Keystone logo
© Prague Film School / Ali Shreim
Charles University Faculty of Arts

Charles University Faculty of Arts

Charles University Faculty of Arts

pengenalan

“Sejak awal pengajian saya, saya menjadikan prinsip saya bahawa apabila saya mendapati pendapat yang lebih tepat, saya akan segera meninggalkan pendapat saya sendiri yang kurang betul dan dengan gembira menerima pendapat yang lebih wajar, mengetahui bahawa semua yang kita tahu hanyalah serpihan yang tidak terhingga dari apa yang tidak kita ketahui."

Jan Hus, ahli falsafah dan pembaharu Gereja, alumnus Fakulti Sastera

Fakulti Sastera di Universiti Charles kini merupakan salah satu institusi penyelidikan dan pendidikan terbesar dan paling penting dalam seni dan kemanusiaan di Eropah Tengah. Fakulti ini diasaskan pada tahun 1348 oleh raja Czech dan kemudiannya Maharaja Rom Suci Charles IV yang menubuhkannya sebagai salah satu daripada empat fakulti universiti Prague, kemudian dinamakan sempena namanya Universiti Charles - universiti tertua di Eropah Tengah timur Perancis dan utara pergunungan Alps. Sejak ia menjadi pusat intelektual tanah Czech: alumni Fakulti, perbuatan, dan idea mereka, telah membentuk masyarakat dan budaya Czech dan pada saat-saat penting dalam sejarah Czech, Fakulti Sastera sentiasa berada di sangat intipati peristiwa.

Adakah anda tahu bahawa…

… Jabatan Pengajian Mesir telah bekerja di Mesir selama lima puluh tahun yang lalu dan telah membuat penemuan penting? Penemuan mereka terhadap makam seorang ratu Mesir yang tidak dikenali di Abusir pada musim luruh 2014 telah dipilih sebagai salah satu daripada 10 penemuan arkeologi terbesar pada 2014.

… pada 2014, Profesor Tomáš Halík telah dianugerahkan Hadiah Templeton yang berprestij, diberikan kepada mereka yang “membuat sumbangan luar biasa untuk mengesahkan dimensi rohani kehidupan”?

… Profesor Martin Hilský menterjemah karya lengkap William Shakespeare ke dalam bahasa Czech?

Sejarah

Fakulti Sastera diasaskan sebagai salah satu daripada empat fakulti asal Universiti Charles - institusi pengajian tinggi tertua di Eropah Tengah - melalui terbitan Piagam Yayasan pada 7 April 1348. Charles IV, dalam mengejar dasar negara dan dinastinya, berusaha untuk menubuhkan Kerajaan Bohemia sebagai pusat Empayar Rom Suci. Rancangannya adalah untuk menumpukan ulama dari dalam dan luar negara di Prague, yang menjadi kota kediamannya dan dengan itu memperkuat pangkalan kekuasaannya. Pada zaman pra-Hussite, dua pertiga daripada semua pelajar universiti adalah pelajar Fakulti Seni di mana mereka memperoleh pengetahuan yang diperlukan untuk dapat belajar di tiga fakulti lain (teologi, perubatan, undang-undang). Salah satu keistimewaan yang dinikmati oleh fakulti adalah hak untuk menganugerahkan ijazah sarjana dan kedoktoran yang melayakkan pembawa mereka untuk mengajar di mana-mana universiti Eropah.

Selama dua abad selepas perang Hussite, Fakulti Seni Liberal adalah nadi seluruh universiti. Sejak abad ketujuh belas, ia dipanggil Fakulti Falsafah. Dari awal hingga pertengahan abad kesembilan belas, ia berfungsi sebagai fakulti yang programnya direka untuk menyediakan pendidikan tinggi persediaan untuk pelajar masa depan fakulti lain. Dari abad kelapan belas dan seterusnya, bilangan disiplin akademik mula meningkat: selain falsafah, adalah mungkin untuk mempelajari estetika, matematik, astronomi, sains semula jadi, kejuruteraan, ekonomi, pendidikan, dan sejarah. Pada abad kesembilan belas, selain daripada kajian oriental, arkeologi, dan kajian agama, perkembangan penting berlaku dalam bidang filologi, dan ijazah dalam bahasa Czech, Itali, Perancis, Inggeris, dan Ibrani telah diperkenalkan. Selepas reformasi 1849–1850, fakulti telah dibebaskan daripada fungsi propaedeutiknya dan memperoleh persamaan dengan fakulti lain. Pada tahun 1897, wanita dibenarkan belajar di Fakulti Falsafah.

Fakulti mengekalkan kepentingannya di tanah Czech walaupun selepas pembahagian Universiti Prague kepada bahagian Czech dan bahagian Jerman pada tahun 1882. Semasa apa yang dipanggil Republik Czechoslovak Pertama (1918–1938), kehidupan universiti itu dibentuk terutamanya oleh pemisahan Fakulti Sains Semula Jadi pada tahun 1920 dan dengan pemerolehan bangunan baharu di tambak Vltava – yang di mana anda masih menemui kebanyakan jabatan dan dewan kuliah. Penutupan Fakulti oleh pendudukan Nazi pada tahun 1939 diikuti dengan penganiayaan kejam terhadap kedua-dua guru dan pelajar. Tahun-tahun yang produktif dan bersemangat selepas tamatnya Perang Dunia Kedua berakhir dengan ganas pada tahun 1948 dengan rampasan kuasa komunis dan empat puluh tahun berikutnya rejim komunis. Pemergian paksa berpuluh-puluh guru cemerlang dan pengenalan mata pelajaran Marxis-Leninis mengakibatkan kemerosotan pesat penyelidikan dan pengajaran. Harapan untuk perubahan sosial yang meluas pada akhir 1960-an, apa yang dipanggil "Prague Spring" di mana Fakulti mula menjemput kembali personaliti penting pada masa itu, seperti ahli falsafah Jan Patočka, telah dihancurkan oleh pencerobohan Soviet pada Ogos 1968. Pada Januari 1969, Jan Palach, seorang pelajar Fakulti, membunuh diri dengan membakar diri sebagai protes politik. Dataran di mana bangunan utama terletak dan perpustakaan pusat Fakulti Sastera menyandang namanya. Selepas kejatuhan rejim komunis dan pemergian pengikutnya yang berkompromi pada tahun 1989, Fakulti sekali lagi membuktikan dirinya sebagai salah satu institusi paling berprestij dalam bidang kemanusiaan di Republik Czech dan di Eropah Tengah.

Ciri-ciri Kampus

  Kemasukan

  Biasiswa dan Pembiayaan

  Lokasi

  • Prague

   Faculty of Arts Charles University in Prague Jan Palach Square 2 116 38 Prague 1, , Prague

  Soalan