Program Doktor dalam Sains Sosial

Umum

Penerangan Program

115566_gsfdr.JPG

Pelajar Program Doktor Sains Sosial melengkapkan Doktor Sains Pentadbiran, D.Sc. (Admin.), Ijazah atau Doktor Falsafah dalam kajian komunikasi.

Program ini bersifat interdisipliner dan matlamatnya adalah untuk melatih pakar-pakar peringkat doktor dan penyelidik bebas ke jawatan terutama dalam sektor awam, tetapi juga di sektor swasta dan untuk pelaku masyarakat yang lain.

Sumber-sumber ilmiah program ini adalah bidang penyelidikan mata pelajaran utama unit Sains Pentadbiran. Kandungan program ini diputuskan oleh kumpulan program. Subjek utama adalah kajian serantau, pengurusan awam, undang-undang awam, pengurusan sosial dan kesihatan, dan kajian komunikasi.

Bidang tumpuan mata pelajaran adalah

  • pembangunan serantau dan ekonomi
  • kajian pengurusan dan etika awam: pengurusan etika dan pengenalan masalah, pengurusan yang baik, dan kepimpinan
  • mengubah tadbir urus dan hak asas
  • kajian mengenai perkhidmatan dan sistem sosial dan kesihatan: penyertaan rakyat, tadbir urus, dan pengurusan masalah yang rumit
  • kajian komunikasi

Kajian mengenai program ini terdiri daripada beberapa elemen, seperti pendidikan mendalam dalam latar belakang teori bidang penyelidikan, kaedah penyelidikan, etika, dan metodologi kerja penyelidikan. Matlamat tambahan adalah memasukkan kursus yang menyediakan pelajar untuk kehidupan kerja. Juga, niatnya adalah menggunakan pengetahuan saintifik yang paling terkini. Program kedoktoran adalah berskala nasional dan antarabangsa. Para penyelidik menganjurkan seminar dan secara aktif mengambil bahagian dalam seminar antarabangsa dan perbincangan awam kontemporari.

Tarikh Akhir Kemaskini Sep 2019

Latar Belakang Pusat Pengajian

The University of Vaasa is a multidisciplinary University with more than 5000 students, and it offers degrees at all academic levels from Bachelor to Master and Doctor.

The University of Vaasa is a multidisciplinary University with more than 5000 students, and it offers degrees at all academic levels from Bachelor to Master and Doctor. Baca Ringkas