles University in Prague, First Faculty of Medicine Kateřinská 32 121 08 Prague 2 Czech Republic, , Prague

    Soalan