Keystone logo
Thailand

Belajar PHD dalam Thailand 2024

Tukar mata wang

Kos sara hidup asas bulanan

 • Sewa di flat kongsi

  330
 • Bahagian utiliti

  21
 • Langganan Internet

  15
 • Pengangkutan tempatan

  28

Contoh kos gaya hidup

 • Kombo makanan segera

  5
 • Tiket pawagam

  6
 • Pint bir tempatan

  2

Keperluan Visa

Visa bukan imigresen ED (pendidikan) - Jenis visa ini dikeluarkan kepada pemohon yang ingin belajar, menghadiri seminar, sesi latihan atau latihan amali di Thailand.

Apakah jenis Visa yang anda perlukan?

nama visa

ED visa bukan imigresen (pendidikan)

Harga dan mata wang

USD 80

Harga visa pelajar adalah bergantung kepada negara dan boleh menjadi sekitar 80 USD. Bayaran mungkin tertakluk kepada perubahan.

Visa hanya boleh dibayar secara tunai sama ada di kedutaan atau dengan menghantar jumlah wang yang diperlukan melalui pos. Harga visa adalah berdasarkan sama ada visa satu atau berbilang kemasukan. Yuran juga berbeza dari negara ke negara bergantung pada mata wang.

Siapa yang boleh memohon visa?

Untuk belajar di Thailand, semua warga asing perlu memohon visa pelajar.

Sila ambil perhatian: Memegang visa pelajar memerlukan anda mengambil sekurang-kurangnya tiga kursus di Thailand. Mengambil empat kursus adalah disyorkan, bagaimanapun, supaya anda mempunyai bukti kukuh pengajian anda di Thailand.

Di manakah anda boleh membuat permohonan?

Kedutaan Thailand atau Konsulat Jeneral

Anda dikehendaki memohon visa hanya di Kedutaan Thai atau Konsulat Jeneral di negara asal/kediaman anda atau di Kedutaan Thai yang ditetapkan.

Jika anda berada di Thailand dengan visa pelancong 60 hari, anda boleh menukar visa anda tanpa meninggalkan negara dalam tempoh 30 hari pertama visa anda - 30 hari lagi mungkin diperlukan untuk memproses visa ED bukan pendatang anda. Visa pelancong mesti sah untuk sekurang-kurangnya 21 hari lagi dalam apa jua keadaan. Jika tidak, anda perlu meninggalkan Thailand untuk memohon visa dari luar negara. Laos, Kemboja, Malaysia dan Singapura adalah pilihan yang berdekatan untuk berbuat demikian.

laman web:

Bagaimana untuk membuat permohonan?

Anda biasanya dikehendaki menyerahkan dokumen berikut semasa memohon visa pelajar:

 • Pasport atau dokumen perjalanan yang sah laku tidak kurang daripada 6 bulan
 • Borang permohonan visa diisi dengan lengkap
 • Gambar terkini (4 x 6 cm.) pemohon
 • Surat cadangan yang dialamatkan kepada Konsulat
 • Surat penerimaan daripada institut/organisasi akademik berkenaan
 • Bagi mereka yang ingin belajar di institusi Swasta, surat rasmi daripada Kementerian Pendidikan Thailand, atau sub-kuasa lain yang berkenaan, meluluskan pendaftaran pelajar asing dan salinan sijil pendaftaran institut akademik berkenaan diperlukan
 • Rekod akademik dan ID Pelajar (jika sedang belajar)
 • Bagi mereka yang ingin menghadiri seminar, atau sesi latihan, atau latihan amali, surat cadangan daripada organisasi berkenaan yang dialamatkan kepada Konsulat juga diperlukan.

Anda perlu mengesahkan visa anda dalam tempoh 90 hari pertama di negara ini, tanpa mengira jenis visa anda.

Bilakah anda perlu memohon?

Ia akan mengambil masa sekurang-kurangnya empat hari bekerja untuk kedutaan memproses permohonan anda selepas anda membawanya kepada mereka. Ini berbeza dari negara ke negara, jadi rujuk kedutaan atau konsulat Thailand di negara anda sendiri untuk mendapatkan maklumat lanjut.

Visa pelajar sah selama 3 bulan. Pemegang visa ini boleh memohon lanjutan tinggal di Pejabat Biro Imigresen dan boleh diberikan lanjutan sedemikian untuk tempoh satu tahun dari tarikh kemasukan pertama ke Thailand.

Terlepas dari berapa lama anda tinggal di Thailand, anda perlu memberitahu Biro Imigresen setiap 90 hari dan memberitahu mereka alamat semasa anda. Ia adalah borang mudah yang perlu anda isi, dan tiada bayaran dikenakan.

Masa pemprosesan

4 Days

Peluang kerja

Anda tidak dibenarkan bekerja apabila anda berada di Thailand dengan visa pelajar. Jika anda mendapat pekerjaan rasmi dengan visa yang sesuai dan permit kerja, anda juga boleh belajar mengenai visa ini, tetapi bukan sebaliknya.

Jam setiap minggu

0

Mengapa anda memerlukan visa jenis ini?

Permohonan visa anda mungkin antara lain ditolak jika anda tidak mengikuti beberapa kursus yang diperlukan, atau jika anda memberikan dokumen yang salah atau tidak lengkap.