Keystone logo
Belgium

Belajar PHD dalam Belgium 2024

Tukar mata wang

Kos sara hidup asas bulanan

 • Sewa di flat kongsi

  414
 • Bahagian utiliti

  64
 • Langganan Internet

  49
 • Pengangkutan tempatan

  49

Contoh kos gaya hidup

 • Kombo makanan segera

  10
 • Tiket pawagam

  12
 • Pint bir tempatan

  4

Keperluan Visa

Bagi warganegara bukan EU/EEA/Swiss yang ingin belajar di Belgium untuk tempoh melebihi 90 hari.

Apakah jenis Visa yang anda perlukan?

nama visa

Visa D (visa tinggal lama negara)

Harga dan mata wang

USD 200

Anda boleh mengharapkan untuk membayar $200 atau lebih untuk memproses permohonan visa anda. Yuran tertakluk kepada perubahan.

Siapa yang boleh memohon visa?

Jika anda warga EU/EEA/Swiss, anda tidak memerlukan visa untuk belajar di Belgium. Walau bagaimanapun, anda harus mendaftar di universiti atau institusi pengajian tinggi yang diiktiraf sebagai pekerjaan utama mereka di Belgium, mempunyai dana yang mencukupi untuk menampung perbelanjaan semasa belajar di Belgium, dan mempunyai perlindungan insurans kesihatan yang mencukupi.

Jika anda warganegara dari negara di luar EU/EEA/Switzerland, kemungkinan besar anda perlu memohon satu untuk mendaftar sebagai pelajar pendidikan tinggi di sana untuk tempoh lebih daripada tiga bulan. Pelajar dari beberapa negara (seperti AS) tidak perlu mendapatkan visa untuk Belgium jika penginapan mereka tidak lebih daripada 90 hari.

Sebelum anda boleh memohon untuk mendapatkan visa pelajar Belgium, anda secara amnya perlu diterima masuk ke dalam kursus atau program pengajian oleh universiti atau institusi pendidikan Belgium yang diiktiraf.

Pelajar dari Republik Rakyat China mesti mendapatkan sijil penilaian akademik yang dikeluarkan oleh Pusat Penilaian Akademik (APS) sebelum diberi kuasa untuk mendaftar di institusi pengajian tinggi di Belgium. Sijil APS ini diperlukan untuk mendapatkan visa pelajar untuk Belgium. Peperiksaan ini terdiri daripada penilaian teknikal diploma anda dan temu duga.

Di manakah anda boleh membuat permohonan?

kedutaan atau konsulat Belgium

Anda harus memohon visa pelajar anda di kedutaan atau konsulat Belgium di negara asal anda.

laman web:

Bagaimana untuk membuat permohonan?

Sebelum memohon visa pelajar untuk Belgium, anda perlu terlebih dahulu diterima mengikuti kursus di institusi pendidikan bertauliah dan membayar yuran pendaftaran (ini akan dikembalikan jika permohonan visa anda ditolak). Jika anda seorang pelajar antarabangsa, anda perlu menghubungi kedutaan atau konsulat Belgium terdekat di negara anda. Kedutaan akan membantu anda menentukan sama ada anda memerlukan visa pelajar dan akan membimbing anda melalui permohonan visa.

Untuk permohonan visa pelajar anda, anda mungkin diminta untuk memberikan yang berikut:

 • pasport/ID perjalanan yang sah;
 • bukti bahawa anda mendapat tempat di institusi yang diiktiraf;
 • salinan sijil pendidikan;
 • butiran tentang kursus;
 • bukti dana yang mencukupi untuk menampung kos sara hidup, pengajian, penjagaan kesihatan dan kos penghantaran pulang anda (EUR 617 sebulan untuk tahun pengajian 2015-2016);
 • sijil perubatan;
 • bukti bahawa anda tidak mempunyai rekod jenayah jika anda berumur lebih daripada 21 tahun.

Untuk membuktikan penerimaan anda di institusi yang diiktiraf, anda boleh menyediakan salah satu daripada yang berikut:

 • pengesahan rasmi pendaftaran untuk program;
 • pengesahan yang menunjukkan anda mempunyai akses kepada kajian yang dijangkakan;
 • bukti pendaftaran anda untuk peperiksaan kemasukan.

Anda juga mungkin diminta untuk memberikan surat yang menggariskan mengapa anda memilih kursus tertentu anda, mengapa anda ingin belajar di Belgium dan bagaimana ini akan memberi manfaat kepada anda. Di samping itu, anda juga mungkin diminta untuk menunjukkan beberapa kecekapan bahasa dalam bahasa kursus yang akan diajar.

Dalam tempoh lapan hari selepas ketibaan anda ke Belgium, anda mesti melawat pejabat pentadbiran perbandaran/dewan bandar tempatan anda (maison communale/gemeentehuis) untuk meminta permit kediaman anda dan didaftarkan pada daftar penduduk warga asing.

Bilakah anda perlu memohon?

Untuk visa belajar tinggal lama, anda disyorkan untuk membuat temu janji di kedutaan sekurang-kurangnya dua bulan sebelum berlepas. Untuk visa tinggal pendek, buat temujanji sekurang-kurangnya 3 minggu sebelum berlepas anda.

Panjang visa pelajar bergantung pada tempoh kursus. Anda boleh memohon untuk memperbaharui permit kediaman anda setiap tahun, kira-kira 30 hingga 45 hari sebelum tarikh tamat tempoh.

Masa pemprosesan

2 Months

Peluang kerja

Jika anda seorang pelajar asing yang mendaftar di institusi pendidikan Belgium dan mempunyai permit kediaman yang sah, anda boleh bekerja sehingga 20 jam seminggu sepanjang tempoh penggal, selagi ia tidak mengganggu pengajian anda. Anda perlu mendapatkan kontrak jangka tetap bertulis daripada majikan anda, yang dikenali sebagai 'kontrak pekerjaan pelajar' dan permit kerja jenis C. Jika tidak, anda boleh bekerja semasa cuti rasmi universiti tanpa memerlukan permit kerja Belgium.

Jam setiap minggu

20

Mengapa anda memerlukan visa jenis ini?

Permohonan visa anda boleh ditolak jika anda mempunyai sejarah jenayah terdahulu atau jika anda telah dihantar pulang dari EU. Sebab lain untuk penolakan adalah jika dokumen anda yang membuktikan bahawa anda akan menjadi pelajar hilang atau tidak lengkap.