PhD dalam Teologi Praktikal dan Ekumenikal dan Etika Teologi

Umum

Penerangan Program

Tujuan pengajian kedoktoran dalam bidang Teologi Praktikal dan Ekumenikal dan Etika Teologi adalah untuk para pelajar untuk menanam, dengan cara biasa untuk kajian lanjut, kemampuan mereka untuk berfikir secara teologi dan untuk memperdalam pengetahuan mereka tentang tradisi teologi dalam ekumenikal, praktikal, dan dimensi etika pada tahap pakar. Pelajar belajar secara kritis menganalisis dan merenungkan pengetahuan yang diperoleh dan kaedah yang digunakan dalam bidang mereka dan untuk menafsirkan mereka dalam konteks khusus mereka sendiri dan dalam penentuan interdisipliner pengetahuan ilmiah kontemporari. Bergantung pada subjek projek disertasi mereka, kajian mereka tertumpu pada pengkhususan yang relevan dalam bidang teologi ekumenikal atau praktikal (contohnya, homiletik, catekstik, poistik, eklesiologi praktikal, hymnology, atau missiologi), atau etika teologi atau Kristian kerja sosial (diaconia). Walau bagaimanapun, pada masa yang sama, mereka mengekalkan keluasan visi yang sesuai dan orientasi interdisipliner yang berkaitan dengan semua cabang teologi.


Perihalan kriteria pengesahan dan penilaian

Peperiksaan kemasukan adalah lisan dan berlaku dalam satu pusingan.

Elemen, kandungan, dan kaedah penilaian pemeriksaan kemasukan:

  1. Perbincangan ilmiah mengenai rancangan garis besar disertasi yang telah disampaikan, di mana penilaian dibuat daripada kualiti faktual dan metodologi pelan garis besar, potensi inovatif, dan keupayaan pemohon untuk membentangkan dan mempertahankan tujuan penyelidikan mereka. Sebahagian daripada perbincangan berlaku dalam bahasa asing yang dipilih oleh pemohon (Bahasa Inggeris, Jerman, atau Perancis). Bergantung kepada fokus pelan garis panduan, pengetahuan pemohon tentang bahasa kuno dan moden yang relevan disahkan (contohnya, Latin, Yunani, Ibrani, Inggeris, Jerman, dan Perancis). Komisyen ini memberi penghargaan kepada pemohon dari 0 hingga 60 mata.
  2. Pemeriksaan lisan, di mana pengetahuan dan orientasi pemohon dalam cawangan kajian yang diberikan dinilai, setakat yang diliputi oleh peperiksaan akhir negeri di peringkat Sarjana. (Pemohon mengemukakan senarai sekurang-kurangnya lima tajuk yang mereka telah belajar dalam kesusasteraan.) Komisyen ini memberi penghargaan kepada pemohon dari 0 hingga 40 mata.

Mata Bonus: Jika pelajar telah merujuk draf projek disertasi mereka dengan penyelia potensinya, dan memperoleh cadangan penyelia untuk projek dan persetujuan bertulis mereka untuk mengambil pengawasan disertasi jika pemohon diterima, maka pemohon menerima 10 mata bonus.

Jumlah mata minimum yang diperlukan untuk penerimaan: 75

Pemohon hendaklah merujuk kepada tema pilihan mereka dan pilihan penyelia yang dimaksudkan terlebih dahulu dengan pengerusi majlis cawangan yang berkaitan.


Syarat penerimaan

Pemohon boleh diterima untuk belajar jika semasa peperiksaan masuk mereka mendapat sekurang-kurangnya 75 mata dan pada masa yang sama, berdasarkan jumlah mata yang mereka peroleh, selesai di tempat dalam senarai pemohon yang bersamaan dengan bilangan pemohon (tetap dalam pendahuluan) untuk diterima untuk cabang kajian yang dipersoalkan. (Lihat keperluan bagi prosedur kemasukan untuk cawangan individu.) Syarat ini dipenuhi oleh semua pemohon yang mendapat bilangan mata yang sama seperti pemohon yang selesai di tempat terakhir dalam senarai yang layak untuk penerimaan. Bilangan pemohon yang diterima diterima secara berasingan untuk pelajar sepenuh masa dan sambilan.


Syarat kemasukan

Kemasukan ke pengajian Doktor Falsafah adalah dibiayai oleh program pengajian Master yang berjaya.

Kaedah pengesahan:


Sastera yang disyorkan, soalan sampel

Individu, bergantung kepada jenis projek disertasi.


Prospek Kerjaya

Graduan mempunyai pengetahuan yang menyeluruh tentang teologi berdasarkan keadaan pengetahuan semasa. Bergantung kepada subjek projek disertasi mereka, mereka mempunyai pengetahuan, kemahiran, dan kecekapan pakar dalam bidang teologi praktikal, teologi ekumenikal, atau etika teologi. Mereka memahami dimensi ekumenikal tradisi Kristian dan berpengalaman dalam bentuk pluralistiknya. Mereka sudah biasa dengan sejarah disiplin mereka, dapat memikirkan isu metodologi yang berkaitan dengannya, dan memahami trend semasa.

Mereka mampu memikirkan pemikiran teologi, dan membincangkan soalan-soalan yang sangat rumit dan kontroversi. Mereka tahu bagaimana membuat analisa isu-isu teologi yang baik dan menjelaskan penemuan mereka secara menyeluruh dalam tetapan interdisipliner. Mereka mampu menyampaikan hasil kerja ilmiah mereka di peringkat antarabangsa.

Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

The Protestant Theological Faculty (originally known as the Hus Czechoslovak Protestant Theological Faculty) was founded in Prague on 28 April 1919. Before the First World War, there had been many res ... Baca lebih lanjut

The Protestant Theological Faculty (originally known as the Hus Czechoslovak Protestant Theological Faculty) was founded in Prague on 28 April 1919. Before the First World War, there had been many restrictions on Protestants in the Czech lands (which were part of Catholic Austria at the time) and candidates for the ministry had to go to Vienna to study. Baca Ringkas