Keystone logo
Sweden

Belajar PHD dalam Sweden 2024

Tukar mata wang

Kos sara hidup asas bulanan

 • Sewa di flat kongsi

  428
 • Bahagian utiliti

  30
 • Langganan Internet

  28
 • Pengangkutan tempatan

  74

Contoh kos gaya hidup

 • Kombo makanan segera

  8
 • Tiket pawagam

  13
 • Pint bir tempatan

  6

Keperluan Visa

 1. Visa tinggal pendek - jika anda datang ke Sweden kurang daripada tiga bulan.
 2. Visa tinggal lama jenis D (Permit pemastautin untuk pengajian) - jika anda bercadang untuk tinggal di Sweden selama lebih daripada tiga bulan.

Apakah jenis Visa yang anda perlukan?

nama visa

Visa tinggal pendek; Visa tinggal lama jenis D

Harga dan mata wang

SEK 1000

Yuran permohonan visa pelajar pada masa ini ialah 1000 SEK.

Siapa yang boleh memohon visa?

Warga negara EU/EEA/Nordic boleh tinggal dan belajar di Sweden tanpa permit kediaman atau visa.

Warganegara Switzerland mesti memohon visa jika pengajian mereka bertahan lebih daripada tiga bulan. Walau bagaimanapun, mereka boleh memulakan pengajian sejurus selepas tiba di Sweden atau memohon sebelum kemasukan universiti diumumkan.

Pelajar yang merupakan warganegara negara dari luar EU atau EEA dan ingin belajar di Sweden akan memerlukan visa pelajar atau permit kediaman. Jika anda berhasrat untuk tinggal di Sweden kurang daripada tiga bulan, anda memerlukan visa sekiranya anda bukan warganegara salah satu negara yang dikecualikan daripada keperluan visa di Sweden. Jika kursus pengajian anda akan bertahan lebih daripada tiga bulan, anda memerlukan permit kediaman untuk masuk dan belajar di Sweden.

Untuk layak mendapat permit kediaman, anda mestilah telah diterima masuk ke pengajian sepenuh masa dalam program atau kursus yang memerlukan anda hadir di universiti atau kolej universiti.

Di manakah anda boleh membuat permohonan?

Kedutaan atau konsulat dalam talian / Sweden

Selepas melengkapkan proses permohonan visa anda dalam talian, anda perlu membuat temu janji dengan kedutaan atau konsulat Sweden untuk temu duga, untuk diambil gambar dan cap jari, dan untuk menerima kad permit kediaman anda.

laman web:https://www.migrationsverket.se/English/Private-individuals/Studying-in-Sweden.html

Bagaimana untuk membuat permohonan?

Untuk memohon permit kediaman untuk pengajian, anda perlu:

 • Bayar ansuran yuran pengajian pertama anda.
 • Sediakan dokumentasi sokongan anda. Ini termasuk salinan pasport dan surat kemasukan anda serta membuktikan bahawa anda boleh menyara diri anda dari segi kewangan semasa anda sebagai pelajar di Sweden. Jika anda akan tinggal di Sweden kurang daripada satu tahun, anda juga memerlukan bukti insurans kesihatan yang komprehensif.
 • Hantar permohonan dalam talian.
 • Bayar yuran permohonan.

Anda boleh mendapatkan gambaran keseluruhan dokumentasi yang diperlukan di sini: https://www.migrationsverket.se/English/Private-individuals/Studying-in-Sweden/Universities-and-university-college.html

Bilakah anda perlu memohon?

Memandangkan proses permohonan untuk permit kediaman boleh menjadi panjang, anda harus memohon sebaik sahaja anda menerima pemberitahuan kemasukan anda. Masa menunggu semasa untuk permit kediaman untuk pengajian ialah tiga bulan atau lebih, jadi pastikan anda menyerahkan permohonan anda secepat mungkin selepas membayar ansuran yuran pengajian pertama anda. Permohonan kertas mengambil masa lebih lama daripada permohonan dalam talian, jadi mohon dalam talian jika boleh.

Visa dan permit kediaman untuk pelajar antarabangsa di Sweden bergantung pada tempoh kursus pengajian anda.

Masa pemprosesan

3 Months

Peluang kerja

Sebagai warga EU, anda berhak bekerja di Sweden tanpa permit kerja.

Warganegara bukan EU/EEA memerlukan permit kerja. Majikan di Sweden akan memohon permit kerja bagi pihak anda.

Anda dibenarkan bekerja tanpa sekatan setiap jam, tetapi anda dinasihatkan untuk tidak mengabaikan pelajaran anda. Anda perlu membuktikan bahawa anda telah mencapai kemajuan pengajian dan menunjukkan keputusan akademik yang memuaskan.

Jam setiap minggu

0

Mengapa anda memerlukan visa jenis ini?

Permohonan visa anda mungkin ditolak jika anda tidak dapat menunjukkan bukti dana yang diperlukan, atau jika anda memberikan dokumen yang salah atau tidak lengkap.