Keystone logo
Corvinus University of Budapest PhD dalam Komunikasi Sosial
Corvinus University of Budapest

PhD dalam Komunikasi Sosial

Budapest, Hungary

4 Semesters

Inggeris

Sepenuh masa

Request application deadline

Sep 2023

HUF 660,000 / per semester *

Di kampus

* setiap semester

biasiswa

Terokai peluang biasiswa untuk membantu membiayai pengajian anda

pengenalan

Objektif Sekolah Doktor Komunikasi Sosial yang beroperasi sejak tahun 2012 adalah pemeriksaan terhadap permasalahan komunikasi teoritis dan terapan, penjelasan pengertian komunikasi, peranannya dalam masyarakat dan konteks teorinya, serta penjelajahan sosiologi, sosio / aspek komunikasi, psikologi, budaya, antropologi dan etologi. Program kedoktoran juga meluas ke pemeriksaan kompleks mengenai kesepadanan sosial komunikasi, fungsi, dan ketetapan budaya, politik, ekonomi, teknologi, dan hukum proses yang berlaku di lanskap media.

Sekolah Doktoral beroperasi di Fakulti Kemanusiaan CUB dan diselia oleh Majlis Doktor Universiti (UDC). Institut fakulti serta institusi, jabatan, dan pensyarah universiti lain terlibat dalam aktiviti Sekolah Doktor.

Kriteria penilaian peperiksaan kemasukan

Semasa prosedur kemasukan, peringkat pemohon ditentukan dengan menambahkan skor mereka yang diperoleh untuk portfolio penyelidikan dan untuk wawancara lisan. Kemasukan ke sekolah kedoktoran adalah berdasarkan senarai senarai.

Jawatankuasa kemasukan menilai pemohon pada skala 100 mata berdasarkan (a) pencapaian ilmiah mereka sebelumnya, (b) portfolio penyelidikan yang dihantar, (c) wawancara lisan. Markah yang dicapai di setiap tiga bidang tersebut dikira sebagai purata mata yang diberikan oleh ahli jawatankuasa kemasukan. (Untuk tujuan pengiraan akhir, skor individu yang diperuntukkan dalam setiap kategori tidak dipertimbangkan lagi).

Kaedah pemarkahan adalah seperti berikut:

 • Maksimum 20 mata boleh diterima untuk pencapaian / kesediaan ilmiah sebelumnya dalam tiga subkategori: 1. karya / amalan ilmiah / penerbitan / penglibatan terbukti dalam penyelidikan ilmiah sebelumnya 2. amalan profesional-pengurusan 3. ujian bahasa kompleks sekurang-kurangnya tahap B2 yang diiktiraf oleh negeri atau setaraf dalam bahasa kedua.
 • Maksimum 40 mata dapat diberikan untuk portfolio penyelidikan. Kriteria penilaian: 1. keutamaan topik penyelidikan, penyampaian konteks disiplin topik, persempadanannya, 2. objektif penyelidikan, pilihan metodologi yang dicadangkan, 3. kemampuan menganalisis dan mensintesis secara kritis sastera, 4. kemahiran menulis ilmiah
 • Maksimum 40 mata dapat diberikan pada wawancara lisan, 10 berkenaan dengan masing-masing kriteria berikut: 1. pengembangan masalah penyelidikan (aliran pemikiran yang jelas dan koheren), kebaruan, topikal pendekatan, 2. penyampaian konteks disiplin, 3. penilaian jawapan yang diberikan kepada soalan yang diajukan semasa wawancara lisan, 4. persiapan linguistik

Untuk diterima, sekurang-kurangnya 67 mata daripada jumlah keseluruhan 100 mesti dicapai. Keputusan mengenai kemasukan diambil oleh Majlis Doktor Universiti atas cadangan DSSC, dengan mempertimbangkan kuota yang ditentukan oleh Majlis Doktor Nasional dan juga kerangka anggaran yang diperuntukkan kepada sekolah kedoktoran untuk biasiswa. Dalam mengambil keputusan, pemergian dari urutan peringkat yang ditetapkan berdasarkan poin yang dicapai hanya diizinkan jika anggaran sekolah doktoral untuk beasiswa negara Hungarian habis dan calon berikutnya dalam peringkat tersebut telah meminta kemasukan hanya jika dia / dia dianugerahkan biasiswa negara Hungary dan dia telah mencapai dua pertiga daripada jumlah skor yang berlaku untuk kemasukan.

Tema penyelidikan yang ditawarkan oleh anggota teras Sekolah Kedoktoran

 • Petra Aczél: Teori retorik, kritikan Media
 • Réka Benczes: Linguistik kognitif
 • József Böröcz: Perubahan global; Isu global dalam teori sosial
 • Miklós Hadas: Kajian gender, Kajian sejarah mengenai jantina

Untuk permohonan, sila hantarkan pernyataan yang ditulis oleh salah seorang Pengumuman topik tesis kedoktoran di Sekolah Doktor bahawa sekiranya berjaya diterima mereka bersedia mengawasi calon. Yang mesti anda buat ialah melampirkan versi PDF dari e-mel pengesahan.

Kemasukan

Kriteria kelayakan merangkumi yang berikut:

 • Ijazah universiti atau ijazah MA / MSc dengan kepujian (atau setaraf) yang diberikan dalam program pendidikan yang diakreditasi serta 300 kredit yang diperoleh dalam satu kitaran tunggal atau pendidikan dua peringkat universiti (sarjana dan siswazah). Harap maklum bahawa darjah MBA bukan master tidak diterima!
 • Pemohon tanpa kajian terdahulu di bidang yang berkaitan (tetapi yang memenuhi semua syarat kemasukan) boleh diterima dengan syarat mereka mengambil beberapa subjek "merapatkan" pada semester pertama pengajian mereka dan lulus peperiksaan yang berkaitan.
 • Bagi pelajar yang lulus pada tahun akademik 2019/2020, tarikh akhir penyampaian sijil adalah pada 2 September 2020. Kemasukan untuk tahun tertentu hanya bersyarat sehingga pemohon dapat mengemukakan sijil mereka. Keutamaan akan diberikan kepada pemohon yang telah memenangi hadiah dalam mata pelajaran yang berkenaan di Persidangan Kebangsaan Persatuan Pelajar Ilmiah ("OTDK"). Kelebihan lain adalah keupayaan penyelidik yang terbukti (misalnya OTD, penerbitan ilmiah).
 • Penguasaan bahasa Inggeris juga merupakan syarat. Sekiranya pemohon tidak mempunyai sijil bahasa dalam bahasa Inggeris, pengetahuan bahasa Inggeris harus dibuktikan dalam temu bual yang dianjurkan oleh Ph.D. Program.

Maklumat mengenai pembiayaan sendiri dan biasiswa:

Program pendidikan kedoktoran adalah sepenuh masa dan dapat diselesaikan dengan biasiswa negeri atau melalui pembiayaan sendiri. Kandungan program sama dalam kedua-dua kes tersebut. Semua pelajar mengikuti kursus yang sama, satu-satunya perbezaan adalah dalam bentuk pembiayaan. Pelajar yang diberi status dengan biasiswa mendapat biasiswa negeri, yang jumlahnya HUF 140 680 / bulan pada semester 1 hingga 4 dan HUF 180 680 / bulan pada semester 5 hingga 8. Jumlah yang berkaitan dipindahkan ke akaun bank pelajar dengan Universiti.

Pelajar berikut layak mendapat biasiswa negeri:

 • Ph.D. pelajar dengan kewarganegaraan Hungary yang memohon pendidikan sepenuh masa dalam bentuk yang teratur.
 • Ph.D. asing pelajar yang mendapat layanan yang setara dengan pelajar kewarganegaraan Hungary berdasarkan undang-undang atau perjanjian antarabangsa.

Tempoh masa pembayaran biasiswa doktoral negeri adalah 4 tahun (48 bulan). Jumlah biasiswa dinyatakan dalam Akta CCIV tahun 2011 tentang Pengajian Tinggi. Sesuai dengan Akta, sedangkan sebahagian besar kos pendidikan pelajar dengan biasiswa ditanggung oleh belanjawan negara, kos pendidikan yang dibiayai sendiri ditanggung oleh pelajar.

Semasa program, semua Ph.D. pelajar boleh memohon dana untuk menyokong penyertaan mereka dalam persidangan di Hungary dan luar negara.

Bagi pelajar yang akan diterima masuk pada tahun 2020, yuran pengajian setiap semester untuk tahun akademik 2020/21 adalah seperti berikut:

 • HUF 320 000 program berbahasa Hungaria untuk warganegara Hongaria dan warga asing (EU dan EEA) menikmati layanan yang sama dengan orang Hungary.
 • HUF 660 000 (yuran pengajian biasa HUF 320 000 + sumbangan bahasa HUF 340 000) Program berbahasa Inggeris untuk warganegara Hungaria dan warga asing (EU dan EEA) yang menikmati layanan yang sama dengan orang Hungary.
 • EUR 3 200 Warganegara ketiga.

Mengenai Sekolah

Soalan

Kursus Serupa

 • PhD dalam Komunikasi dan Maklumat Kontemporari
  • Santiago de Compostela, Sepanyol
 • Pengajian PhD dalam Komunikasi dan Maklumat
  • Kaunas, Lithuania
 • PhD dalam Pengajian Komunikasi
  • Johannesburg, Afrika Selatan