Keystone logo
Sepanyol

Belajar PHD dalam Sepanyol 2024

Tukar mata wang

Kos sara hidup asas bulanan

 • Sewa di flat kongsi

  416
 • Bahagian utiliti

  42
 • Langganan Internet

  33
 • Pengangkutan tempatan

  34

Contoh kos gaya hidup

 • Kombo makanan segera

  8
 • Tiket pawagam

  8
 • Pint bir tempatan

  3

Keperluan Visa

Bagi pelajar di luar EU/EEA atau Switzerland yang ingin mengambil bahagian dalam pertukaran pelajar, jalankan penyelidikan atau latihan atau bekerja sebagai pelatih atau sukarelawan tanpa gaji di Sepanyol selama lebih daripada tiga bulan.

Apakah jenis Visa yang anda perlukan?

nama visa

Visa Pelajar (Jenis D)

Harga dan mata wang

EUR 160

Harga untuk visa pelajar ke Sepanyol adalah sekitar EUR 160. Yuran permohonan visa tertakluk kepada perubahan pada bila-bila masa.

Siapa yang boleh memohon visa?

Warganegara dari EU/EEA atau Switzerland tidak memerlukan visa pelajar tanpa mengira tempoh tinggal mereka di Sepanyol. Pelajar EU/EEA/Swiss tidak memerlukan visa untuk tinggal di Sepanyol, tetapi perlu mendaftar dengan pihak berkuasa tempatan dan mendapatkan sijil kediaman.

Warganegara semua negara lain memerlukan visa pelajar jika mereka merancang untuk tinggal dan belajar selama lebih daripada 90 hari di Sepanyol. Visa ini diberikan kepada pelajar yang telah diterima masuk oleh institut pendidikan yang diiktiraf di Sepanyol.

Di manakah anda boleh membuat permohonan?

Konsulat atau kedutaan Sepanyol

Anda boleh memohon visa belajar di konsulat atau kedutaan Sepanyol di negara asal anda.

laman web:http://www.exteriores.gob.es/Portal/en/ServiciosAlCiudadano/Paginas/EmbajadasConsulados.aspx

Bagaimana untuk membuat permohonan?

Sebelum anda boleh memohon visa belajar, anda perlu mencari kursus atau program dengan institusi yang diiktiraf secara rasmi di Sepanyol. Anda kemudiannya perlu mendapatkan pengesahan rasmi daripada organisasi yang menggariskan bahawa anda telah diterima dalam kursus atau program, dalam bentuk sijil atau surat penerimaan. Sebaik sahaja anda mempunyai ini, anda boleh menghubungi kedutaan atau konsulat Sepanyol di negara asal anda dan memohon visa pelajar.

Apa yang diperlukan mungkin berbeza dari konsulat ke konsulat tetapi secara umum, anda perlu menunjukkan pasport anda, serta yang berikut:

 • butiran kajian, latihan atau penyelidikan yang akan anda lakukan di Sepanyol, termasuk waktu pengajian seminggu (sekurang-kurangnya 20);
 • bukti bahawa anda mempunyai insurans perubatan;
 • sijil perubatan yang mengesahkan bahawa anda tidak mempunyai sebarang penyakit yang memerlukan anda dikuarantin;
 • bukti bahawa anda mempunyai dana untuk menyokong anda sepanjang tempoh penginapan anda di Sepanyol (cth. butiran biasiswa, bank Sepanyol yang menunjukkan dana yang mencukupi, atau surat daripada ibu bapa/penjaga yang memikul tanggungjawab kewangan sepenuhnya);
 • maklumat tentang tempat tinggal anda;
 • sijil rekod jenayah yang dikeluarkan dalam tempoh lima tahun yang lalu oleh pihak berkuasa yang berkaitan di negara asal anda.

Jika anda tinggal di Sepanyol selama lebih daripada enam bulan untuk belajar, anda mesti memohon permit kediaman pelajar dalam masa 30 hari selepas memasuki Sepanyol. Anda memohonnya di Pejabat Warga Asing tempatan anda (Oficina de Extranjeros) atau balai polis. Kad tersebut sah selama setahun dan anda boleh memperbaharuinya setiap tahun selama lima tahun asalkan anda menyambung pelajaran.

Bilakah anda perlu memohon?

Anda perlu memohon visa anda antara dua dan tiga bulan sebelum anda berhasrat untuk pergi ke Sepanyol untuk memberi masa untuk memproses permohonan anda.

Secara amnya, visa pelajar di Sepanyol diberikan untuk sepanjang tempoh pengajian. Anda boleh memperbaharui visa pelajar anda untuk melanjutkan pengajian anda atau mengambil kursus pengajian baharu di Sepanyol. Jangan cuba mengemukakan permohonan visa pelajar anda lebih daripada empat bulan lebih awal atau kurang daripada 7 minggu sebelum tarikh berlepas, jika tidak, permohonan itu tidak akan diterima.

Jika pengajian anda di Sepanyol selama lebih daripada enam bulan, anda mesti memohon permit kediaman pelajar yang bertahan selama satu tahun. Permit kediaman pelajar perlu diperbaharui setiap tahun.

Masa pemprosesan

Peluang kerja

Permit kediaman Sepanyol memberi anda hak untuk bekerja sama ada sambilan atau dalam kedudukan sementara, selagi anda tidak menggunakan wang yang anda perolehi untuk menyara diri anda semasa anda berada di Sepanyol. Anda dibenarkan bekerja sehingga 20 jam seminggu semasa anda belajar, selagi ia tidak mengganggu pengajian anda. Syarikat yang menggaji anda perlu mendapatkan permit kerja untuk anda daripada Pejabat Warga Asing. Kontrak pekerjaan anda tidak boleh melebihi tempoh visa belajar.

Jika anda akan menjalani latihan magang sebagai sebahagian daripada kursus anda yang permit kediaman anda telah diberikan, anda tidak memerlukan permit kerja.

Jam setiap minggu

20

Mengapa anda memerlukan visa jenis ini?

Berikut adalah beberapa sebab mengapa visa pelajar ke Sepanyol mungkin dinafikan:

 • Tindakan jenayah masa lalu atau semasa
 • Penjelasan yang tidak mencukupi untuk tujuan dan keadaan penginapan yang dirancang
 • Sara hidup yang tidak mencukupi
 • Insurans perjalanan tidak sah
 • Kurang mengemukakan bukti penginapan
 • Situasi visa Schengen yang tidak menguntungkan - Gagal menghormati had Visa Schengen sebelum ini (iaitu Tinggal Lebih Lama di Kawasan Schengen, gagal mengikut jadual perjalanan yang dibentangkan – dengan melangkau untuk tinggal kebanyakannya di negara destinasi utama di Kawasan Schengen, dan sebagainya).