Keystone logo
Charles University Faculty of Education

Charles University Faculty of Education

Charles University Faculty of Education

pengenalan

Fakulti Pendidikan adalah salah satu daripada tujuh belas fakulti yang berkaitan di bawah payung Universiti Charles di Prague. Tujuan utamanya adalah untuk melatih guru dan personel pedagogi lain untuk semua jenis sekolah dan sistem sekolah, di pelbagai peringkat pengajian (Sarjana dan Sarjana) dan bentuk. Walaupun lima fakulti lain di Universiti Charles juga berkelayakan secara rasmi untuk melatih guru, yang menjadikan Fakulti Pendidikan unik adalah jangka masa dan kerumitan fokus pendidikannya. Fakulti menyediakan pendidikan guru pra-dan dalam perkhidmatan peringkat universiti dalam bidang berikut: Kemanusiaan, Sains Sosial, Pendidikan Seni, Pendidikan Jasmani, Matematik dan Sains Semula jadi.

Fakulti kini melatih kira-kira 4200 pelajar dalam kedua-dua program pengajian BA dan MA, ditambah hampir 10 000 pelajar yang mengajar dalam pelbagai bentuk gabungan program pengajian, terutamanya sebagai sebahagian daripada pengembangan guru profesional.

Fakulti ini juga dibuka kepada pelajar asing tuisyen yang boleh mendaftar untuk program yang diajar dalam bahasa Inggeris. Fakulti mengambil bahagian dalam program Erasmus Mundus antarabangsa yang bertujuan memudahkan pelajar dan pergerakan guru.

Program pengajian BA dan MA

Pada tahun 2006, fakulti tersebut mengadopsi sistem kredit ECTS yang diakui di semua negara EU dan dengan itu memungkinkan mobiliti pelajar lebih mudah di EU.

Pelajar Fakulti Pendidikan biasanya mempelajari gabungan dua mata pelajaran.

Program pengajian sarjana

Program pengajian BA 3 tahun bertujuan untuk memberi pelajar pengetahuan yang besar dalam dua mata pelajaran yang dipilih, tetapi itu bukan merupakan ijazah pengajaran - lulusan BA tidak layak secara rasmi untuk mengajar. Itulah sebabnya struktur kursus wajib dan elektif yang ditawarkan dalam program disesuaikan dengan cara yang membina kepakaran profesional dalam mata pelajaran yang dipilih daripada kemahiran pendidikan dan kecekapan pengajaran pelajar. Sukatan pelajaran BA merangkumi hanya beberapa kursus dalam bidang pedagogi dan psikologi. Walau bagaimanapun, sukatan pelajaran juga merangkumi latihan pengajaran motivasi wajib yang harus membantu para pelajar membuat keputusan sama ada mereka mahu melanjutkan pelajaran MA susulan untuk memperoleh ijazah pengajaran.

Program pengajian master

Lulusan program MA susulan 2 tahun akan memperoleh kepakaran yang besar dalam bidang profesional yang diliputi oleh dua mata pelajaran teras pilihan mereka dan, di samping itu, mereka juga akan mengembangkan kecekapan pedagogi, psikologi dan didaktik mereka, penting bagi mana-mana profesion perguruan. Oleh itu, selain daripada kursus wajib dan elektif yang bertujuan untuk memantapkan kepakaran profesional pelajar, silibus MA juga merangkumi kursus didaktik yang disesuaikan dan latihan pengajaran pelajar yang lengkap, semuanya disatukan dalam sistem organik dan saling berkaitan. Lulusan pengajian MA susulan adalah berkelayakan sepenuhnya untuk mengajar di sekolah rendah dan menengah yang lebih tinggi.

Sejarah

Fakulti Pendidikan di Universiti Charles di Prague didirikan pada bulan November 1946, berdasarkan salah satu keputusan presiden pertama yang akan diluluskan setelah penubuhan kembali negara Republik Czechoslovakia, dan juga undang-undang yang baru diadopsi yang berusaha untuk menetapkan fakulti pendidikan di semua universiti pada masa itu. Ini adalah puncak usaha berterusan untuk memastikan pendidikan universiti yang besar bagi para guru di semua peringkat, baik sekolah rendah dan menengah. Fakulti Pendidikan di Universiti Charles dibuka secara rasmi pada 15 November 1946 di Prague Rudolfinum (The House of Artists), dan pelancaran perayaan itu dihadiri oleh presiden Czech, Dr. Edvard Beneš.

Namun, reformasi sekolah 1953 berjaya membongkar semua fakulti pendidikan Czech. Institusi yang baru ditubuhkan untuk melatih para guru mata pelajaran umum dipanggil The Pedagogical University - The Higher School of Pedagogy.

Namun satu lagi pembaharuan sistem pendidikan Czech (dilakukan pada tahun 1959) melahirkan institusi Pedagogi di Prague dan Brandýs nad Labem yang dirancang untuk melatih guru sekolah rendah, sementara guru sekolah menengah masa depan seharusnya mempelajari mata pelajaran teras mereka di pelbagai fakulti universiti, seperti yang berlaku sebelum tahun 1946. Fakulti pendidikan Czech tidak didirikan semula sehingga tahun 1964. Perlu disebutkan bahawa guru sekolah menengah seni, muzik dan pendidikan jasmani pada awalnya dilatih di fakulti Universiti Charles yang lain sementara juga menghadiri beberapa pedagogi dan kursus psikologi di Fakulti Pendidikan.

Pertengahan tahun 1970-an menyaksikan penyatuan dan penggabungan rangkaian latihan guru sekolah rendah dan menengah dan lanjutan tempoh pengajian masing-masing hingga 5 tahun. Masa-masa itu agak tidak senang, kerana banyak jabatan dibongkar atau ditambahkan ke berbagai fakulti Universiti lain.

Selama 50 tahun kewujudan Fakulti, sejumlah pakar terkenal dalam pelbagai bidang telah mengajar di barisannya, seperti Cyril Bouda, V. Hrabal, J. Charvát, Otakar Chlup, L. Kopeckij, J. Plavec, V. Tardy dan F. Vodička, hanya sebilangan kecil.

Lokasi

  • Prague

    Pedagogická fakulta UK v Praze Street: Magdalény Rettigové 4 , 116 39, Prague

    Soalan