Sarjana Falsafah (Mphil)

Umum

Baca lebih lanjut mengenai program ini di laman web sekolah

Penerangan Program

117370_RCP_1271edit.jpg

Tentang kita

Fakulti ini menawarkan dua ijazah berasaskan penyelidikan, iaitu Sarjana Falsafah (MPhil), & Doktor Falsafah (PhD). Pelajar MPhil kami diawasi oleh sarjana berasaskan Jabatan dan memilih penyelia tambahan dari Jabatan yang sama atau lain-lain, atau universiti lain.

eBooklet: https://sosc2.hkbu.edu.hk/e-book/SOSC_RPG_ebooklet/#p=1

110266_reIMGL7447.jpg

Kecemerlangan Global kami

 • Penekanan kepada penyelesaian masalah disiplin transkrip.
 • Kepelbagaian global. Graduan semasa dan baru-baru ini datang dari Hong Kong, China, dan 14 negara lagi di seluruh Asia, Eropah, Afrika dan Amerika Utara.
 • Sokongan kewangan dan profesional untuk penyertaan persidangan dan penempatan luar negara.
 • Komuniti siswazah yang berwibawa dan berkhayal. Pelajar kita mempunyai suara yang berkesan dalam tadbir urus Fakulti, dan rangkaian dengan / belajar dari rakan-rakan dari disiplin sains sosial kita, semua ditempatkan di satu bangunan.
 • Peluang untuk mengikuti kursus dan menghadiri kuliah di seluruh universiti di Hong Kong dan mengakses data dan lapangan di seluruh China dan Asia Tenggara.
 • Pelbagai model pendanaan yang fleksibel termasuk biasiswa kerajaan, biasiswa Fakulti, dan biasiswa Jabatan

Gambaran Keseluruhan Program

Pemohon yang ingin masuk ke program MPhil mempunyai ijazah sarjana muda yang baik dengan kepujian dari universiti yang diiktiraf atau kelayakan yang setaraf dengannya.

Untuk penganugerahan ijazah MPhil, pelajar diminta untuk mengambil kerja kursus, menyelesaikan program penyelidikan yang diselia yang diluluskan, menyampaikan hasil penyelidikan mereka dalam tesis atau disertasi, dan lulus pemeriksaan lisan tesis bertulis.

Tempoh kajian

 • Sepenuh masa: 24 bulan
 • Sambilan: 48 bulan

Satu Jabatan Tujuh Fakulti

Kepakaran akademik kami terletak pada kakitangan akademik di tujuh jabatan kami. Mereka menjalankan pelbagai kajian penyelidikan yang meliputi bidang pengkhususan yang berbeza.

Senarai Program
 • Doktor Falsafah (Jabatan Pengajian Pendidikan)
 • Doktor Falsafah (Jabatan Geografi)
 • Doktor Falsafah (Jabatan Kerajaan dan Pengajian Antarabangsa)
 • Doktor Falsafah (Jabatan Sejarah)
 • Doktor Falsafah (Jabatan Sukan, Pendidikan Jasmani & Kesihatan)
 • Doktor Falsafah (Jabatan Kerja Sosial)
 • Doktor Falsafah (Jabatan Sosiologi)

Sebab-sebab Memilih Hong Kong sebagai Destinasi Kajian

1.Bahagian daripada "Pengembaraan Cina" dengan warisan Barat

2. Pembelajaran bahasa dan budaya Cina

3. Menarik dan bertenaga bandar dengan banyak yang perlu dilakukan

4. Banyak syarikat multinasional yang berpusat di Hong Kong

5.Window ke China

6. Laluan ke Asia Tenggara

117364_IMG_8058.JPG

117272_RCP_0967_1edit.jpg

Tarikh Permohonan

Untuk pengambilan September 2021: 1 Disember 2020 (Permohonan yang diterima selepas 1 Disember 2020 akan dipertimbangkan untuk kemasukan pada bulan September 2021.)

Maklumat untuk Pemohon Bukan tempatan

Jabatan Imigresen Kerajaan HKSAR menghendaki semua pelajar bukan tempatan sepenuh masa (baik antarabangsa dan dari Tanah Besar China) untuk mendapatkan visa pelajar untuk belajar di Hong Kong. Pelajar bukan tempatan didefinisikan sebagai pelajar yang memegang visa pelajar / izin masuk, visa di bawah Peraturan Imigresen untuk Lulusan Bukan tempatan, atau visa bersandar yang berumur 18 tahun atau ke atas sebelum 1 September tahun di mana mereka diterima program pasca-menengah di Hong Kong yang dikeluarkan oleh Pengarah Imigresen. Pelajar bukan tempatan sambilan harus memiliki visa yang sesuai dan sah untuk membuktikan kelayakan mereka untuk tinggal dan belajar di Hong Kong.

Untuk maklumat lebih lanjut, sila lawati https://gs.hkbu.edu.hk/prospective-students/information-for-non-local-applants.

Tarikh Akhir Kemaskini Ogo 2020

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami

Latar Belakang Pusat Pengajian

The Faculty of Social Sciences, Hong Kong Baptist University comprises seven departments: Education Studies, Geography, Government & International Studies, History, Sport, Physical Education & ... Baca lebih lanjut

The Faculty of Social Sciences, Hong Kong Baptist University comprises seven departments: Education Studies, Geography, Government & International Studies, History, Sport, Physical Education & Health, Social Work, and Sociology. Baca Ringkas