Keystone logo
Ireland

Belajar PHD dalam Ireland 2024

Tukar mata wang

Kos sara hidup asas bulanan

 • Sewa di flat kongsi

  833
 • Bahagian utiliti

  70
 • Langganan Internet

  49
 • Pengangkutan tempatan

  100

Contoh kos gaya hidup

 • Kombo makanan segera

  9
 • Tiket pawagam

  12
 • Pint bir tempatan

  6

Keperluan Visa

 • Visa belajar C - Jika anda ingin belajar di Ireland kurang daripada 3 bulan
 • Visa belajar D - Jika kursus anda bertahan lebih lama daripada 3 bulan

Apakah jenis Visa yang anda perlukan?

nama visa

Visa Pelajar (visa belajar C; visa belajar D)

Harga dan mata wang

Yuran visa pelajar Ireland berbeza-beza bergantung pada negara asal anda. Yuran pemprosesan permohonan visa standard ialah €60 (US$80) untuk visa kemasukan tunggal dan €100 (US$135) untuk visa berbilang kemasukan.

Siapa yang boleh memohon visa?

Jika anda warga EU atau EEA (termasuk Iceland, Norway, dan Liechtenstein) anda tidak memerlukan visa pelajar untuk Ireland untuk belajar di Ireland. Terdapat beberapa negara lain yang tidak memerlukan visa pelajar Ireland atau visa kemasukan dan ini disenaraikan di sini: http://www.citizensinformation.ie/en/moving_country/moving_to_ireland/coming_to_live_in_ireland/visa_requirements_for_entering_ireland.html

Bagi warga negara bukan EEA yang datang untuk belajar di Ireland, mereka mesti mendaftar dalam kursus sepenuh masa di bawah Program Ijazah (untuk Pendidikan Tinggi) atau Program Bahasa dan Bukan Ijazah Ireland.

Tidak kira sama ada anda memerlukan visa pelajar untuk Ireland atau tidak, jika anda seorang pelajar dari negara bukan EEA, anda mesti melaporkan kepada pegawai imigresen semasa masuk ke Ireland untuk diberikan kebenaran masuk. Anda mesti melakukan ini di dalam daerah yang anda ingin tinggal.

Sila ambil perhatian: Ireland bukan ahli Perjanjian Schengen. Oleh itu, anda masih perlu memohon visa Ireland walaupun anda mempunyai visa untuk negara Schengen.

Di manakah anda boleh membuat permohonan?

Kemudahan dalam talian AVATS

Anda mesti membuat permohonan visa anda dalam talian menggunakan kemudahan dalam talian AVATS. Kemudahan permohonan visa dalam talian tersedia di seluruh dunia dan mesti digunakan oleh semua pemohon.

laman web:https://www.visas.inis.gov.ie/avats/OnlineHome.aspx

Bagaimana untuk membuat permohonan?

Anda mesti memohon dalam talian untuk mendapatkan visa. Apabila anda telah melengkapkan proses permohonan dalam talian, anda mesti mengikut arahan pada borang permohonan ringkasan yang dibuat oleh sistem dalam talian. Borang ringkasan akan mengandungi maklumat di mana anda berada untuk menyerahkan dokumentasi sokongan anda. Borang ringkasan, yang mesti anda cetak, tandatangani dan tarikh, mesti diserahkan bersama dokumentasi sokongan anda.

Anda perlu menyediakan perkara berikut dengan permohonan visa anda (dokumen asal diperlukan dan mesti dalam bahasa Inggeris atau disertakan dengan terjemahan notari):

 • Surat penerimaan daripada sekolah/kolej/universiti yang diiktiraf di Ireland yang mengesahkan bahawa anda telah diterima dalam kursus pengajian. Kursus pengajian ini mestilah sepenuh masa (berlangsung satu tahun akademik) dan mempunyai masa belajar sekurang-kurangnya 15 jam seminggu.
 • Bukti keupayaan akademik anda untuk mengikuti kursus yang dipilih melalui bahasa Inggeris (melainkan kursus bahasa Inggeris).
 • Bukti bahawa yuran kursus telah dibayar sepenuhnya.
 • Bukti bahawa anda mempunyai dana yang mencukupi (€7,000) untuk mengekalkan diri anda untuk bahagian awal penginapan anda.
 • Bukti bahawa anda atau penaja mempunyai akses kepada sekurang-kurangnya €7,000 untuk setiap tahun pengajian anda yang berikutnya, sebagai tambahan kepada yuran kursus untuk setiap tahun tersebut.
 • Bukti bahawa anda mempunyai insurans perubatan swasta.
 • Penjelasan tentang sebarang jurang dalam sejarah pendidikan anda.
 • Pengesahan bahawa anda berhasrat untuk kembali ke negara tempat tinggal tetap anda apabila anda meninggalkan Ireland.

Bilakah anda perlu memohon?

Anda boleh memohon visa belajar sehingga 3 bulan sebelum tarikh perjalanan anda ke Ireland. Anda perlu membuat permohonan visa pelajar anda sekurang-kurangnya beberapa bulan sebelum melancong ke Ireland.

Pelajar dari negara bukan EEA yang berhasrat untuk belajar di Ireland untuk tempoh lebih daripada 3 bulan mesti mendaftar, selepas mereka tiba, dengan pegawai imigresen tempatan untuk daerah tempat mereka tinggal. Pasport mereka akan disahkan dengan syarat dan tempoh masa yang mereka mempunyai kebenaran untuk kekal. Pelajar yang tidak memerlukan visa mesti mempunyai €3,000 apabila mereka mula-mula mendaftar.

Perlu diingat bahawa visa pelajar Ireland tidak membenarkan kemasukan berbilang ke negara ini secara automatik. Jika anda fikir anda perlu meninggalkan negara dan kembali semasa pengajian anda, anda perlu memohon visa kemasukan semula.

Masa pemprosesan

3 Months

Peluang kerja

Jika anda menghadiri kursus di Senarai Interim Program Layak (ILEP), anda akan mempunyai setem nombor 2 yang disahkan pada pasport anda apabila anda mendaftar dengan pegawai imigresen tempatan anda. Anda akan dibenarkan mengambil pekerjaan kasual sehingga 20 jam kerja sambilan seminggu dalam masa penggal atau sehingga 40 jam seminggu semasa tempoh cuti kolej, iaitu, dari Jun hingga September termasuk dan dari 15 Disember hingga 15 Januari .

Jika anda tidak menghadiri kursus sedemikian, anda tidak akan layak untuk mengambil kerja sambilan atau melibatkan diri dalam mana-mana perniagaan atau profesion. Anda kemudian akan mendapat setem nombor 2A pada pasport anda.

Jam setiap minggu

20

Mengapa anda memerlukan visa jenis ini?

Beberapa sebab mengapa visa pelajar ke Ireland mungkin dinafikan adalah seperti berikut:

 • Jika tiada dana yang mencukupi untuk menampung keseluruhan lawatan/kajian di Ireland.
 • Sekiranya kajian yang dicadangkan tidak mempunyai laluan logik.
 • Jika terdapat percanggahan, maklumat mengelirukan atau dokumen palsu.