Keystone logo

Al-Farabi Kazakh National University

A logo

pengenalan

Al-Farabi Kazakh National University adalah institusi terkemuka sistem pendidikan tinggi Republik Kazakhstan, yang pertama kali lulus perakuan negara dan yang telah membenarkan haknya untuk melaksanakan aktiviti akademik pada semua kepakaran dan di semua peringkat.

Al-Farabi KazNU adalah peneraju penilaian Umum universiti Kazakhstan, yang merupakan pemenang pertama dalam sejarah negara Anugerah Presiden Republik Kazakhstan "Untuk pencapaian di bidang kualiti", seorang pemenang Anugerah CIS untuk pencapaian dalam bidang kualiti dan perkhidmatan. Universiti kami, menjadi ahli Persatuan Antarabangsa universiti dan pengasas bersama Persatuan Eurasia universiti, adalah yang pertama di antara universiti di Kazakhstan dan negara-negara Asia Tengah yang telah menandatangani Piagam Besar Universiti di Bologna; ia telah berjaya lulus pensijilan antarabangsa mengenai korespondensi dengan sistem pengurusan kualiti (SQM), syarat-syarat piawaian antarabangsa ISO 9000: 2000 dan telah memperoleh perakuan dari pusat-pusat pensijilan global terbesar - Sistem Persijilan Antarabangsa IQNET.

Universiti mempunyai potensi pendidikan, ilmiah, pendidikan spiritual, inovatif, dan produksi yang sangat besar yang ditujukan untuk melatih pakar dengan kelayakan tertinggi, integrasi lebih lanjut ke ruang pendidikan global, pengembangan penelitian mendasar dan terapan, pelaksanaannya ke dalam produksi.

Hari ini al-Farabi KazNU menawarkan pelbagai kepakaran.

Universiti ini terdiri daripada 16 fakulti yang berfungsi, 67 jabatan, 32 institusi dan pusat penyelidikan saintifik, taman tekno; lebih daripada 2000 profesor, doktor, calon ilmiah dan Ph.D., lebih daripada 100 ahli akademi terbesar, lebih daripada 40 tokoh terpuji Republik Kazakhstan, kira-kira 40 pemenang negara dan anugerah nominal RK dan 40 pemenang dari anugerah saintis muda itu, 47 orang beasiswa ilmiah negara. Lebih daripada 18000 pelajar dan sarjana di sistem pengajian tinggi profesional bertingkat di universiti. Kami bekerjasama dengan 418 universiti antarabangsa terbesar di dunia untuk merealisasikan program pendidikan antarabangsa bersama, program pertukaran untuk pelajar, dan magang.

Yang benar, rektor-FarabiKazakh National University, doktor sains teknikal, profesor, ahli akademik Mutanov GM

Misi

Pembentukan potensi personel - pakar kompetitif dan permintaan dalam pasaran buruh nasional dan antarabangsa; mencapai tahap baru secara kualitatif dalam pembentukan warganegara nasional dan dunia serta standard yang tinggi dalam pembangunan masyarakat yang lestari melalui pemindahan dan peningkatan pengetahuan.

Visi

  • Transformasi universiti tradisional kebangsaan menjadi universiti penyelidikan bertaraf dunia;
  • Integrasi pendidikan, sains, dan inovasi;
  • Pembentukan model Universiti 4.0;
  • Menyediakan pendidikan berkualiti tinggi untuk kejayaan seterusnya para pelajar dan pembentukan asas program pendidikan yang kompetitif;
  • Latihan graduan dengan kualiti peribadi dan profesional yang tinggi yang memenuhi kehendak pasaran buruh.

Tujuan

Transformasi dari universiti kebangsaan klasik menjadi universiti penyelidikan bertaraf dunia.

Strategi pembangunan Al-Farabi Kazakh National University untuk tahun 2017-2021 merangkumi:

Arah strategi 1

Kualiti pendidikan yang cemerlang;

Arah strategi 2

Sains dan inovasi adalah hasil kualiti dunia;

Arah strategi 3

Perluasan kerjasama antarabangsa.

Arah strategik 4

Meningkatkan pekerjaan pendidikan dan sosial, penglibatan belia dalam pembangunan sosio-ekonomi negara;

Arah strategi 5

Pembangunan infrastruktur dan pengenalan teknologi maklumat baru;

Arah strategi 6

Untuk meningkatkan kecekapan aktiviti kewangan dan ekonomi.

Lokasi

  • 050040, Almaty

Soalan