Program PhD dalam Fizik

Umum

Penerangan Program

  • Lokasi: National Chung Hsing University (Alamat: 145 Xingda Rd., Dist. Selatan, Bandar Taichung 402.)
  • Tempoh pengajian: 4-5 tahun
  • Tarikh mula semester: September
  • Tarikh akhir permohonan: Minta maklumat
  • Bahasa Inggeris
  • Tuisyen (setiap semester): 53,946 TWD

Walaupun Jabatan Fizik di National Chung Hsing University , yang ditubuhkan pada tahun 1987, sangat muda dibandingkan dengan jabatan fizik lain di Taiwan, ia mempunyai tradisi yang sudah lama diteruskan untuk mencapai kecemerlangan dalam pengajaran dan penyelidikan yang bermula sejak zaman sebagai Bahagian Fizik di Jabatan Matematik Gunaan. Hari ini, Jabatan telah menjadikan dirinya sebagai jabatan fizik terbaik dan terpenting di tengah Taiwan.

Dengan dua puluh lima profesor sepenuh masa dan dua pembantu mengajar yang mengabdikan diri untuk mengajar pelbagai bidang fizik dari yang maju hingga yang asas hingga yang sangat interdisipliner, jabatan ini menawarkan pelajar NCHU serta pelajar dari universiti dan sekolah berdekatan peluang pembelajaran yang sangat berharga.

Lebih daripada 90 pelajar siswazah dan 240 pelajar sarjana mendaftar di jabatan ini. Di bawah bimbingan fakulti, mereka dipimpin ke barisan hadapan fizik kontemporari. Penyelidikan di Jabatan Fizik meneroka hampir semua sempadan perwakilan fizik, termasuk struktur dan peranti nano, bahan magnetik dan superkonduktor, pengiraan kuantum, peranti filem nipis, mikroskopi probe pengimbasan, mekanik statistik biomolekul dan biomembran, bahan amorf novel, tunggal elektronik, biofizik, dan evolusi irama sirkadian bakteria, dan fizik atom. Bersenjata dengan kemudahan canggih, perpustakaan fizik yang sangat baik, dan kerjasama erat dengan ahli fakulti yang cemerlang di Sekolah Kejuruteraan dan Sains Hayat, fakulti jabatan, dan pelajar terus membuat kemajuan yang menarik.

Keperluan darjah

Jabatan Fizik menawarkan sarjana, sarjana, dan Ph.D. darjah. Ph.D. program ijazah diajar dalam bahasa Inggeris. Pelajar antarabangsa diharapkan dapat menguasai bahasa Inggeris dengan baik untuk mengikuti Ph.D. program ijazah. Ph.D. pelajar dikehendaki mempunyai 30 kredit kursus dan dua makalah yang diterbitkan dalam jurnal antarabangsa (kertas SCI) sebelum memohon pembelaan disertasi. Rata-rata memerlukan 4 hingga 5 tahun untuk memperoleh Ph.D. ijazah di jabatan kami.

Kebanyakan Ph.D. pelajar mendapat biasiswa dari NCHU dan bantuan penyelidikan dari pembiayaan penyelidikan penasihat mereka. Dalam tempoh dua tahun pertama, pelajar mesti lulus Ph.D. peperiksaan kelayakan untuk menjadi Ph.D. calon. Pelajar yang telah menamatkan Ph.D. program mempunyai peluang yang baik untuk bekerja sebagai postdoc selama satu atau dua tahun di jabatan kami atau institusi lain di Taiwan. Untuk program ijazah sarjana, pelajar juga diminta untuk memperoleh 30 kredit kursus (termasuk 6 kredit untuk tesis master). Terdapat peperiksaan lisan untuk tesis master.

Biasiswa

Kami mencari Ph.D yang berbakat, bermotivasi tinggi, dan rajin. pelajar untuk menyertai keluarga kami (Institut Fizik atau Institut NanoScience, National Chung Hsing University ).

Biasanya, Ph.D. pelajar mendapat gaji 10,000-14,000 NT setiap bulan. Selain itu, pemohon yang berjaya juga akan menerima pakej pampasan dan faedah menarik yang disediakan oleh NCHU.

Tarikh Akhir Kemaskini Okt 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

Entering its centennial year, NCHU is the oldest and the third biggest comprehensive research-based national university in Taiwan. Consisting of nine colleges with complete departments, NCHU cultivate ... Baca lebih lanjut

Entering its centennial year, NCHU is the oldest and the third biggest comprehensive research-based national university in Taiwan. Consisting of nine colleges with complete departments, NCHU cultivates its students' basic skills and core competencies such as professional knowledge and skills, reflection and innovation, teamwork, local concern, and global thinking. Using top research centers as the platform, NCHU integrates external and internal research resources to plan the cultivation of talented individuals in cross-disciplinary fields, promote international exchanges, enhance global reputation, promote university-industry collaboration, and establish a cooperative relationship between global top universities by forming a multinational research team, driving the entire school's overall improvement. Baca Ringkas